Aiemmista hiirihöpinöistäni jäi mainitsematta pari juttua. Tässä on tuore kuva ilmeisesti maailman ensimmäisestä hiirestä. Professorini kertoi ottaneensa sen pari vuotta sitten. Tarkemmin tutkimalla huomaa, että kyseessä on eri laite kuin Wikipedian vanhimmaksi väittämä. Tiedä sitten.Minun kuuluisi mainita kuvan ottajan nimi, mutta tulisin samalla paljastaneeksi kaikille missä olen, minkä jälkeen minun henkilöllisyyteni olisi entistäkin helpompi selvittää. Kohta joku löytäisi kuvani verkosta ja pystyisi sitten päättelemään siitä muutaman vuoden tarkkuudella ikäni. Kuin taannoisessa tyyppikirjainjutussa konsanaan. Karmiva ajatus.

Huomattavaa noissa vanhoissa hiirissä on, että johto tulee takaapäin, kuin häntä. Mainittuun demotilaisuuteen mennessä johto oli keksitty siirtää pois tieltä laitteen etupuolelle.

Tässä on sama hiiri mahan puolelta. Kiinnostavasti siinä ei ole palloa lainkaan, vaan kaksi pyörivää rullaa. Kuka olisi arvannut, että maailman ensimmäinen hiiri oli oikein rullahiiri?
Rakenne on tietenkin nyysitty planimetristä, laitteesta, joka soveltuu mainiosti vaikka erilaisten epämääräisten viivojen pituuksien selvittämiseen. Jos jollakulla jostain kumman syystä olisi hinkua mittailla epämääräisten viivojen pituuksia epäoleellisen hyvällä tarkkuudella.

Intuitiivisesti kuvittelisi, ettei tuollainen rakenne voi toimia kovin hyvin, mutta Engelbart oli itse vielä 80-luvun lopulla sitä mieltä, että tuo on viisas konstruktio. Sehän mahdollistaa hiirtä sopivasti kallistamalla vaaka- ja pystysuorien viivojen piirtämisenkin.

1987 tehdyssä haastattelussa hän toteaa seuraavasti Applen ja muiden valmistajien hiiristä:


Most of them put the ball in and then riding on the ball are the two little discs. They just do that so that the discs don't have to ride on the surface. I was never quite sure why they decided to do that.

***


Minun piti kommentoida tarkemmin presidenttiehdokkaiden haastatteluja YleQ:n Miten minusta tuli minä -podcasteissa. Mielenkiintoisena havaintona vaikka se, että haastattelija [en viitsi sanoa hänen nimeään, vaikka ohjelmassa sitä hypetetään tuon tuosta][oikeasti et tiedä, onko Marko ceellä vai koolla ja kuinka Gustafson kirjoitetaan] sinutteli Niinistöä ja Kallista, mutta teititteli Vanhasta. Kuultavaksi jää, kuinka hän suhtautuu Haloseen.

Minä en ole sattuneesta syystä nähnyt yhtään presidenttikeskustelua, mutta lukemani perusteella Vanhanen on esiintynyt yllättävän pirteästi. Sen sijaan olen ollut hieman yllättynyt Niinistön nahkeaan olemukseen, jopa oman kotisivunsa kysy presidenttiehdokkaalta -pätkissä. Vanhasen haastattelustakin jäi jotenkin positiivinen kuva. Tai siis sillä tapaa neutraali, ettei hänen äänestämisensä olisi mahdottomuus, jos pitäisi Halosta vastaan taistella toisella kierroksella.

Jottei nyt menisi ihan Niinistön mollaamiseksi, niin todetaan hänen kirjoittaneen nähdäkseni oikeasti hyvän blogimerkinnän hiljattain.

Mies on herkkä naiselle. Äidistä lähtien, lämpöä. Sisaret, osaavatkin kiusata. Ensirakkaus, joka ei ole huomaavinaankan.
Poikieni äiti, takaisin lämpöön. Mies on naiselle herkempi kuin nainen miehelle. Se on luonnon laki.
Ole tässä sitten presidenttiehdokas.

Minusta tuo on aika söpöä. Noin presidenttiehdokkaaksi.

Mutta eikö hän tässä tekstissään itse sorru vastakkainasetteluun, vaikka ajan piti olla ohi?

Minun pitää sanoa jotain Hautalaa tukevaa, jotta voisin avoimesti ihmetellä niitä, jotka tunnustavat äänestävänsä Halosta vain siksi, että hänkin on nainen. Todetaan vaikka, että minä en olisi ikinä uskonut Hautalaa niin vanhaksi.

Oli tuokin nyt sitten kauniisti sanottu. Vähän niin kuin eilen yksi tyttö, joka kieltäytyi syömästä toffeeta, koska on lähdössä Thaimaahan [hän sanoi Thaimaaseen, mutten jaksanut puuttua] ja sanoin, että turhaa moinen, kun sikäläiset ovat sittenkin ihan oma lukunsa.

Ja kun minä tarkoitin, että ei hänen tarvitse
suotta laihduttaa, mutta tuonkin voi ymmärtää niin kovin väärin. [ei kukaan loukkaantunut, ettei sillä][olen niin nopea väistämään]

***

Tuli mieleen ja kerroin tuolloinkin kasvojani suojellakseni tarinan kuuden vuoden takaa. Purjehduskilpailun miehistöömme tuli joku ulkopuolinen nuori naishenkilö, joka huikkasi ottaneensa kaverinsakin mukaan ja kysyi, haittaisiko moinen. Kaveri oli kovin pyöreä, pulska suorastaan.

Selkä laiturille päin köysien kanssa puuhannut vakigasti tokaisi, että ei siinä mitään, kyllä punttia aina tarvitaan. Kääntyi sitten ympäri tervehtiäkseen ja ystävättären ulkomuodon ymmärrettyään alkoi änkyttää, että emmä sillee niinku tarkottanu punttia, että sä oisit lihava. Tai siis, että oothan sä eiku siis tota

äh!

***

Saksalainen tyyppi kertoi, että on käynyt vain Ruotsissa, muttei koskaan Suomessa. Kerroin, että samalta ne maat näyttävät, mitä nyt Ruotsissa on kauniimpia naisia. [tämä ei toisaalta päde täkäläisiin erasmuksiin][arvatkaa vain, mitä kirjoitan ruotsinkielisen sisarblogini puolelle?]

Hän kertoi, että samalla tavalla hän tietää, että Hollannissa on huomattavasti herkumpia kinkkuja kuin täällä. [jotkut väittävät, että vain siat kutsuvat naisia kinkuiksi]

Mietin, että ruoho taitaa olla vihreämpää Hollannissa, mutten kyennyt kääntämään sitä.

***

Unohdin mainita, että Vahtikoira on päästetty irti. Me kaikki wannabe-vaikkamitkä, jotka emme kuitenkaan itse koskaan mitään, hihkumme riemusta. Top-listan ykkösenä paistattelee ja google-hakukin vie tänne. [mithelv, sortuiko PA tänne-linkkiin?][hei, keksikää jotain nokkelaa päihdelinkki-sanasta]

Puruluuna vallankahva on mainio tagline.

***

Tästä unohdusviestistä oli jo unohtua maininta Moroskoopin paluusta. Mainiota. Vielä, jos arkistot palauttaisi. Kaipaan kahta tekstiä: aivan ensimmäistä ja sitä liki viimeistä, jossa oli se joku tyttö ja oltiin uimarannalla.

Herttaista minusta on myös, kun nämä viisaat aina sanovat "esimerkiksi Nokia", vaikka tuulipuvutkin tietävät, että siihen lauseeseen sopivaa toista esimerkkiä ei ole näillä halmeilla.


Ja vielä, sori tuo garamondi merkinnän keskivaiheilla. Se tuli automaattisesti jotain tähän peistattuani ja soluttautui joka paikkaan enkä enää jaksa nyppiä sitä enempää pois, kun bloggerin tekstikentissä ei toimi find-komento.

4 on viitsinyt kommentoida:

Vanhoina hyvinä Keravan-aikoina Marko oli vielä Tuominen. En ikinä kysynyt miksi nimi vaihtui. Siihen on oltava hyvä syy. (ja pentele, taas olisin Gloriassa lauluiltamassa voinut kysyä... vaan kehtaako sitä enää n. 10+ vuoden jälkeen)

12/08/2005 04:45:00 ap.  

ruotsinkielinen sisarblogi?
"öppet huvud"?

:)

12/08/2005 01:55:00 ip.  

Kappas, se olikin puruleluna, eikä -luuna. Minusta luu sopii paremmin suuhun pitkän uunsa vuoksi, mutta kenties lelu tuo mukanaan sopivan pilkallisen konnotaation.

12/08/2005 03:06:00 ip.  

Ruoho ei todellakaan ole vihreämpää hollannin puolella, pakko nyt todeta. mutta voithan käydä katsomassa. etkö ole siinä rajalla...?
T.Kata

12/08/2005 03:46:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds