Ei haluta lehmää

Luenpa tässä [siltä näyttää] huomiseen kokeeseeni. Minulla on yleensä ollut yksi tai kaksi jollain tavalla kiinnostavaa kurssia joka lukukautena. Tämä on jälleen yksi niistä, joten olisi mukavaa osatakin jotain.

Jäi kauan sitten luentojen päätyttyä kirjoittamatta kiinnostava aiheeseen liittyvä seikka. Oli puhetta, että teleoperaattorit ovat ainoa taho, joka on kiinnostunut jopa euroa pienemmistä kertasuoritteista. Pankeille on kuulemma turha mennä tarjoamaan mitään kymmentä euroa pienempää, sillä niiden järjestelmillä moisista summista ei saada aikaiseksi kuin kuluja.

Teleoperaattorien järjestelmät ovat vastaavasti kevyempiä, mutta eivät täytä oikeille pankeille asetettuja tiukkoja säädöksiä. Operaattorit tietenkin toivovat, että mahdollisimman suuri osa maksuista hoidettaisiin kännykällä, jotta he pääsisivät vetämään omansa välistä, mutta – kuten luennoitsijamme hauskaisesti ilmaisi – he eivät halua lehmää. Jos teleoperaattorien katsottaisiin toimivan oikeina rahoituslaitoksina, ne joutuisivat validioimaan järjestelmänsä pankkien kriteereillä, eikä tähän tahdota lähteä.

Tämä aiheuttaa kiinnostavia rajavetoja sallittujen palveluiden suhteen. Pizzan tilaaminen ja maksaminen kännykällä ei ole hyväksyttävää, sillä operaattorin voitaisiin tällöin toimivan eräänlaisena luotonantolaitoksena – pizza ja telepalvelut kun eivät liity kyllin kiinteästi yhteen. Sen sijaan aineettoman bussilipun kännykkämaksaminen hyväksytään.

Tässä vaiheessa joku hereillä olleista kummasteli, kuinka kummassa kännykkämaksupohjaiset juoma-automaatit ovat lainkaan laillisia. Hyvä kysymys, luennoitsija myönteli.

Toivottavasti sitä ei kysytä kokeessa. Kunnon luennoitsija tietenkin kysyy juuri sitä, mihin ei ole itse tiennyt luennolla vastausta...


0 on viitsinyt kommentoida:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds