Odotusarvonta

Voi vihne, tällaisinä päivinä tapaa harmittaa, että kamera unohtui viikonlopunviettopaikan hoteisiin. Ulkona avautuva näkymä hipoo täydellistä. Jopa voimalan piipuista tupriva savu näyttää kuuluvan tähän talvimaisemaan. Rauhallisen arvokkaasti virtaa, ja kaikki muu pysyy paikoillaan.

Minä en sanottavammin pidä temporaalirakenteista.

Päätin lopettaa epäoleellisuuksien lukemisen. Vilkaisin Ilta-Sanomain keskusteluakin vain otsikkojen verran. Puhuivat jotain punaisia valoja päin ajamisesta.

Tästä tulee mieleen vanha ajatus, joka kelpaa julkaista. Ylinopeutta valvovat kamerat maanteiden pientareilla jakavat mielipiteitä [melkein kuin ehdotus siitä, että pientareet pyhitettäisiin hautausmaiksi – saattaisivat rivissä nököttävät hautakivet hillitä kaasujalkaa]. Tekniikan kehittyessä syntyy uudenlaisia ongelmia.

Toisin kuin tulisi ensimmäisenä mieleen, sakon tehokkuutta pelotekeinona ei suinkaan määrää vain sakon suuruus. Vähintään yhtä oleellista on todennäköisyys, jolla rikkomus tulee havaituksi. Satelliittipaikantimien tullessa osaksi autojen katsastusvarustusta myös valvonta saa uuden ulottuvuudet. Automaatti huomaa heti, jos kuka tahansa missä vain ajaa kovempaa kuin kyseisellä tienpätkällä on tietokannan mukaan sallittua. Havaitsematta ei jää myöskään luvaton pysäköinti, vaan sakko voidaan laittaa matkaan saman tien.

Pitäisikö tässä vaiheessa myös sakkojen hintoja laskea? Kun yhä useampi maksaa, maksavatko he vähemmän? Eivät tietenkään, eihän sakoilla kerätä mitään tiettyä pottia, vaan kyse on tapauskohtaisesta rangaistuksesta. Kiinni saatujen määrällä ei ole vaikutusta asiaan. Sikäli tilanne ei poikkea yhtään TV-lupamaksusta...


0 on viitsinyt kommentoida:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds