Spottaatko valon

Kaipaisin kipeästi kategorioita blogiini. Saatan kirjoittaa myöhemmin viime aikoina pohtimastani kategoria-ajattelusta. Siihen liittyy kiinnostava täydellisyyden käsite. Esimerkkinä täydellisyydesta vaikka Presidentti-kahvin mainos, jossa kahvikupin korva muodostaa sormuksen kuppia puristavan käden sormen ympärille [mahtaa polttaa!]. Tai Fazerin mainos Kaisaniemessä, Hotelli ArthuRin päädyssä. [minä en edelleenkään kummemmin pidä Pauligista tai Fazerista.]

Tämänkertainen juttu kuuluu kuitenkin Apple-kategoriaan. Luvassa siis huumoritonta nörttilöpinää. Pysykää kaukana.

Spotlight kirvoitti jo Timoltakin kommenttinsa, joten lienee aika julkaista, mitä kaipasin reilu vuosi sitten. CeBIT-messuilla Hannoverissa esiteltiin vuonna 2004 Nokian tuolloin tuoretta Lifeblog-sovellusta. Sen avulla saattoi siirtää valokuvansa ja arvatenkin jotain muuta tietoa kännykältä tietokoneelle ja selata niitä sitten aika-akselilla. Ohjelman käyttöliittymä oli järkyttävän krääsäisen näköinen eivätkä toiminnotkaan vaikuttaneet kummilta. Leikin tapani mukaan hankalaa asiakasta ja kitisin konsulentille mäkkituen puutetta.

Sittenkin minä kaipaisin yhtä pitkää aika-akselia. Haluaisin voida selata digitaalista elämääni taaksepäin päivä kerrallaan. Siten, että kalenterissa näkyisi, mitä kaikkea olen kunakin päivänä kirjoittanut. Mitä reittejä matkustanut. Millä sivuilla surffannut, mitä juttuja lukenut. Mitä musiikkia kunnellut. Kenen numeron lisännyt muistiooni [fiksummin toki seurata vaikka Bluetoothin avulla, keiden seurassa vietän aikaani]. Valokuvat, videot, tekstiviestit, sähköpostit, katsotut televisio-ohjelmat – kaikki automaattisesti yhdellä aikajanalla, kätevästi silmäiltävissä.

Spotlight on kätevä työkalu asioiden löytämiseen. Minäkin muistan usein ulkoa kirjoittamiani lauseita ja löydän nykyään hujauksessa satunnaista silppuani kiintolevyn kätköistä. Sen sijaan selaamiseen se ei toistaiseksi taivu kovin kehuttavasti. Kaikki kaipaamani tieto on olemassa, lymyää tietokoneeni nurkissa odottamassa, että joku tulisi ja esittäisi sen järkevästi [BluePhoneElite osaa jopa tallentaa tekstiviestit oikeille paikoilleen iCaliin]. Kenties Mac OS X 10.5 Lumileopardi tuo viimein ratkaisun [sikäli huvittavaa, että vielä tekstin kirjoittamisen aikaan ei ollut kerrottu, että seuraava versio olisi nimeltään Leopardi... - myöh. huom.]. Ehkä käyttökokemuskin muuttuu tuossa vaiheessa täydelliseksi.

No, tuskin sentään. JCP tuli juuri hehkuttamaan tätä mainosta täydelliseksi. Onhan siinä yritystä, mutta hieman väsyneitä nuo alkavat olla.

***

Ainiin, sain sen deodorantin toimimaan. Se on kuin pinorakenne, siinäkin on push sekä pop, joka oli vastaavasti epätoivoinen tikkariyritelmä 90-luvun lopussa. Pyörittämisen sijaan raikastepötkylää tulee painaa varsin lujasti pohjasta, jolloin se viimein nytkähtää liikkeelle. Tyypillisesti sitä pistää tällöin esiin pari senttiä liikaa yläpäästä.

Takaisin tunkeminen on vielä hankalampaa, sillä limaista töhnää ei mieluusti sormiinsa sotkisi. Kainaloon puolestaan sattuu, jos sitä vasten yrittää runnoa tolppaa takaisin aisoihinsa. Tähän mennessä parhaaksi keinoksi on osoittautunut käyttää apuvälineenä korkkia ja painaa pötkö sen avulla sisälle. Kierteet hoitavat lopun.

Normaalissa deodorantissa toki alunkin....

6 on viitsinyt kommentoida:

Aika hupaisa tuo Presidentti-mainosta käsittelevä osuus. Siinä oli typoja liki enemmän kuin minulla (ja se on jo paljon!).

Jotenkin kadehdituttaa ja toisaalta ahdistaa tuo pyrkimyksesi kaiken dokumentoimiseen ja täydelliseen järjestykseen. Mulla kun tämä elämästä (toistaiseksi) hengissä selviytymisen startegia on enemmänkin perustunut kehittyneeseen kaaoksen sioetokykyyn kuin minkään milloinkaan järjestyksessä pysymiseen.

5/17/2005 11:38:00 ip.  

sioetokykyyn
Piti tietysti olla sietokykyyn. Ne typot, ne typot!

5/17/2005 11:40:00 ip.  

Kas, kummaa. Kummasin ja korjasin. Oli tuon lauseen luomisessa vaikeuksia, ja näemmä sinne jäi virheitä useampia.

Vai että startegia.

Pointtini nyt ei ollut täydellinen järjestys, dokumentointi kylläkin. Ideana oli, että automaattisesti kerättävä tieto tulisi ottaa hyötykäyttöön. Niin, että ei tarvitisi itse nähdä vaivaa organisoimisen kanssa.

Toki organisointifriikit voisivat järjestää elämäänsä eri kriteerienkin mukaan, aika nyt on vain kaikille yhteinen ja jotenkin selkeästi miellettävä mittari.

5/17/2005 11:45:00 ip.  

Miten voi olla, että tavallinen tekstilinkki jää näkymättä Safarissa. Liittyy tuohon JCP-kohtaan. Kehui siis tätä mainosta.

5/17/2005 11:50:00 ip.  

Ja tuon kehui siis -sanaparin jälkeen lukee tätä mainosta, eikä linkki näy taaskaan. Onko Safarissani jotain vikaa vai käykö näin kaikille?

Tuo olisi se osoite: http://www.apple.com/ipod/ads/poplock/

5/17/2005 11:51:00 ip.  

Ei käy kaikille, ainakin minun Safarini näyttää linkin ok.

5/18/2005 12:30:00 ap.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds