TUHRaamista

Viimeinen tentti takana tältä erää. Sain keväältä kasaan aimoläjän opintoviikkoja kaiken muun touhuiluni ohella. Se on hienoa, sillä syksyltä en saanut juuri mitään. Tämä on opettavaista, kunnon tulokseen vaaditaan tietty liikevaihto.

Semminkin, kun yksi syksyinen neljän opintoviikon kurssi [se tarkoittaa meidän koulussamme varsin laajaa kurssia] – yksi niitä harvoja, joilla todella opin jotain hyödyllistä ja jonka eteen näin oikeasti vaivaakin – jäi merkitsemättä rekisteriini, sillä yksi harjoituskierrokseni oli jäänyt epähuomiossa hyväksymättä henkilökunnalta. Nyt on tuokin hoidossa.

Samalla viimeinen kerta, kun kirjoitan mitään käsin pitkään aikaan. Ilta-Sanomissa itkettiin jokunen aika sitten nykynuorision kaameaa käsialaa. Minua huolestuttaa enemmän, että tätäkin lukee moni ihminen, joka ei osaa käyttää kirjoittamiseen kaikkia yhdeksää sormeaan ja näin silkkaa epäpätevyyttään haaskaa työnantajan ja osakkeenomistajien kallista aikaa. Väitin kerran Skitso-Jannen kommenttipalstalla kummastellessani termiä kymmensormijärjestelmä käyttäväni vasenta peukaloani caps-lockin operoimiseen ja joku hölmö otti sen tosissaan. Kannattaa pysyä poissa sieltä.

Kuinkahan moni meistä käyttää capslockia vain laittaessaan sen pois päältä – kun siihen on vahingossa tullut osuneeksi. Ilmeisesti sen saisi disabloitua jostain kokonaan, mutten ole viitsinyt selvittää; helpistäkään osaa etsiä, kun en tiedä, mitä se on suomeksi.

Sen sijaan tiedän, mitä disabloida ja helppi ovat suomeksi, mutta näin tässä taas kävi.

Kunnes järkevämmät tiedonsyöttömenetelmän yleistyvät minusta olisi aivan paikallaan lisätä kymmensormijärjestelmä tai riittävän wpm-lukeman saavuttaminen muilla keinoin [ei saa syrjiä kielitaitoisia] peruskoulun oppimäärään. Olisi huomattavasti hyödyllisempää kuin liiketoimintasuunnitelman laadintakyky.

Onneksi minä en ole koskaan opetellut ulkoa Pohjanmaan jokia. Minä osaan vain saksan painottomat etutavut: be-, emp-, ent-, er-, ge-, ver-, zer-. Tuosta tiedosta on sentään hyötyä.

Kokeen yhdessä tehtävässä pyydettiin kertomaan Planum Temporalesta. Minulla ei ollut mitään havaintoa, mistä on kyse, joten päättelin jotain loogista ja kirjoitin perään alea jacta est. Väsyneenä aamuunenpöpperössä sitä luulee olevansa kovinkin sukkela.

Kaverini ehdotus lähteä uimastadikalle oli juuri oikea. Siellä on upeita naisia, jos joku ei vaikka tiennyt. Moinen tilanne saa aikaan turhautumista kokeneemmassakin tuhraajassa.

Oletteko koskaan miettineet, mikä on perusmuodossa se verbi, jota käytetään taipuneena muodoissa minä halajan, sinä halajat, hän halajaa jne.? Halajata? Mikä se on imperfektissä? Halajasin? Halajaitsin? Jälleen turha katsoa sanakirjasta; siellä kerrotaan vain se, minkä tiesi ennestään.

Voih, taasko se PA halajaa imperfektissä. Et kai ole jälleen nähnyt unia.

11 on viitsinyt kommentoida:

Meillä ainakin yläasteella kymmensormijärjestelmä kuului tietotekniikan perusopetukseen, jos oikein muistan.

5/25/2005 06:20:00 ap.  

Minun valinnaisilla atk-tunneilla opeteltiin dos-komentoja ja pelattiin ankeita pelejä. Kymmensormijärjestelmän olisi oppinut konekirjoitustunnilla, mutta tietysti valitsin väärän valinnaisen aineen.

Helpistä, capslockista ja disabloinnista tuli mieleen, kun eilen eräs mies esitteli tietokoneohjelmaa: "Vaatii pluginin, että browserin kautta voi downloadata."

Ja mitä "halajaamiseen" tulee, niin kallistun "halajasin" puolelle.

5/25/2005 07:54:00 ap.  

Mellä ainakaan yläasteella tietotekniikka ei ollut pakollista. Kynänkäyttöä sitä vastoin harjoiteltiin jo ala-asteen ensimmäisellä luokalla. En ole tietoinen tuon taidon vaikutuksista motoriikkaan yleisemminkin. Uskoisin kuitenkin, että näppäimien hakkaaminen on tehtävänä helpompi kuin kynänkäyttö. Voitaisiin siis aloittaa tästä tarpeellisesta ja helpommin opittavasta konekirjoitustaidosta ja opetella käyttämään kynää vaikka yläasteella. Valinnaiskurssilla, jolleivät tuntimäärät muuten annan myöten.

Minä en käynyt yläasteella konekirjoituskurssia, vaan opettelin omin päin lukioaikaan, samana kesänä, jona harjoittelin tekstaamaan käsineni. Meille kun opetettiin ala-asteella vain tikku- ja tyyppikirjaimet, ja tuntui hieman lapselliselta vääntää feikkikaunoa joka paikkaan. Jostain syystä konekirjoitukseen tuntuvat valikoituvan tietyntyyppiset opettajat...

5/25/2005 09:33:00 ap.  

Mikä kumma selain vaatii pluginin daunimiseen?

Hyvä että tuli puheeksi, pitäisikin kirjoittaa noista lataustermeistä.

[aiempia Marinadin vinkkaamia juttuja, joita ei ole koskaan kirjoitettu: virkkaamisjuttu, Ajatus viivoista -juttu...]

5/25/2005 09:36:00 ap.  

Kyseinen ohjelma, jota esiteltiin, oli kuvienhallintaan tarkoitettu, ja jossain välissä mies sitten heitti kommenttinsa (kirjoitin sen ylös saman tien ihan vain päästäkseni sitä miettimään ja pohtimaan myöhemmin nettimaailmassa). En tajua niin paljon tietotekniikasta, että jaksaisin oikeasti vaivata aivojani selain-lataus-plugin -asioilla, kunhan vain huvituin miekkosen käyttämästä kielestä.

5/25/2005 10:39:00 ap.  

Minä sanoisin tietenkin, että “halasin”, mutten siksi, että olettaisin sen olevan oikein, vaan vain siksi, että sillä saisi ehkä aikaan hassua hämmennystä.

Minun päässäni olevassa versiossa tuosta saksanlitaniasta on ge-:n ja ver-:n välissä mis-, mutta saksanopiskelustani on jo niin kauan, ettei minulla ole aavistustakaan, oliko tämä se sama litania. Lisäksi multa saksanluvut jäi kesken aikanaan.

5/25/2005 12:35:00 ip.  

Sanakirja ei ottanut kantaa imperfektiin. Perusmuoto on tosiaan halata ja se vain taivutetaan kummasti.

Enpä tiedä omasta listastanikaan. Mis voisi hyvinkin kuulua sinne, mutta tuohon väliin tungettuna rikkoo ikävästi rytmin...

5/25/2005 08:57:00 ip.  

Pohjanmaan joet kannattaa opetella saksankielisinä. Muistaakseni muistisääntö meni näin:
"Ein, zwei, Polizei, drei, vier, Offizier, fünf, sechs, Alte Hex, sieben, acht, Gute Nacht."

5/26/2005 07:50:00 ap.  

Halajoida?
Eilen halajoin, halajoit, halajoimme?

5/26/2005 11:20:00 ap.  

Halajin tai halajoin ovat vaihtoehtoiset, oikeat imperfektit. Ekasta oikea on myös versio jossa j kahdentuu. piset. Sen vaan halajin sanoa. Halajaa on perusmuodossaan halajaa. Ihan kuin ajaa.

5/26/2005 11:53:00 ip.  

Kiintoisaa. Sanakirjani (Suomen kielen perussanakirja) mukaan tosiaan perusmuoto on halata.

Mitä tarkoitat jiin kahdentumisella? Halajjin. Näyttää hieman kummalta minusta.

5/27/2005 12:19:00 ap.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds