Vaihtelua

Renkaiden nimittäin. Eiköhän ole ihan tyylikäs isänpäivälahja vaihtaa renkaat kahteen autoon, joista toinen sattuu olemaan vielä astetta työläämpi tapaus. Vaikka olisihan minut laitettu sitä tekemään joka tapauksessa.

Ilmeisesti kysymys siitä, miksi isänpäivä puhuu vain yhdestä isästä, vaikka äitienpäivässä äitejä on monia, on totaalisen loppuunkäsitelty. Minä vain en ole kuullut ikinä yhtään järkevää selitystä. Kuulemma se liittyy jotenkin itsetuntoon. No, tasa-arvon nimissä sanon tästedes tyylikkään vanhahtavasti isäinpäivä.

[Lukiossamme ei ollut opettajainhuonetta, vaan opettajahuone. Tapasin miettiä, että maikkainhuone olisi kelpo kompromissi nykykielen ja kaivatun vanhahtavuuden välillä.]

Isä-sanan monikko on tuottanut vaikeuksia aiemminkin. Joskus alle kymmenvuotiaana tutkin kauppakuittia näihin aikoihin vuotta. Onnea kaikille isille siinä luki. Tivasin äidiltäni, miksi kummassa käyttävät kuitissa hirvittävää isi-sanaa [kaiken maailman isit ja iskät, vähään niin kuin joku limu,tiedättehän...] Äiti lohdutti huomauttamalla, että isille on taivutettu monikko-muoto isä-sanasta, isi taipuisi iseille. Helpotti heti.

Minulla ei ole mitään aavistusta, kumpaan sanaan Veikkaus viittasi Ässä-mainoksellaan. Eipä sillä, että kauheasti piittaisin.1 on viitsinyt kommentoida:

“Ilmeisesti kysymys siitä, miksi isänpäivä puhuu vain yhdestä isästä, vaikka äitienpäivässä äitejä on monia, on totaalisen loppuunkäsitelty.”

Ja minä en tätä ennen ollut kiinnittänyt huomiota koko asiaan. Miksi tosiaan?

11/15/2004 09:08:00 ap.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds