Mies ja hiiri

Suomen liberaalit kärsivät uskottavuusongelmista. En minä teistä tiedä, mutta minulle syntyi presidenttiehdokas[ehdokas] Arto Lahden takana vaikuttavista Yrittäjäliberaaleista kotisivujensa avauskuvan perusteella vähän mickeymouse-vaikutelma.

[Meidän perheessä sanottiin tuolla tapaa mickymouse. En tiedä, onko se yleisesti käytössä?]

***

Kirjoitin viime yönä ja tänä aamuna ja viime aamuyönä paniikissa nelisivuisen artikkelin otsikolla Douglas Engelbart – Bootsrapping for a Better Tomorrow [nyt järkeenpäin mietin minäkin, onko otsikko aivan älytön]. Kuinka jäävätkin viimetinkaan jatkuvasti. Kyllä siitä varmaan aika hyvä tuli.

Maailma tuntee hänet hiiren keksijänä [jos sinäkään], vaikka oikeasti hänellä oli visio [tai on, eläähän hän yhä]. Hän esitteli ensimmäisenä maailmassa muun muassa videoneuvottelun, hypertekstin, monen käyttäjän yhtäaikaisen tiedostojen muokkaamisen, digitaalisen tekstinkäsittelyn kopiointeineen ja liittämisineen – kaikki tämä yhdessä samassa esityksessä vuonna 1968.

Tapahtuma tunnetaan nimellä The Mother of All Demos, mutta Engelbartin kohtalo ei sittenkään ollut järin ruusuinen. Hänen tutkimusprojektinsa lopetettiin ja ajatuksensa unohdettiin. Mitä nyt hiiri otettiin käyttöön jossain vaiheessa, mutta senkin patentti ehti vanheta ennen kuin se todella yleistyi. [Note to self: ei ole yleisesti hyvä idea olla vuosikymmeniä edellä aikaansa.]

Puolitoistatuntinen video kaikkien demojen äidistä on katsottavissa Stanfordin sivuilla. Se on kurjaa, suorastaan raivosuttavaa, seurattavaa. Engelbart tykittää huippuideoitaan pyörryttävää tahtia ja mumisee epämääräisesti mennessään. Ei ihme, ettei yleisö syty. En malta olla kuvittelematta, mitä olisi tapahtunut, jos Engelbartin sijaan lavalla olisi ollut vaikka Steve Jobs.

This is something we call the Mouse. And I wanna tell you: it's awesome. Truly spectacular. You're gonna love it.


Luultavasti kuun valloitus olisi ainakin unohdettu Yhdysvallat vallanneessa hiirimaniassa. Kansa olisi rynninyt kauppoihin ostamaan vaaleita laatikoita, joista lähti johto, tietämättä, mihin niitä varsinaisesti edes tarvitsisi.

Tokihan Engelbart palkittiin viimein yhdeksänkymmentäluvulla merkittävin teknologiapalkinnoin ja nykyään hänen toimistonsa sijaitsee Logitechin pääkonttorirakennuksessa. Kuulemma hänen ei tarvitse maksaa vuokraakaan. Huomaavainen ele yhdeltä maailman suurimmista hiirivalmistajista.

Engelbartin visio ihmisälykkyyden augmentoinnista alkaa kenties viimein toteutua, kun henkilökohtaisen tietokoneen harhapolulta ollaan siirtymässä Internetin myötä kohti jonkinlaista yhteistä tietoisuutta. Virtuaalitodellisuus ja keinoäly alkavat unohtua – nykyään puhutaan augmentoinnista. Jotkut vain puhuivat siitä jo kuusikymmentäluvun alussa.

***

Huomenna on välikoe, joten lisää myöhemmin. Liki kahdenkymmenen suomalaisen kanssa olisi tarkoitus viettää huomisiltana yhdistettyä itsenäisyysjuhlaa ja pikkujoulua.

Näin ennakkoon ajatus tuntuu minun pirtaani miellyttävältä tavalta olla isänmaallinen.

Viime vuonna kirjoitin angstisempaa analyysiä.

4 on viitsinyt kommentoida:

”Mitä nyt hiiri otettiin käyttöön jossain vaiheessa, mutta senkin patentti ehti vanheta ennen kuin se todella yleistyi.”

Eikö ole ihan odotettavissa, että keksintö pääsee yleistymään, kun patentinhaltijan yksinoikeus keksintöön on päättynyt?

12/05/2005 06:10:00 ip.  

Toki, mutta ymmärtääkseni tässä tapauksessa patentoinnin ja laajamittaisen käyttöönoton välillä kului poikkeuksellisen pitkä tovi, ainakin it-alan mittapuulla.

12/05/2005 06:21:00 ip.  

On kyllä ällistyttäviä nuo ihmiset, jotka oikeasti näkevät nenäänsä pidemmälle. Mieleeni pongahtaa kitaristi Les Paul, joka kyseli AES:n kokouksessa 1954 digitaalisen moniraiturin perään. Tekniikan kuulemma olisi pitänyt olla jo hanskassa. No kyllähän ne tulivat tavallisille kuluttajille saataviksi jo 90-luvulla, ei paha viive. Heppu latasi muutenkin tiskiin lähes kaikki nykyaikaisen äänittämisen perusteet. EMI:llä oli sitten 60-luvulla Englannissa eräs työyhteisö, joka hieman päivitti meininkiä, mutta sehän on aivan toisen kommentin aihe!

12/06/2005 12:50:00 ap.  

Ero aikaansa edellä olevan ihmisen ja tavallisen hullun välillä on aikaan piirretty viiva.

12/06/2005 03:50:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds