Jarrupaloja


Ärsyttävätkö Helsingin keskustan katutyöt?

Kyllä, minä luin tuon väärin. Eivät he ärsytä.

Pianomiehen mysteeri askarruttaa

Kyllä, minä luin tuon väärin. Ihmetyttää, kuinka sitä aina onnistaa.

Intouduin ostamaan polkupyörääni uudet jarrupalat. Etupyörään. Äitini ei aikoinaan suostunut ostamaan minulle jalkajarrutonta pyörää, koska ei itsekään osaa sellaisella ajaa. Ei, turha valittaa, hyvin on kestänyt, yli kymmenen vuotta.

Joko nyt kertoisin sen legendaarisen avaimenhukkausjutun. En taida, säästellään.

Minusta on jokseenkin huvittavaa – ja jälleen todiste maailmankaikeuden älykästä suunnittelua vastaan – että joku varasti pyörästäni lukon viime kesänä. Lukko oli kiinni omassa telineessään [se ei siis lukinnut pyörää], joka vietiin myös. En ymmärrä, mitä suljetulla lukolla tekee ilman avainta, kenties voro tarvitsi sitä treenatakseen, millaisilla pihdeillä sen saa poikki.

Kävelin parkkipaikalle autonavaimet käsissäni ja painoin nappia. Yhden valot vilkkuivat kuin häntää heiluttava koira [ei häntä ole tämännäköinen, sanovat kriitikot]. Mietin, että tilanne on kuin jossain hölmössä lännenelokuvassa. Hevoset ovat juottokaukalolla ja cowboy vislaa tunnustaajuuden, jonka polle huomaa: hirnahtaa ja hulmauttaa harjaa.

Jos tekisin automainoksen, käyttäisin siinä tuotakin.

***

Kerrotaan nyt yleisön pyynnöttä vielä yksi nörttijuttu. Eilisessä tilaisuudessa oli kolme kannettavaa – kaksi Windows-laitetta ja ValtaKirjani – sekä yksi videotykki. Yhdellä Windows-kannettavalla oli kaikki 1452 näytettäväää valokuvaa. Jos koneen kytki kiinni tykkiin, kuva vääristyi mystisesti: siihen tuli ylimääräistiä vaakasuoria rantuja.

Toisessa Windows-kannettavassa oli polttava dvd-asema. Kuvat oli tarkoitus siirtää lopulta tälle koneelle ja polttaa levyille. Tältä koneelta kuva saatiin tykille ongelmitta.

Windows-porukat ottivat ristiinkytketyn kaapelin, heittivät sen koneidensa väliin ja alkoivat luoda verkkoa.

Tunnin verran puuhasteltuaan tarjosin, että minun Maccini saa aivan varmasti ja aivan heti yhteyden Windows-koneelle. Että minun Maccini onnistuu myös näyttämään kuvan tykiltä ilman häiriöitä. Että mitä jos nyt vain kopioisimme kuvat koneelleni, jotta yleisö saisi ne nähdä ja konffailtasiin teidän palomuurejanne sitten myöhemmin.

Ja toden totta: pc-kone näkyi laitteeltani ilman ongelmia. Yritin ottaa yhteyttä siihen, mutta koneen omistaja ei tiennyt käyttäjätunnustaan ja salasanaansa. Kato, ku mä instasin ton windoussin just uusiks ja siinä kävin jotai häröö sillee, et se kyll loggaa itestään ineen eikä koskaan kysy mitän enkä mä tiedä, mistä sen passun voi risettaa.

Kokeilimme toiseen suuntaan: minun koneeni näkyi myös hänelle. Hän laittoi kuvat kopioitumaan.

Kuvat oli numeroitu juoksevilla numeroila. Koska Windows [myös Mac OS valitettavasti] aakkostaa numerot siten, että paitsi 1 myös 10 ja 100 tulevat ennen kakkosta, emme voineet aloitta kuvien katsomista, ennen kuin koko urakka oli valmis. Eikä SMB ilmeisesti ole kovin hyvä lukuisien pienien tiedostojen käsittelyssä. Kopiointi oli tuskaisen hidasta.

Tässä vaiheessa Macci vastaavasti tökki. Mac OS X:ssä ei ole vakiona toimintoa, joka soveltuisi kätevästi 1500:n valokuvan kuvaesityksen tekemiseen. En halunnut kopioida kuvia iPhoton kuvakirjastoa tukkimaan, joten tein kuvaesityksen suoraan Finderista, se kun on viimein mahdollista Tigerissä.

Vaan katsopa kummaa, esityksen koko on rajattu noin sataan kuvaan. Sen jälkeen se alkoi luupata alusta, vaikka koko kansio oli valittu lähteeksi. Kovin tahmaisestikin toimi tai sitten koneeni oli yhä jumissa kopiointioperaatiosta.

Ehdittyäni näyttää neljänneksen kuvista Windows-ihmiset saivat viimein verkkonsa toimimaan ja kopioivat kuvat dvd-poltinkoneelle. Täytyy myöntää, että kopiointi kävi paljon sukkelammin kuin Macciä toisena osapuolena käytettäessä. Ja myös se, että Windowsin Resurssienhallinnan kuvienkatselutoiminnolle 1500 kuvaa ei ollut mikään ongelma.

Sitten koitti videoiden aika. Jälleen törmättiin kummalliseen Windows-ongelmaan, joka vaivaa myös jatkuvasti luennoilla ja yritysten presentaatioissa: video näkyy kyllä läppärin ruudulla, mutta tykin kuvassa mediasoitinohjelman ikkuna on musta. Soittimesta riippumatta. Dvd-poltinkoneenkäyttäjä koetti ilmeisesti WinAmpia, Windows Media Playeria ja Realia – sama juttu kaikilla.

Lupasin, että minun koneeni näyttää videon täysin varmasti myös tykille. Niinpä näyttikin. Kyllä minä jälleen näiden kokemuksien jälkeen annat Macille paremmat pisteet, olkoonkin, että naurettavan suurten kuvamäärien esittelyyn se ei kylmiltään taivu Windowsin tavoin.

Odottelen innolla et vaan osaa -miesten selityksiä, miksi verkon rakentaminen kahden Windowsin välille on noin luvattoman hankalaa, kun se epäyhteensopivalla Macillä käy tuosta vain ja miksi video ei ajoittain [nytkin ongelma vain joka toisessa pätkässä] näy tykillä, vaikka koneen ruudulla näkyy.

4 on viitsinyt kommentoida:

Odottelen innolla et vaan osaa -miesten selityksiä

Vaan eivätpä koske sinua, sinähän osasit! Hupaisaa, jos yks Windows-mies parjaa toista Windows-miestä osaamattomaksi.

(Tunnustus: minulle kävi videon kanssa juuri kuvaamallasi tavalla. Matkasaarnaaja tuli esittelemään erästä tapahtumaa työpaikalleni, mutta millään en osannut säätää meidän koneita niin, että hänen videonsa olisi näkynyt muuallakin kuin läppärin näytöllä!)

5/22/2005 03:46:00 ip.  

DMA.

Windows on niin hiano, että koodekin purkama kuva ei käy koskaan näyttöpuskurin kautta, vaan siirtyy suoraan DMA:n välityksellä ruudulle. Jos sinulla on kaksi näyttöä yhtä aikaa päällä, Windows pystyy siirtämään puretun kuvan vain toiseen näyttöpuskuriin kerrallaan.

Oikea ratkaisu on siis kytkeä läppärin oma näyttö pois päältä siksi aikaa kun näytät videota ulkoisen liittimen kautta. Tämä tietysti koskee vain sellaisia soitto-ohjelmia, jotka käyttävät DMA:ta.

5/22/2005 06:31:00 ip.  

Siltä varalta, että me kaikki emme tunne lyhennettä:

Stands for direct access memory. DMA is a fast way of transferring data within a computer. Most devices require a dedicated DMA channel (so the number of DMA channels that are available may limit the number of peripherals that can be installed).

Siistiä. Tuon DMA:n käyttö ilmeisesti riippuu myös videon formaatista. Eilen oli suloisen sekaisin ainakin aveja ja mpeggejä ja osa tosiaan näkyi ongelmitta.

Sittenkin tuo on siinä määrin oleellinen tieto, että sen voisi nähdäkseni painaa suurella jokaiseen Windows-näppäimistöön. Vaikka sen tekstin tilalle, joka kertoo, että näppäimistön pitkäaikainen käyttö saattaa joidenkin asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa joitain ongelmia käyttäjälle tai tämän lähiomaisille.

5/22/2005 06:37:00 ip.  

Videokuvan saa näkymään windows-läppäriltä tykille heijastettuna myös niin, että määrittää tykin primääriksi näytöksi ja läppärin oman näytön sekundääriseksi. Tällöin videokuva näkyy tykiltä mutta läppärin näytöllä on mustaa. Ei se hienoa ole mutta toimii.

Macille pisteet.

5/23/2005 10:48:00 ap.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds