Minä kävin Berliinissä

Kyllä, minä kävin jälleen Berliinissä. Joku kummasteli, miksi minä sinne taas menin, kun kerran jo viime vuonna kävin. Minä mietin, missä kohtaa ensi kesää ehtisin uudestaan.

Jotkut pitävät matkapäiväkirjaa, minä en osaa, joten tyydyn antamaan pari kullanarvoista vinkkiä. Generator on erittäin hyvä hostelli. Yli yhdeksällä sadalla vuoteellaan se on Saksan suurin, mikä näkyy halvoissa hinnoissa. Yö aamiaisineen maksaa alle kaksikymmentä euroa huoneen koosta riippuen. Rakennus on tyylipuhdasta derkkukamaa, mutta remontoitu huolella ennen hostellin avaamista vuonna 2002. Seitsemännestä kerroksesta oli mainiot näkymät tv-tornille ja S-bahnkin pysähtyy aivan vieressä. Alakerrassa on tyylikäs baari, pankkiautomaatti ja sikahintainen wlan-yhteys.

[Me nörtit tietenkin huomasimme, että hölmö systeemi ei huomaa estää ssh-yhteyksiä, joten saatoin käyttää Mozillaa koulun kautta, joskin kovin tahmaisesti.]

Toinen merkittävä vinkki on New Berlinin ilmainen kaupunkikierros. Generatorista lähtee opas joka aamu vartin yli kymmenen ja johdattaa joukon kokoontumispaikalle Brandenburgin torille. Siitä lähdetään ohjelman mukaan kolme, mutta käytännössä neljä, tuntia kestävälle kävelylle, jonka aikana nähdään tärkeimmät nähdävyydet.

Opas oli paras ikinä. Minä toivon hyvin harvoin olevani kuin joku toinen, mutta nyt kävi hetken mielessä. Texasista kotoisin ollut näyttelijä Brian kertoi juttunsa mielettömällä intensiteetillä ja otti monikymmenhenkisen joukkomme haltuunsa viidessä sekunnissa.

Ja kuten parhaimmat esitykset aina, tämäkin näytti täysin improvisoidulta alusta loppuun.

[Kervån pyynnöstä muutama valokuva, klikkaamalla suurenee]

Talousministeriö

Talousministeriö II

Yksi meistä

***

Berliinissähän tulee käydä korkealla. Tv-tornin lisäksi on suotavaa kiivetä Siegesäuleen, valtiopäivätalon kupoliin sekä KaDeWen kahvilaan. Lumisade vain heikensi näkyvyytta ajoittain.

Kuldürelleinä herrasmiehinä poikkesimme oopperaan Unter den Lindenille. Maailman ainoa ooppera, joka pommitettiin kahdesti toisessa maailmansodassa. Hitler piti oopperaa niin tärkeänä, että määräsi brittien pommituksien jälkeen rakennuksen korjattavaksi kesken sodan – vain jotta amerikkalaiset pääsisivät laittamaan sen matalaksi hieman myöhemmin.

Valitettavasti yksikään ooppera ei mahtunut ohjelmaan, joten oli tyytyminen kamarimusiikkikonserttiin ja pienempään saliin. Teknisesti upeaa esitystä kuunnellessa tuli mieleen, että on sääli, ettei useita tekstejä voi lukea samalla tavalla yhtä aikaa kuin ääniä voi kuulla.

***

Myös tekniikan museo oli valtavan laaja. Erityisesti mieleen jäi Konrad Zusesta kertonut näyttely. Zusen kehittämä Z3-tietokone valmistui kesken sodan vuonna 1941 ja sitä pidetään hieman määritelmistä riippuen maailman ensimmäisenä tietokoneena.

Kiinnostavasti Zuse ei ollut taustaltaan sähkö- vaan rakennusinsinööri. Hän turhautui matematiikan parissa näpräämiseen ja päätti suunnitella koneen, joka tekisi työt hänen puolestaan. Vuosien 1949 ja 1969 hänen yrityksensä ehti valmistaa yli 250 tietokonetta ja tuottaa yli 100 miljoona Saksan markkaa. Valtio ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi tukea saksalaista tietotekniikkateollisuutta, mikä lopulta johti niin Zusen kuin monien muidenkin alan toimijoiden alasajoon.

Zuse oli myös lahjakas taiteilija, ja hänen kaupunkiromantiikkaa ja modernismia huokuvat teoksensa miellyttävät suuresti ainakin minua.

***

Huoran tultua tekemään tarjouksiaan Oranienburgerin punakadulla muistin yhtäkkiä, että minähän olen mies ja seksuaalinen olento. En vain tunne alan slangia niin, että ymmärtäisin, mitä hän varsinaisesti sanoi.

Kävin aikoinaan lukiolaisena vierailulla jonkinlaisen saksalaisen seuran kirjastossa Kasarmitorin laidalla. Siellä törmäsin noin kymmenen senttiä paksuun rumien sanojen saksa-saksasanakirjaan. Se oli aivan mieletöntä. Asioille, joiden en kummassa mielessäni olisi tullut ajatelleeksi olevan mahdollisiakaan, oli olemassa omat eriävät yhdysverbinsä.

Harmittaa, etten kirjoittanut mitään muistiin. Noissa voisi olla ainesta jollekin huumoriblogaajalle.

Kaikki on selvää: hässin lihaa joku voisi tietenkin myös sanoa.

***

Antero Alku on kyllä kova jätkä, jos tosiaan onnistuu liki yksin torpedoimaan koko länsimetrohankkeen. TramWestiä voisi kutsua TraumWestiksi ja sanoa, että in your dreams.

***

Sedu on kuulemma avannut uuden paikan nimeltä Lux. Pohdimme asiaa koko reissumme ajan ja kiteytynyt helmi [ei kylläkään minun suustani] kuului tietenkin: Lux sux.

Sitä en ymmärrä, kuka AD suunnittelisi tyylikkyyttä tavoittelevan baarin nettisivut käyttämään niin liki Comic Sansia kuin vain liki Comic Sansia voidaan olla. J-kirjain sentään paljastaa, ettei ole tuosta fontista kyse.

Ei sillä, minä kyllä pidän ajatuksesta tyylikkäästä yökerhosta. Luxin sivuilla luvataan suuria:

Luxissa asiakkailla on mahdollisuus pöytiintarjoiluun koko illan ajan ja samppanjat saa odottamaan jäihin jo ennen paikalle saapumista.


Kävimme ensimmäisenä iltana hostellin naapurissa kebapilla. Pöytiintarjoilu on toki selviö saksassa, mutta naapuripöydässämme tosiaan juotiin kuohuviiniä asiaankuuluvista laseista. Hienoa, että Sedu tekee viimein saman mahdolliseksi Suomessakin.

Ja tietenkin, jos pukeutuminen mennään kerran määräämään pilkun tarkasti, niin opeteltaisiin edes kirjoittamaan ymmärrettävästi. Mitä ihmettä tarkoittaa:

Miehiltä odotamme kauluspaidan tai irtotakin käyttöä.


Kahvia tai teetä – kauluspaita tai irtotakki. Mitä jos laittaa molemmat? Entä jos laittaa irtotakin, saako sen alle sitten laittaa t-paidan tai poolon? Eikö puvussa pääse sisään lainkaan?

***

Loppukevennyksenä vielä saamani lukijapalaute:

mikä vittu toi pääauki oikeen on?? ihan himmeetä
vaiikka kuinka lukee ja ettii??
onks se joku salaseura?? lepakoita??
jos ei oo mitäåän sanottavaa niin turpa kiinni!


Vaikka täälläkin käy ajoittain jopa satoja kävijöitä päivittäin, harva jättää jälkeään, joten moinen on aina ilahduttavaa. Eikä tämä jäänyt tähän, vaan sain vielä toisenkin viestin:

luinkin lisää paskkasivujanne ja ihan täyttä
hedonistista teinipaskaahan tää onkin - sori että
häiritsin. jatkakaa vaan samaa paskaa - ette muuhun
ees pysty.
kaivakaa vaan omia napojanne onnettomat
pillunnuolijaiset.
säälittävää.


Kirjoittaja ei ole vain huomaavainen vaan myös kohtelias käyttäessään oikein teitittelymuotoa. Kiitos tästä ja kivaa kevättä.

6 on viitsinyt kommentoida:

Kiva nähdä pitkästä aikaa! Edellyttäisin kuitenkin kuvareportaasia Berliinistä. Ei kai kukaan enää kameratta kävele???

3/09/2006 06:26:00 ip.  

No voi sun! Siellähän on meininki kuin "wanhaan hüvään aikaan". Arvasin että sulla on ässiä hihassa.

(oapoq)

3/09/2006 07:02:00 ip.  

Kuvat oli kamelia, mutta kiitos hotellivinkistä. Vaikka olenkin oppinut porvarillisuuteni pitkälti saksalaisen esimerkin mukaan, halvat paikat ovat kiva pikantti lisä matkusteluun.

Vaikka kyllä se näyttää että en minä koskaan Berliinin elokuvafestivaaleille pääse.

On kai pakko mennä muuten vain.

3/10/2006 04:16:00 ap.  

Apropos! Lukijapalaute näyttää olevan sinulla aivan toisessa sfäärissä kuin minulla.

Mutta olenkin käymässä alamäkeen ainakin oman top-sijoituksen suhteen. Sinullahan tie voi olla vain ylöspäin, joten kohta kohtaamme. Tilatkaa nyt perkele tämä blogi ihmiset.

Alamäen otin puheeksi vain siksi, että nykyään matkustellessa tulee järkyttävässä määrin ihmisiä vastaan, jotka sanovat lukevansa blogiani.

Hassu ilmiö. Mitä alemmas menee sitä tunnetumpi - siis näissä piireissä.

3/10/2006 04:22:00 ap.  

Berliiniin kannattaa mennä varsinkin muuten vain. Just olin. Ja kohta menen taas.

Pari kolme kertaa vuodessa olisi hyvä. Kiitos.

3/10/2006 03:33:00 ip.  

Berliini on vähän sellainen paikka, etten tiedä, menisikö se pilalle, jos siellä vaikka asuisi.

Vähän samalla tapaa kuin eteeriset neidot tärveltyvät, jos niiden kanssa menee vaikka puhumaan.

3/10/2006 03:55:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds