Puol seitsemäinen

On tavallista sopia tapaaminen puol kasiksi. Kun aikoinaan muutin Helsinkiin, tuo ilmaus särähti korvaani pahasti [silloin koko Suomessa ei vielä puhuttu täysin niin kuin Helsingissä, joten ilmaus oli minulle vieras. Tai ehkä olin aina sopinut tapaamiseni puoli kahdeksaksi enkä siksi koskaan nähnyt Salkkareita ja oppinut, kuinka tulee puhua...].

Puol kasilla viitataan puoli kahdeksaan. Ongelmana on, että kasi ei ole kahdeksan eikä seiska seitsemän. Kasi on kahdeksikko [tai kahdeksainen] ja seiska seitsemäinen [tai seitikko]. Näin ilmaus tarkoittaa varsinaisesti puoli kahdeksikkoa, joka kellonajoista puhuttaessa tuntuu typerältä.

Syynä tähän kummallisuuteen on tietenkin, ettei perusluvuille itsilleen ole olemassa kätevää puhekielistä termiä. Näin on menty lainaamaan lyhennetty muoto substantiivimuotojen puolelta. Yy, kaa, koo, nee tavataan laskea, mutta vain friikeimmät sopivaat treffejään puol sei.

Ja jos lasketaan pidemmälle, huomataan, ettei tässäkään oikein loogisesti mennä: vii, kuu, sei, kasi, ysi, kymppi. Kasi, ysi ja kymppi ovat jälleen edellä mainittuja subtantiivisia muotoja. Jotkut kyllä laskevat kuu, sei, kaa, yy, mutta tällöin mennään sekaisin ykkösen ja kakkosen kanssa, joita myös kutsutaan yyksi ja kaaksi. Eikä kukaan kutsu ainakaan kymmentä kyyksi.

Jälleen voidaan siis päätyä suosittelemaan puhumisen lopettamista, kunnes ongelmat on korjattu.


2 on viitsinyt kommentoida:

Jotenkin vielä olen oppinut ymmärtämään nuo seiskat ja kasit ja ysit, mutta ilmaus "mä meen sinne kutoseksi" saa tällaisen ei-helsinkiläisen tukehtumaan kahviinsa. Jotain rajaa.

Kiitos loistavasta blogista.

Joy

11/27/2004 03:59:00 ip.  

Kiitos kiittämästä ja onnittelut oivasta blogimausta. :)

11/27/2004 11:17:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds