Ympäri pyöreää

Hankin hiljattain uuden esineen. Harakanpoika sai jälleen jotain kiiltävää, vaikka varsinaisesti tämä on matta.

Nappulat ovat pitemmän päälle ikävystyttäviä. Ennen vanhaan hifilaitteissa oli tuntumaltaan miellyttäviä nuppeja, joita saattoi väännellä. Nykyään ne on korvattu kräpäisillä [hiljennytään pohtimaan, juontuuko kräpä-sana englannin crapistä] napeilla ja tunnottomilla hipaisupinnoilla. Sama juttu tietokoneiden kanssa: näppäimistöissä on omat äänenvoimakkuusnappulansa, muttei niiden hakkaaminen ole välttämättä kaikkein sielukkain tapa volyymin säätöön.

Jankkaan tätä kyllästymiseen saakka, mutten koskaan unohda, kuinka ensimmäistä kertaa hypistelin kädessäni iPodia vuoden 2002 tammikuussa. Se oli ensimmäisen sukupolven malli, jossa rullauspyörä vielä liikkui mekaanisesti. Kun pyöräytin varovasti kiekkoa äänenvoimakkuutta säätääkseni ja se liukui täydellisesti, juuri niin kuin voisi kuvitella, tiesin – ei tunsin – että tarvitsin – ei halusin – sellaisen.

Harvoinpa ihastumisessa on kyse muusta kuin halusta, enkä ole sittemmin muuhun laitteeseen samalla lailla retkahtanut. Ja sittenkin toimin rationaalisesti ja hankin vasta kevyemmän ja suurempikapasiteettisen toisen sukupolven mallin, jossa oikeasti pyörivä pyörä oli korvattu kosketuspinnalla.

Vaikka tietokoneissa kaikki on lopulta kvantittunutta, analoginen pyörä on huomattavasti nappulaa inhimillisempi säädin. Jotain tämän kaltaista lienee miettinyt myös PowerMaten suunnitellut Takahiko Suzuki, japanilainen koruntekijä.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Laite on kaikessa yksinkertaisuudessaan alumiininen pyöriteltävä rulla, joka toimii myös nappulana. Alkuperäinen käyttötarkoitus oli äänenvoimakkuuden säätäminen ja mykistäminen nappia painamalla. Rullan mukana seuraa myös ajuriohjelma, jolla sen voi säätää tekemään ohjelmakohtaisesti mitä tahansa. Klikkaamisen ja pyörittelyn lisäksi PowerMate ymmärtää myös pitkän klikkauksen sekä klikkauksen ja pyöräytyksen yhdistämisen.

iTunesissa nappia on kätevää pitää play/pausena, pyöritystä volyymina, pyöritystä ja klikkiä seuraava/edellinen raita -komentoja ja pitkää painallusta vaikka ejectinä. Tekstiä kirjoittaessa nappulan jämäkkää klikkausta on nautinnollista käyttää tallentamiseen, Finderissa tiedoston poistoon. Nettiä selaillessa PowerMate on ylivertainen hiirten rullauspyöriin verrattuna. Siinä missä tavanomaista pyörää joutuu nylkyttämään puoli senttiä kerrallaan, tätä rullaa kelpaa pyöritellä ongelmitta kokonaisia kierroksia. Laitteen sopivasti ohjelmoimalla voikin selailla nettiä toinen käsi hiirellä, toinen PowerMatella.

Applenhan huhutaan [tällä kertaa ranskaksi; tentti torstaina] myös miettineen, kuinka tuoda iPodin rulla hiireen. Nykyisellään Applen hiirissä ei ole rullaa ensinkään, eikä ole näköpiirissä, että sellaista tulisi, ellei Apple voisi samalla väittää keksineensä jotain uutta [pyörä uudestaan...]. Nykyinen rullahiiri kun on pitkälti Microsoftin tekele, olkoonkin, että Mouse Systems -niminen yritys valmisti sellaisia jo 90-luvun alussa.

PowerMaten pyöritys käy parhaiten peukalolla siten, että muu käsi lepää pöydällä. Applen hiirestä nähdyissä luonnoksissa pyörittäminen tehtäisiin etusormella, mikä tuntuu varsin hankalalta. Kiinnostavaa nähdä, tuleeko tuosta ikinä mitään.

Sokerina pohjalla tai ledinä pohjassa PowerMatessa on alavalo. Jokainen kunnon geekki rakastaa alavaloja, ja mikä parasta, tämän saa myös hyötykäyttöön [?]. Ilmaisen koneen prosessorikuormaa seuraavan Cee Pee You -ohjelman voi asettaa näyttämään tietonsa PowerMaten avulla joko siten, että valo vilkkuu sitä tiheämmin, mitä kovemmin kone ponnistelee [en suosittele] tai siten, että valon kirkkaus vaihtelee koneen rasituksen mukaan [tyylikkäämpi vaihtoehto].

Myös saapuvasta sähköpostista voi tiedottaa itseään vilkkuvan valon avulla. AppleSricptin hallitseva voi toki tehdä melkein mitä tahansa. Sikäli yllättävää, että laitteen kohtuullisesta suosiosta huolimatta valmiita skriptejä ei netistä juuri löydy.

Kaiken kaikkiaan ihastuttavan turha kapistus. Keisarin vaatetuksen aste voidaan toki kyseenalaistaa, mutta on kiinnostavaa havaita, että käytännössä kaikki netistä löytyvät PowerMate-arvostelut ovat kehuvia.

Ei siis tarvitse luottaa minuun, joka olen asentanut [tai siis enhän tietenkään minä, sehän olisi laitonta...] eteiseensäkin pyöriteltävän valokatkaisimen...

1 on viitsinyt kommentoida:

:D Aivan loistava!

2/04/2010 09:28:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds