Käännä lehti

Nelivuotias puhumaan oppinut tyttö suoritti reaalimaailman käytettävyysarviointia ääneenajattelumetodilla äskeisellä bussimatkalla. Nielsenin heurestiikkojen hengessä havainnoin käyttäjäryhmän termistöä. K-Pikkolo, Siwa, Otto. Mikä ihme toi tollanen Otto oikein on, tyttö äimisteli äidiltään. Älä nyt höpötä koko ajan, tämä neuvoi suositeltavaa toimintastrategiaa.

Ilmeinen kysymys kuuluu, tapahtuiko tämä todella Liiisankadulla, vai onko käyttöskenaario lavastettu [ja mitä väliä sillä on, jos raportti on hyvä].

Bussissa mainostettiin ET-lehteä. Käännä elämässä uusi lehti sanoivat. Mainio idea. Tähän asti olen kääntänyt vain Jalluja, kun en enää kehtaa samalla tapaa ostaa pornoa kuin vielä lapsena. Sekä Den Spiegeliä suomeksi, jos opettaja on sattunut käskemään.

ET-lehti on suunnattu ikäryhmälle, jolle ei ole olemassa soveliasta termiä. Vanhus-sana on pannassa, ja kieltäydyn käyttämästä termejä ikäihminen, seniori ja harmaa pantteri, sillä koen ne alentaviksi. Kiertoilmaukset tarkoittavat, että ikääntymisessä on jotain hävettävää. Jokainen senioreista puhuva tunnustaa itsensä avoimesti ikärasistiksi.

Joku saapui tähän blogiin etsimällä tietoja porukat-sanan etymologiasta. Minä en tiedä. En järemmin käytä tuota sanaa. Ei sillä, että sanoisin vanhuksetkaan, kuten vanhempieni ikäluokalla oli tapana. Minä arvatenkin puhun vain mun äidistä [oikeasti, hieman liikaa, jäänyt tämä blogirooli päälle].

Sen sijaan ET-lehden nimen etymologian ymmärsin äskeisellä bussimatkalla miettimällä, mikä olisi vastaavan pikkulapsille suunnatun lehden nimi. Se olisi ÄLÄ.

ÄLÄ höpötä koko ajan.
ÄLÄ mene sinne.
ÄLÄ tule tänne.
ÄLÄ valita.
ÄLÄ välitä.
ÄLÄ hdä.
ÄLÄ hypi/töni/nypi/napsi/hotki/jankkaa/prenkkaa/ja/niin/edelleenVastaavalla tavalla kolmannen erän pelaajille suunnatun lehden teemoja ovat:

ET toteuttanut haaveitasi.
ET koskaan saanut häntä.
ET luonut uraa.
ET oppinut tuntemaan lapsiasi.
ET kestänyt puolisoasi.
ET hallinnut hermojasi.
ET osannut pysyä erossa viinasta.Jos joku haluaa keksiä oivaltavia lauseita noihin listoihin, niitä sopii esittää kommenteissa. Minulla ei nyt ole resursseja tämän kummempaan.

4 on viitsinyt kommentoida:

Kerran eräs lehtimyyjä kaupitteli ET-lehteä (äänimaailmasta ei pystynyt päättelemään. mistä tilasta soitto tuli).

Kerroin myyjälle, etten ole kiinnostunut eläkeläisille/senioreille/harmaille panttereille yms. suunnatuista jutuista. Loukkaantunut asiakaspalvelija kertoi, ettei tässä mitään EläkeläislehTeä olla kaupittelemassa. Kysymys on ElämänTapalehdestä. Sanoin, että minua kiinnostaa toisenlainen elämäntapa.

Luettelosi sai sentään mietteliääksi. Tässä listani toistaiseksi:

ET toteuttanut haaveitasi - en kaikkia, mutta tärkeimmän (neljästi)

ET koskaan saanut häntä - sain (ja vasta paljon myöhemmin aloin miettiä, ettei se ole pelkästään hyvä asia)

ET luonut uraa - en, mutta olisin voinut, jollen olisi priorisoinut toisin (vrt. ensimmäinen kohta)

ET oppinut tuntemaan lapsiasi - opinpas (äläkä yhtään yritä väittää vastaan!)

ET kestänyt puolisoasi - hetkittäin en todellakaan! (mutta yhdessä on sentään pysytty liki 30 vuotta)

ET hallinnut hermojasi - totta!

ET osannut pysyä erossa viinasta - kohtuullisesti olen onnistunut (kunhan kaljan hinnat eivät enää enempää laske)

4/10/2005 12:29:00 ip.  

Olen tietysti parantumaton romantikko kun ajattelen sun äitis toteuttaneen neljästi haaveensa kirkkohäistä juhannuksena.

4/11/2005 11:21:00 ap.  

Hei äiti
- tuuthan sie Dubrovnikiin Kuukkeleihin? Jaetaanhan Megafonit siellä myös?

Neljästi?

Joo?

4/11/2005 04:41:00 ip.  

Miksi noin perinpohjaisesti kieleen suhtautuva henkilö käyttää sanaa ikärasisti?

6/15/2006 08:45:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds