Bertsat olalle

Tämä on vaikeaa. En saa vieläkään tuotettua jo kauan sitten lupaamaani umpitylsää juttua. Tylsiä juttuja on, katsokaas, vielä tylsempi kirjoittaa kuin lukea. Ja vielä tylsempi suunnitella kuin kirjoittaa.

Katsoessaan valokuvia ihmiset unohtavat helposti, että joku on kuvannut ne. Lukiessaan juttuja ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että joku kirjoittaa ne. Jos juttu on tylsä, kirjoittajalla on ollut lukijaakin tylsempää. Jos taas hauska, niin lukijaakin hauskempaa. Valitettavasti.

Alkavat olla viimeiset ajat ruinata töitä joistain firmoista. Mietin, mikä ihmeen salaliitto mahtaa olla kyseessä, kun kaikki helmikuussa kesätyörekrynsä sulkevat yritykset lopettavat hakuajan 28. päivänä. Eikö olisi paljon yksinkertaisempaa lopettaa se kuuun lopussa?


***

Lupailin toisaalla kirjoittavani piakkoin berliininmunkeista. Voin iloisesti ilmoittaa, että aika on käsillä.

Kaikki tietävät, että Vt:n ystävä JFK sekoili artikkeleissaan ja tuli aikoinaan julistaneeksi itsensä berliininmunkiksi. Mutta kaikki eivät tiedä, että maailma tuntee varsin monta berliininmunkkia. Ja Saksa vielä muutaman lisää.

Saksankielinen sana Berliner tarkoittaa tämän näköistä leivonnaista:

Image Hosted by imagehosting.us


Oleellisesti kyse on siis munkista, jonka päällä on joko tavallista hienosokeria tai tomusokerimainen pilvi. Ei suinkaan sokerilimaa niin kuin meillä [hc-piireissä kerrotaan käytettävän myös palasokeripinnoitetta]. Selkeyden vuoksi berliiniläiset itse kutsuvat tuotetta Pfannkucheniksi, joka missä tahansa muualla ymmärretään pannukakuksi. Paitsi Itävallassa, jossa pannukakkua kutsutaan Palatschinkeniksi siitä huolimatta, ettei sillä ole mitään tekemistä kinkun kanssa.

Pannukakku on Berliinissä Eierkuchen tai loogisesti Plinsen. Berliner Pfannkuchenia taas kutsutaan osissa muuta Saksaa myös Krapfeniksi, joka tosin saattaa tarkoittaa myös hieman erilaista leivonnaista.

Ei mikään ihme, että juuri karjalanpiirakka sai EU:n nimisuojan. Se on sentään jossain määrin speksattu.

Suomalainen bertsa on saksaksi luonnollisesti Amerikaner.

amerikaner

Eipä sillä, tokihan meilläkin riittää termejä, malliksi vaikka (p)lätty, lettu, räiskäle ja ohukainen. Meikäläinen tilanne vain on sikäli helpompi, että lätty on ainoa oikea termi ja kaikki muut ovat väärässä [uskokaa nyt jo!].

Kiinnostavia ovat myös suomalaisten nykyään käytössä olevien sanojen etymologia. Kuningas-sana kuulemma lainattiin germaaneilta pari tuhatta vuotta sitten. Nykyinen König on kulkenut pitkän matkan.

König <- künec <- künic <- chuning <- kuningaz,

joista viimeinen siis n. 2000 vuotta vanha muoto. Kuka väittikään, että saksalaiset ovat konservatiiveja.

Myös meikäläinen ja-sana on saksalaista perua, mikä tuntuu jo varsin pöhköltä. Kuinka mikään kansa voisi olla niin nöyrää, että omaksuisi noinkin fundamentaalin käsitteen ulkopuolelta. Vai oliko muinainen Suomi niin köyhää seutua, ettei kellään koskaan ollut mitään kaksin kappalein eikä moista termiä tarvittu. Saksalainen muinainen jah-sana tarkoitti paitsi undia myös auchia. Siitä siis turkulaisten mää ja.

Kiinnostava oli myös armas-termin tarina. Kuulemma se juontaa juurensa köyhää ja raukkaa tarkoittavaan arm-sanaan. Tulkinnan mukaan raukkaparka herättää sääliä ja sääli vaihtuu lopulta rakkaudeksi. Empiirisen aineistoni pohjalta sanoisin, ettei ainakaan ihan heti, mutta ehkä minunkin pitäisi jaksaa odottaa 2000 vuotta.

***

Jotta tähänkin viestiin saataisiin edes yksi pakotettu vitsi väännetyksi, pohditaan vaikka, miksei mikään kaiutinvalmistaja mainosta omia skobejaan volavoimaisiksi.

Tuo nyt ei toisaalta ole mikään yllätys maailmassa, jossa jotkut juntit kutsuvat kuulokkeita skobeiksi ja huomauttavat oikeinkirjoituksesta, jos unohtaa jiin kaijjutin-sanasta.

Vielä mainoksentynkä. Kingdom Blogout -niminen julkaisu on lisätty tänne viittaavien palkkipaikalle, koska se viittaa tänne [sitä ollaan loogisia tänään][mitä sitä?].

8 on viitsinyt kommentoida:

“Meikäläinen tilanne vain on sikäli helpompi, että lätty on ainoa oikea termi ja kaikki muut ovat väärässä [uskokaa nyt jo!].”

No, mitä minä nyt enää voin koskaan sanoa, kun sinä tässä ytimekkäästi tiivistit sen, mitä minä olen koko kuluneen vuoden koettanut ilmaista, mutta mille en ole oikein löytänyt sanoja! Siis ne on lättyjä, ja joka muuta väittää, on harhaoppinen!

Hmm. Mieleni tekisi lättyjä.

2/27/2005 02:52:00 ip.  

Te olette oikeassa ja hyvässä, mutta yksi poikkeus kuitenkin on.

En kuitenkaan kerro sitä.

(No okei, kerronpas. Oikein on nimittäin sanoa "mää tahdon plätei" vaikka puhutaan lätyistä. Vain tuossa muodossa. Se oli siinä sitten.)

2/27/2005 03:00:00 ip.  

Se on plätty.
Yhtälailla kuin ainoa hyväksytty ilmaus sanalle luuti on kluuti ja pesuvati on pesufati. [ainakin satakuntalaisen isoäitini mukaan -editori]

Ja kiitos linkkauksesta :)

2/27/2005 03:24:00 ip.  

Kluuti, ehdottomasti. Mutta raumalainen naapurini kyllä puhui niin vakuuttavasti pesofatista, että olisin taipuvainen oollisen muodon kannalle.

Bertsoista: 70-luvulla niitä tavattiin kutsua räkämunkeiksi eli räkiksiksi.

2/27/2005 03:43:00 ip.  

Ms. P.: “Yhtälailla kuin ainoa hyväksytty ilmaus sanalle luuti”

Siis sanalle mikä?! Se on luuta!

“pesuvati on pesufati”

Joo joo, ja seuraavaksi varmaan pedofiili on pedoviili?

;)

2/27/2005 04:10:00 ip.  

Uskomatonta, kuinka valistunutta väkeä lukijoikseni onkaan siunaantunut! Pakkohan nuo peelliset muodotkin on hyväksyä. Minä vain olen maallistunut tänne etelään valuttuani.

2/27/2005 04:10:00 ip.  

"Mutta raumalainen naapurini kyllä puhui niin vakuuttavasti pesofatista"

Saattaa olla kyllä näin. Olen itseasiassa juuri menossa isoäitiäni moikkaamaan ja voisin kysäistä oikeaa muotoa... en ole kuitenkaan varma, olenko valmis vastaanottamaan sitä (dis)informaatiotulvaa asian tiimoilta. Näissä jutuissa koitan pysytellä "Need to know" -linjalla. Tieräksää.

Ja Jani, luuta on se millä lennetään, kluuti se millä pyyhitään.. siis pyyhkitään (huom. ylim. konsonantti). Pesufiilejä ei Satakunnassa ole, ainakaan perimätiedon mukaan.

2/27/2005 04:16:00 ip.  

Tämä on teknistä testausta, jonka upotan tänne arkistojen syövereihin sattumanvaraisesti valittuun paikkaan.

On näet niin, että Katan blogger (beta) herjaa, että mun tunnukset on väärät, kun yritän kommentoida perinteisillä bloggerjutskilla. Tarkastan, kelpaavatko perinteet edes täällä konservatiivibloggerilla!

12/13/2006 07:16:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds