Joulustus

Joulu tuntuu jakavan jonkin verran bloggaajaväestöä. Valtaosa kai suhtautuu siihen tiedostavan kriittisesti periaatteenaan vastustaa turhaa kaupallisuutta ja maireaa jeesustelua.

Tietenkin voisin olla samaa mieltä, mutta minä satun pitämään kovasti joulusta. Ehkä syynä on, ettei siitä ole koskaan turhempia stressattu. Henkinen sanoma on jätetty perinteisesti vähille, joten tekopyhyys ei ole päässyt iskemään myöhemminkään. Joulupukista ei ole kauheasti valehdeltu, vaan kerrottu suoraan, että koska meillä on varaa itse auttaa pukkia, annetaan pukin hankkia lahjat köyhemmille lapsille.

Pukki on sentään ehtinyt poiketa meille joka vuosi toisin kuin monille kavereille, joilla lahjat oli kustannustehokkuuden hengessä toimitettu vain eteiseen asti. Ja lopulta lahjatkin ovat olleet varsin järkeviä ja tarpeellisia, ei mitään pelkän ostamisen vuoksi väkisin hankittuja. [äidille en ole tosin saanut ostaa keittiönjakkaraa, vaikka olen monta vuotta ehdottanut, isän mielestä kun vanhakin toimii ihan hyvin. ainakin nippusiteillä korjattuna...]

Tärkeintä on ollut yhdessä olo ja tietyt perinteet. Vadelmalimonadi ja Saarioisten lanttulaatikko. Enää ei tosin myydä kunnon vadelmalimonadia, mutta onneksi laatikko on entisensä – muun merkkisiä en suostu syömään ja itse tehdyt voitte kantaa joulusaunan taakse.

Järkevästi ajatellen ei ole mitään typerämpää kuin vetää joulupöydän herkkua, keitettyä tölkkihernettä, sieraimeen niinkin irrelevantista asiasta kuin oikeasta joulupukkitraditiosta, mutta se, traditioiden rappiosta valittaminen, nyt sattuu kuulumaan minun jouluperinteisiini. Muutamia perusteesejä:

• Meillä käyvä pukki ei pukeudu kolanpunaiseen takkiin, vaan ruskeaan turkkiin [u know, puuhkalakki, karvanuttu]
• Meillä käyvän pukin parta ei ole lumenvalkoinen
• Meillä käyvän pukin porot eivät lennä
• Meillä käyvä pukki ei saavupiipusta savu
• Meillä käyvä pukki ei sano hou hou [eikä whore]
• Meillä käyvällä pukilla ei ole mitään tekemistä sukkien kanssa
• Meillä käyvällä pukilla on sen verran maantiedon tuntemusta, etteivät napapiiri ja pohjoisnapa sekoitu

Kyllä suututtaa, kuinka typerästi kaikkein hölmöimmät amerikkalaisperinteet mennään apinoimaan. Joulun suhteen olen konservatiivi ja oman oikean käsitykseni vanki. Ja poikkeuksellisesti ylpeä siitä.

Lienee turha mainitakaan, että mainoksien joulukuvasto on nykyisellään täynnä amerikkalaisen perinteen joulukliseitä. Meilläkin pukki juuttuu piippuun syötyään muorin parempia pipareita, joissa on käytetty aitoa Valion Voita. Gigantin typerässä mainoksessa tietokonerendatut porot juoksevat pitkin taivaita ja lennonjohtotorni antaa laskeutumisluvan. X-mas 2003, you're clear for landing [tjsp], siinä sanotaan. Eivät sitten jaksaneet edes spiikata uudestaan tälle vuodelle.

En hirveämmin pidä suomalaisesta Akkari-hegemoniasta [vihaan jo sanoja Akkari ja ankisti], selitystä, kuinka Aku Ankka on jo vuosikymmeniä opettanut suomalaiset lukemaan ja Möykkäel Jaksonen on nokkelinta sitten Marita Kattilan. However ansiokkaasti ovatkaan suomen kieltä vaalineet, minusta on valtavan ironista, että Aku lienee yksi merkittävimmästä vierasperäisen joulukulttuurin levittäjistä maassamme. Suomentaja sentään kääntää pohjoisnavan Korvatunturiksi, mutta muuten mennään alkuperäisen tarinan ehdoilla. Sama ilmiö on havaittavissa myös pääsiäisen ajan teemajutuissa.

Jos halutaan viettää joulua jenkeittäin, niin avattakoon sitten lahjatkin vasta joulupäivänä!

Loppuun vielä yksi lapsuuden dramaattinen joulumuisto. Olimme joskus, kun olin liian pieni ymmärtämään, jouluaaton Itävallassa. Vanhempani sitten järjestivät joulun lahjoineen ja pukkeineen viikkoa myöhemmin kotiin saavuttuamme enkä minärukka ymmärtänyt epäillä mitään. Nerokas idea; jos ostaa lahjat alennusmyynneistä joulun jälkeen, säästää kauheasti rahaa. Täytyypä alkaa viettää pakkasukon päivää uudenvuoden aattona, jos vaikka joskus perheen hankin.

Melkein yhtä hyvä idea on tietenkin aloittaa joulukalenteri lopusta päin marraskuun viimeisenä päivänä, jolloin näkee suoraan, montako yötä on jouluun. [vai laskinko väärin, nuo ovat aina niitä hankalimpia...]

Mistä johtuu, että lapsilla tuntuu olevan paljon parempi itsekuri joulukalenterien operoinnissa kuin aikuisilla?

0 on viitsinyt kommentoida:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds