Keskustelin äsken JCP:n kanssa ihmiskunnan tulevaisuudesta pelkistetyn vastakkainasettelun keinoin. Jos oletetaan, että vastaisuudessa on olemassa mahdollisuus täydellisen virtuaalitodellisuuselämyksen luomiseen – luultavasti suoraan aivoja ronkkimalla ilman hankalia laseja ja parhaista paikoista puristavia haalareita – kumpi käyttöskenaario muodostuisi yleisemmäksi: haluaisivatko ihmiset tappaa kaiken, mitä virtuaalimaailmassa liikkuuu vai vastaavasti naida sitä.

Minunkin aiemmin tekemässäni testissä sosiopaatiksi paljastunut JCP arveli olevansa kiinnostuneempi tappamismahdollisuudesta [hän kertoi, että minä pääsisin peräti top 3:een, mikä on aina saavutus].

Ankarimmat kriitikot jaksavat muistuttaa, ettei tässä ole mitään uutta ja Matrix on hei tehty jo. Ei siis jatketa moisia ilmeisyyksiä.

Sittenkään en voi olla säälimättä tulevaisuuden väliinputoajia. Niitä, jotka virtuaalimaailmaan kytkeydyttyään ja kaikki mahdollisuudet saatuaan eivät sittenkään keksisi mitään. Niitä samoja ihmisiä, jotka eivät koskaan osaa tilata mitään baarissa eivätkä tiedä, minkä kappaleen haluaisivat hakea saatuaan ensimmäistä kertaa p2p-ohjelman käsiinsä.

Vaivautuneena jättäisivät sentään dessulla uhaten maksamatta virtuaalisessa Mäkkärissä ja katselisivat hämillään ympärilleen, toivoen, ettei kukaan huomaa, etteivät he tee mitään raflaavampaa. Samaan tapaan kuin baarissa yrittävät näyttää siltä kuin viihtyisivät, kuin tuntisivat samassa pöydässä istuvat ventovieraat ihmiset.

Jos saa kaiken minkä haluaa, pelin henkeen kuuluu, että jotain on haluttava. Yksilöllisyydellä on kaksi puolta.

Ei, tulevaisuus ei ole kovin kiinnostavaa. Lukekaa mieluummin, mitä Sellisti kirjoittaa ihmiskunnan historiasta.Hups, tulipa yllättäen mieleeni jotain, jonka luulin jo tyystin unohtaneeni. Joskus kuusivuotiaani, jolloin en osannut vielä kirjoittaa [minä olin tosiaan sen verran jälkeenjäänyt, että opin vasta koulussa] mietin, että haluaisin kirjoittaa sellaisesta tyypistä, joka tekisi kaikkea hullua. Kaikkea sellaista, mitä ei yleensä tehtäisi, kaikkea älytöntä. En muista muuta realisointia kuin sen, että hahmo halusi hypätä kerrostalon katolta. Jonkinlaista duudsonimeininkiä, siis.

Luovuin kuitenkin ajatuksesta, sillä ymmärsin nopeasti, että maailmassa on loputtomasti idioottimaisuuksia, joita ei tehdä – lukuisia, ellei rajattomasti jokaista ei-idioottimaisuutta kohti – eikä olisi kuin turhauttavaa tehdä epätäydellistä tarinaa ottamalla mukaan vain osa kaikista mahdollisuuksista.

Tuo sama vaivaa minua tietenkin edelleen. En haluaisi koskaan tehdä mitään ottamatta siihen mukaan kaikkea mahdollista.

***

Koska JCP on lukijatutkimuksiemme mukaan ylivertaisesti tämän blogin suosituin hahmo, kerrotaan vielä toinen juttu hänestä. Kysyin, kuinka hän kääntäisi suomeksi sen, mitä simpanssit tekevät, sen, mikä on englanniksi grooming.

Öö, parittelu, hän ehdotti.

Kyseessä on tietenkin operaatio, jossa eläimet käyvät toistensa turkkeja lävitse ja perkaavat sieltä luteita ja roskia. Hiljattain kuulemani suomalaiset käännökset toiminnalle vain ovat minusta jotenkin hauskoja. Joku kutsui tuota sukimiseksi, joku toinen ruokkoamiseksi.

[kyllä, minä tiedän, että sukimi-seksi on uusin japanilainen villitys. ei, minä en haluakaan tietää, mitä on ruokkoami-seksi.]

2 on viitsinyt kommentoida:

Minusta sukiminen kuulostaa liian siistiltä, ihan kuin vähän pinnalta siliteltäisiin. Ruokkoamisessa on kunnon kirpunronkkimisen meininki. Se kuulostaa hyvältä simpanssitermiltä.

(Groomingista voi parittelu tietysti tulla mieleen paitsi siksi, että parittelu nyt vain usein tulee mieleen, myös siksi, että sulhanen on groom. Ja sulhasenhan kuuluu paritella. Muuten morsian pettyy.)

5/29/2005 02:58:00 ip.  

Tuo oli hyvä pointti, äiti.

Pitäisikö morsiantenkin siis ymmärtää, että miehen tehtävä on etupäässä etsiä kirppuja armaansa turkista.

Toisaalta, groomingin vastineena ihmislajillahan on pidetty smalltalk-lörpöttelyä, joka on perinteinen naisten laji. Tarkoittaako sulhasen englanninkielinen nimi, että miehen tulisi kyetä keskustelemaan vaimonsa kanssa.

Ja onko tämä tosiaan todellisuutta englantia puhuvissa maissa?

5/29/2005 03:35:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds