Paluu paratiisiin

Applen uusi kaikkialla kohkattu ja jopa Bill Gatesin kehuma Mac OS X 10.4 Tiger -käyttöjärjestelmä sisältää uuden karkkiominaisuuden niille, joiden kaverit ovat jo kyllästyneet katselemaan ikkunoiden pienentelyä Dockiin [hidastettuna] sekä exposé:tä [hidastettuna]. Kyseessä on tietenkin Dashboard, ja se näyttää tältä:


dashboard

Tämä tila näyttää kaikkea oleellista informaatiota pörssikursseista säätilaan erityisissä widgeteiksi kutsutuissa pikkuohjelmissa. Apple on ollut vaihteeksi laiska eikä ole jaksanut kääntää termejä suomeksi. Tähän asti kääntämättömät termit on kirjoittettu isolla (vrt. Dock), mutta nyt pienellä kirjoitettava sana on jätetty kääntämättä. Minusta Dockin tulisi luonnollisesti olla suomeksi tokka ja widgetin härpäke.

[Tokka tarkoittaa paitsi porojoukkoa, myös kuivatelakkaa, mitä voidaan pitää jo sattumana]

Ideana on tietenkin, että ulkopuoliset kehittäjät alkaisivat luoda omia innovatiivisia härpäkkeitään, ja – aivan totta – tämä viesti alkaa lähestyä punchlineään. Löysin nimittäin äsken National Alert Status -widgetin, joka kertoo yhdysvaltalaisille, kuinka peloissaan kuuluu kulloinkin olla. Onkin korkea aika saada tämä dynaamisesti vaihteleva informaatio saavutettavaksi yhden napin tai hiirenheilautuksen taakse.


NAS

[toki te tajusitte otsikon; I can see paradise by the dashboard light]


***

Noniin, Pää auki -blogin ensimmäinen noteeraus blogiskenen ulkopuolelta.

Kummastelin, miksi osoitteesta elisa.net oli saavuttu lyhessä ajassa viisitoista kertaa sivustolleni. Syy paljastui lopulta kovin, krhm, sisältörikkaan sivun lähdekoodia etsi-komennon avulla tutkimalla. He tosiaan linkkaavat maineikkaaseen kielioppiparodiaani sanoin Kielioppi uudistuu.

Millaisetkohan ihmiset tuotakin linkkiä mahtavat klikata. Luultavasti tuollaisesta aiheesta kiinnostuneet käyttäjät – yli viisikymmenvuotiaat äidinkielenlehtorinaiset – eivät näe lukea kirjasinkoolla 8 merkittyä linkkiä kummallisesta paikasta. Vaan eipä katsella lahjahevon suuhun, hus hus.

9 on viitsinyt kommentoida:

Hei tossa kuvassa on joku vika kun se liikkui.

5/04/2005 08:05:00 ap.  

Kirjoitan kommentiksi, jotten suotta aiheuttaisi haamupäivitystä. Kiinnostavasti tässä ymmärtää, kuinka suppeaa ankkalammikossa lätistelyä tämä blogailu sittenkin on.

Kuukkeliehdokkuuksien tultua julki sivujani ladattiin parhaimmillaan 646 kertaa vuorokaudessa. Nyt elisa-linkin myötä latauksia on kertynyt jo tähän mennessä 475 kappaletta [ennustus jossain 1700:n päällä], vaikka minä en edes tiennyt moisen portaalin olemassaolosta [kai tuo asennetaan vakiona joidenkin liittymien tilaajille?].

5/04/2005 10:57:00 ap.  

“Tokka tarkoittaa paitsi porojoukkoa, myös kuivatelakkaa, mitä voidaan pitää jo sattumana”

Tahdotko selittää pöljälle, mitä tarkoitit tuolla? Kun jos dock on telakka niin eikös se ole luultavaa, että miehet, nuo kansainväliset satamain miehet, ovat sen siitä sujuvasti suomeksi vääntäneet muotoon “tokka”, kuten sinäkin tässä?

Mutta kuten sanoin, olen pöljä, joten.

5/04/2005 11:57:00 ap.  

Piti vain kertoa, että linkkisi on väärä. Elisa laajakaistaan pääsee tästä.

Ja Jani, sinähän et ole pöljä, vaan oikeassa. Mutta vältä noita kaksoismerkityksiä (kun lausuman merkitys on eri, mitä sanat sanovat). Ainakin kasvatuksessa niistä on haittaa lapsen itsetunnon rakentumiselle.

5/04/2005 02:15:00 ip.  

Äiti: Niinpä tietysti, minä en nyt tässä ottanut huomioon sitä, että oman, viattoman PA:mme suhteen pitää kasvatuksellinen aspekti pitää terävänä mielessä. Pahoitteluni!

PA: En olekaan pöljä.

5/04/2005 03:52:00 ip.  

PA: Puhut totuuden sanoja. Minusta ehkä parhaiten tätä kuvasi aikanaan se, kun jonkinlaisesta autofoorumista, minkä nimeä en enää muista, tuli päivässä blogiini parituhatta kävijää.

Silloin minä sain yhdeltä niistä sähköpostiakin. Siinä luki, että "Hauskoja juttuja, mutta liian pitkiä kun en jaksanut lukea."

5/04/2005 04:17:00 ip.  

Joo, kopioin sen osoitteen, josta trackerini väitti ihmisten tulleen, mutta sepäi ei ollutkaan noin yksikertaista. Jos yhtään lohduttaa, niin korjasin virheen ennen kuin kommenttisi ilmestyi (Bloggerkin jumittaa jälleen).

Mietin vain, että on melkein yhtä miehekästä, että blogini tunnuskuva ei näy kävijäryntäyksen vuoksi kuin että vahingossa ampuisi yli maalin.

5/04/2005 04:59:00 ip.  

Tahdotko selittää pöljälle, mitä tarkoitit tuolla? Kun jos dock on telakka niin eikös se ole luultavaa, että miehet, nuo kansainväliset satamain miehet, ovat sen siitä sujuvasti suomeksi vääntäneet muotoon “tokka”, kuten sinäkin tässä?

Tämä kommentti kolahti laatikkooni vasta nyt. Outoa.

Kun Kymppi aikoinaan tuli ja suomeen hölmösti istuva termi Dock herätti keskustelua, keksin, että sitä voisi kutsua tokaksi ihan ääntämisen puolesta. Siinä missä porotokassa joukko poroja on ikään kuin kasassa, Dock pitää ohjelmat, oikotiet ja ikkunat järjestyksessä.

Vasta myöhemmin keksin katsoa sanakirjasta, että tokka on myös kuivatelakka. Tätä en ollut tiennyt termiä ensi kertaa ajatellessani, mutta se sopii kuvaan varsin osuvasti.

Aina joskus mietin, kuinka suuri osa jutuistani meneekään ihmisiltä ohitse – muistaen, että on lähettäjän vika, jos viesti ei mene perille. Veikkaisin sellaista 80 prosenttia.[Nyyh, kukaan ei niinq tajuu mua.]

5/04/2005 05:46:00 ip.  

Minä jaan mielessäni nämä juttusi niitä lukiessani kolmeen kategoriaan: niihin, jotka ymmärtää suoraan; niihin, joita ei heti ymmärrä, mutta intuitio sanoo, että jos raaskisi uhrata edes vähäsen enemmän kallisarvoista aikaa (olen kiireinen blogimies!), ne avautuisivat (ja jos niin tekee, niin tapahtuu), ja sitten näihin, joihin aivo kerta kaikkiaan pysähtyy.

Näitä viimeksimainittuja ei ainakaan omalle kohdalleni ole kuitenkaan sattunut tämän lisäksi kuin ehkä yksi tai kaksi koko sinä aikana, kun olen sinua lukenut. Keskimmäinen kategoria mukaanlukien prosentuaalinen osuus kyllä nousisi, mutta sanoisin, että se olisi siltikin vähemmän kuin kahdeksankymmentä; ehkä viitisenkymmentä.

Juuri se, että blogisi ei ole noin vain läpiluettava, on ainakin minulle sen parhaita puolia.

5/04/2005 08:13:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds