Pullanössö

Koska en halua tällä kertaa ottaa osaa villinä riehuvaan laskiaistiistai- ja -sunnuntaijengiläisten väliseen taisteluun, leivoin pullani tänään.

Huonoimpia leipomiani pullia kymmeneen vuoteen. Jauhoisia ja jähmeitä kuin äitini tekemät. Sehän se oli viimeinen niitti Voimariini-jupakan jälkeen. Kukapa äiti kestäisi vierestä katsella, kun lapsi leipoo parempaa pullaa.

Ei, eivät ne äidinkään oikeasti huonoja olleet. Ja kyllä näitäkin ilokseen syö. Ja yhtä lailla meille on tapana pitää niitä uunissa pari minuuttia liian kauan. Varmaan äiti oppinut tavan omaltaan.

Laskiaisena on onneksi mukana se armelias tekijä, että pullan väliin saa tunkea kermavaahtoa, jolloin kuivempikin käntty muuttuu syötäväksi. Ratkaiseva kohtalonkysymys sen sijaan on, laittaako pullansa väliin mantelimassaa vai hilloa.

Minä uskon ja toivon, että minun lukijani laittavat mantelimassaa [paitsi Väkisintulo, joka laittaa maksamakkaraa]. Hillo soveltuu munkkeihin ja muuhun mutusteluun, mutta laskiainen on sentään oma outo perinteensä. [päivitys: kuuluttaja tästä kansaa jakavasta juopeesta kertookin. mutta voi, syökö presidenttimme todella mantelimössöä, näinkö minun pitää vaihtaman hilloon?]

Saapa nähdä, jaksanko lähteä pulkkailemaan huomenna Kaivariin. Onkohan siellä lunta?

5 on viitsinyt kommentoida:

Minä en leivo jauhoisia ja jähmeitä pullia. Eivätkä ne ole palaneita, vaan kauniin ruskeita. Ja niiden muoto on jalon pyöreä.

Kiitä onneasi, ettei kotiperheessäsi noudatettu isäs suvun laskiaispullaperinnettä: anoppilassa kuuma maito kaadettiin syvälle lautaselle ja keskelle plumpsautettiin kermapulla inhottavasti löllööntymään. Yritin kerran esittää, että nauttisin kuuman maidon mieluummin mukista kaakaona ja pullan perinteisesti kädestä. Ei sallittu.

Siksens olen tietysti ylpeä, että kykenet omat pullasi paistamaan.

2/07/2005 09:59:00 ip.  

Kas kun tulit maininneeksi. Tuossa reseptikirjassani oli erikseen ohje myös laskiaispullille [leivo pullia ja tunge väliin kermavaahtoa ja mantelitahnaa]. Ohjeessa kerrottiin, että pullat sopii tarjota kuuman maidon kera. Minä olisin kyllä olettanut, että maito tarjotaan mukissa, mutta aina sitä oppii.

2/07/2005 10:31:00 ip.  

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

2/08/2005 12:00:00 ap.  

Olen pahoillani, että jouduin poistamaan tuon kommentin. Siitä pystyi päättelemään liian paljastavia asioita reviiristäni. Mutta kiitos kutsusta, soittelen toki.

2/08/2005 12:42:00 ap.  

Teen laskiaisina laskiaissarvia. Voit kokeilla ensi laskiaisena.

Yritin hakea reseptiä sanalla "laskiaissarvet". Google kysyi: "Tarkoititko 'raskausarvet'?"

6/16/2006 07:55:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds