Kaunista

Minä luulin aikoinaan, että juoksukilpailun voittaa se juoksija, jonka rinnassa on numero 1. Kakkoseksi tulisi numero 2 ja lopun varmaan arvaattekin [senkin, että viidestoista olisi ollut numero 20]. Mietinkin joskus, mitä ideaa koko kilpailussa on, jos voittaja on kerran päätetty etukäteen. Pohdin, mahdettiinko numerolaput jakaa puhtaasti arpomalla, vai kävivätkö urheilijat keskenään jonkinnäköisen kilpailun noista lapuista. Ja miksei noita kilpailuja näytetty yleisölle.

Minä nyt luulin pienenä kaikenlaista muutakin. Luulin, että pyssyt ampuvat tulta. Ja luulin, että tulesta kuolee heti, jos siihen sattuu koskemaan. Sattuuhan sitä. Pienenä pelkäsin myös kaktuksia. Minulle oli kerrottu, että niiden piikit saattavat pistää. Niinpä en uskaltanut mennä lähellekään, sillä en tiennyt, kuinka kauaksi mahtavat tuikata. Meillä eivät kotona mitkään muut kasvit hengissä säilyneetkään.

Pistorasioita meillä ei sentään suojattu millään typerillä muovinpaloilla. Kovat jätkät pelaavat venäläistä rulettia tökkäämällä kudinpuikon [oikeasti se on neulontaa] pistorasiaan. Hyvällä tuurilla ei käy mitään.

Tosiaan, aina puhutaan kutimesta, vaikka oikeasti vain mattoja kudotaan. Pitäisikö siis puhua neulimesta. Auttakaa nyt, kai minua nyt edes yksi monista neuleblogaajista on hairahtunut silmäämään.

Poikkesinpa kauaksi aiheesta enkä ole edes humalassa [ai et ees oo]. Minun piti miettiä missifinalistien asuja. Voittajan niskaan laitettiin halvan näköinen sininen viitta. Sinen näyttää hyvältä hopean kanssa, mutta ei epämääräisen pinkin. Kuinka ollakaan, voittajalla oli hopeinen mekko ja kahdella perintöprinsessalla punaiset. Saatiin sitten kauniin symmetrinen kuva.


Image Hosted by imagehosting.us

Näen jo mielessäni otsikot: Pukuvalinta vei Elinalta missivoiton. Tulee ihan mäkihyppy mieleen. Olen pettynyt, jos kukaan ei osaa ulkoa, milloin viimeksi kaikki kolme voittajaa olivat blondeja.

Joskus lapsena luulin, että missit näyttävät aikuisilta naisilta. Isän iskiessä käteen arvostelutaulukon [tiedättehän: tissit, perse, kokonaisuus], ajattelin, että he ovat jotain, joka ei kuulu minun maailmaani. Kiinnostavasti tuo tuntemus ei ole hävinnyt minnekään.

Yhtäkkiä havahduin ymmärtämään, että he ovat minun ikäisiäni.

Minusta on hirvittävän kiinnostavaa, että pikkutytöt meikkaavat näyttääkseen vanhemmilta. Aikuiset naiset meikkaavat näyttääkseen nuoremmilta. Ja missit meikataan näyttämään – no – misseiltä. Ei tuon näköisiä ihmisiä ole olemassa missään muualla. En usko, että edes muinaisessa menneisyydessä. Luultavasti aikoinaan missit näyttivät siltä kuin sen ikäiset naiset pukeutuessaan parhaimpiinsa, mutta nykyisellään he ovat vain jotain omituista.

Mikä ei tietenkään muuta sitä faktaa, että Elina on varsin viehkeä. Muistuttaa minua kahdesta ihmisestä. Hekin varsin viehkeitä. Taas tätä selitystäni muutamasta ihmisen arkkityypistä. Luultavasti hänet jätettiin valitsematta vain, jotta voitaisiin sanoa, ettei kannata uskoa lööppejä.

Noin, kirjoitettuani jälleen jotain henkevää suon itselleni luvan julkaista kaksi testitulosta. SKM:n vinkkaama henkinen ikäni oli tänään 26 vuotta. Olen minä tuon tehnyt ennenkin, mutten muista, mitä silloin sain. Voisi olettaa, että vastaus kysymykseen oletko vesisotinut viimeisen kahden kuukauden aikana riippuu vuodenajasta. Ellei lumisotaa lasketa.

Olisinpa jo 26 [±n]. Silloin olisi varmaan elämä mallillaan.

Emootiotestistä sain tulokseksi kauneuden. Tuo on sikäli mielenkiintoista, etten olisi ikimaailmassa arvannut sitä vaihtoehdoksi. Hieman kuin saisi automerkkitestissä vastaukseksi vihreän.

You Are Beauty

Olet kauneus. Oli se sitten sisäistä, ulkoista tai molempia. Ihmiset tuntevat vetoa sinuun kuin sinä kaikkeen, mikä tässä maailmassa on kaunista.

Viimeisen lauseen alkua lukuun ottamatta ihan jees.

4 on viitsinyt kommentoida:

Kun kerran kauniisti pyysit, niin hieman tietoa tuosta sanasekamelskasta kutominen, neulominen ja kudin. Eli länsimurteissa kutominen tarkoittaa usein myös neulomista, joka tietysti aiheuttaa sekaannusta. Mutta on siis hyväksyttyä sanoa neulomista myös kutomiseksi, jos asuu muualla kuin itäisessä Suomessa.

Kudin on todellakin keskeneräinen neulomistyö. En tiedä, mikä olisi kutomisessa vastaava termi, yleisesti puhutaan vain kudontatyöstä. Mutta jottei asia olisi liian helppo, niin sana kude tarkoittaa sitä kutomiseen tarvittavaa materiaalia (esim. matonkuteet ovat vaikkapa revittyjä lakanoita).

En kyllä ole mikään käsityöläisasiantuntija, joten voin olla väärässäkin. Tällainen mielikuva minulla kuitenkin on äidin opetuksista jäänyt.

Enkä usko, että oikeasti edes haluat tietää tätä kaikkea! ;-)

2/06/2005 10:28:00 ap.  

Kiitos, juuri tuon kaiken halusin tietää. Länsimurteisena [siinä kuin ylipäänsä jonakin] olen aina tottunut kutsumaan neulomista kutomiseksi. Jotenkin tuntuu hölmöltä sanoa neulominen, kun ei siinä neulaakaan käytetä...

2/06/2005 11:11:00 ap.  

Minulle kutominen on kyllä aina kangaspuilla lonksuttamista: lapsena minulla oli semmoiset pienet pöytäkangaspuut. Tein patalappuja "kutomapiirissä", jossa aikuiset naiset tekivät mattoja ja muuta hienoa.

Kieltämättä neulominen ei sanana ole niin looginen, jos ajattelee, että siinä ei neulaa käytetä. Mutta kenties touhu on alkanut neulan käytöstä ja puikot on kehitetty vasta myöhemmin? Ei mitään tietoa tosin tästäkään...

Mutta pipojen virkkaus on ainakin lehtijuttujen perusteella nykypoikien uusi harrastus, joten ehkä tässä kasvaa sukupolvi miehiä, joille lankojen ja puikkojen kanssa nyhrääminen on luonnollisempaa kuin mopojen rassaaminen.

Minusta on muuten hauska lueskella noita lapsuutesi ajatuksia. Harmittaa, kun en itse muista omia vastaaviani kuin muutaman. Luulin esimerkiksi, että taivaalla vaeltavat pilvet syntyvät tehtaiden pitkistä savupiipuista. Veden kulkukierron tajuaminen taisi olla aika iso hämmästys...

2/06/2005 12:07:00 ip.  

Minusta on muuten hauska lueskella noita lapsuutesi ajatuksia.Kiva, niin minustakin.

Hyvä kun hämmensit soppaa hieman, taidanpa kirjoittaa seuraavaksi virkkaushistoriastani. Ei viitsi noin hienoa aihetta tänne kommenttien syvyyksiin kätkeä.

2/06/2005 12:39:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds