Sää ja sun pipas

Jupisin eilen lämpimikseni kauppojen aukioloajoista. Ilmeisesti minulta on mennyt ohi, missä vaiheessa pikkukaupat ovat saaneet lisävapauksia, vai onko kyse jälleen vain kesäkuukausista tai muusta perverssistä. Havaintojeni mukaan Hämeenkadun Pikkolo mainostaa olevansa auki aina puoleenyöhön saakka ja Liisankadun Siwakin ilta yhteentoista.

Erityisen huvittavaa tuo on minusta siksi, että Siwan viereinen R-kioski menee kiinni kello yhdeksän. Ennen vanhaan oli olemassa muitakin kioskeja kuin ärriä. Sympaattisia pikkukioskeja, joiden puutiski tuoksui ja jotka myivät irtokarkkeja kappalehinnoin. Ne olivat auki kymmeneen, ruokakaupat vastaavasti suljettiin jo kahdeksalta.

Jos edes aukiolo ei ole R-kioskien vahva puoli, minä en millään pysty ymmärtämään, miksi ihmiset käyvät niissä. Hinnat ovat kalliit ja lupaukset nopeasta ja mukavasta asioinnista liioiteltuja [nyt varovasti, ettei tule syytöksiä]. Liki poikkeuksetta ärrällä käydessäni jonoa jumittaa joku urpo, joka ei ymmärrä, kuinka matkakortti toimii. Tai vastaavasti myyjäharjoittelija ei osaa käyttää latauslaitetta. Ja aikaa kuluu.

Toinen vaihtoehto on, että edessä oleva asiakas valitsee ässäarpansa kansiosta niin monimutkaisella algoritmilla, että joutuu turvautumaan laskimeen. Ja nuo kännyköiden laskimet kun ovat hieman mitä ovat. Neliöjuurikin puuttuu.

Voisivat minun puolestani pitää vaikka kahta kassaa, urpo-kassa edellä mainituille henkilöille ja turbo-kassa meille, joilla on aina hirveä kiire. Onneksi en käy ärrällä kuin lataamassa kautta ja lunastamassa joulukalenterivoittoni.

***

Sinä lennät, sää ja sun pipas

Jotain tuon suuntaista Särkänniemi sanoo mainoksissaan. Minulla on tamperelaispuistosta nuorekkaampi ja coolimpi mielikuva kuin Linnanmäestä, mikä lienee molempien puistojen pyrkimyskin [Linnanmäki taisi kertoa jossain vanhassa Faktassa tähtäävänsä unohdettujen keski-ikäisten viihdyttämiseen].

Ilmeinen pointtini on, että tuo mainoslause ei ole kovin nuorekas tai cool. Oltakoon mitä mieltä tahansa Antti Tuiskun mien söpöydestä, mutta määääästä en löydä etsimälläkään mitään positiivista. Minun nähdäkseni ainoaa mukavan kuuloista murretta puhutaan lännessä, ja siitäkin on mennyt maku viime aikoinan kuunneltuani liikaa Heli Laaksosen Jänes pussis -äänikirjan pseudokieltä.

Samaa linjaa harrastetaan muuten varsin eksessiivisesti Aamulehden Moro-liitteessäkin. Pelkääkkössäää kaahareita? udeltiin ohikulkijoilta katugallupissa. Jotenkin kovin tehtyä. Valo-liite sen sijaan on mukavaa luettavaa. En ole vieläkään toipunut Nyt-liitteen viime uudistuksesta.

Olen lukenut viime aikoina jonkin verran Aamulehteä ja huomannut sen virkistäväksi vaihteluksi. Jotenkin heidän linjansa tuntuu avoimemman oikeistolaiselta kuin Helsingin Sanomilla [tai sitten se johtuu vain siitä, että kahvihuoneen toinen vaihtoehto on surkuhupaisa Uutispäivä Demari]. Sinänsä kiinnostavaa, että Tampereella sentään vasemmistoliitto on kokoomuksen ja demareiden jälkeen kolmanneksi suurin puolue.

***

Ajattelin vielä soveltaa hieman itselleni kovin vierasta filosofiaa if you can't beat 'em, join 'em ja kirjoitella minäkin Kalliosta niin kuin kaikki hyvät ja suositut blogit tekevät.

Ei, oikeasti olen vain säälittävä feikki, sillä tämä tapahtui Hakaniemessä. Pari viikkoa sitten paistoi vielä aurinko ja spurgu oli sammunut bussipysäkille pahimpaan paahteeseen, kasvot puoliksi pysäkin pleksin alle. Tullessani paikalle kaksi ikäistäni ihmistä katseli maassa makaavaa empien, mitä tehdä. Pysäkillä olleet vanhemmat henkilöt seisoivat varovaisesti kauempana.

Haiseeko se viinalta? vanhempi rouva uteli ja helpottui silminnähden myöntävän vastauksen saatuaan. Ei olisi mikään hörhö sentään.

Toinen aiemmin paikalla olleista soitti miehestä poliisille. Kuulemma jo toista kertaa. Poliiseja ei kummemmin jaksanut kiinnostaa. Kyselivät hienotunteisesti, että vaikuttaako se tavanomaiselta Kallion asukilta [tiedättehän, sellainen 90-lukuinen parta ja...]. Joojoo, mutta se tarttis tulla hakemaan pois tästä auringonpaisteesta, kaveri kivahti.

Lopulta me vaivautuneet samarialaiset onnistuimme organisoimaan itsemme siinä määrin yhteistyöhön, että saimme miehen nostetuksi istumaan penkille. Tällä pysäkillä sentään oli sellainen. Yleensähän ne on näiltä seuduilta poistettu, jotteivät spurgut niillä makaisi.

Jahkailimme ja pähkäilimme, pitäisikö mies yrittää taluttaa puiden varjoon pitkäkseen, mutta hän oli niin kovin vetelä, ettei siitä oikein mitään tullut.

Bussi sen sijaan tuli. Ja me kaikki kiipesimme kyytiin. Pysäkki tyhjeni, ja mies jäi istumaan penkille, samaan auringonpaahteeseen [poliisit olivat kyllä luvanneet tulla]. Ja mietin, että jos elämä olisi South Parkia, hän putoaisi päälleen kaksi sekuntia bussin lähdön jälkeen.

***

Kaikkien meidän nykymaailman välinpitämättömien vätysten muistoksi juontui mieleeni, mitä kirjoitin jokunen vuosi sitten.

Ripustin kuulokkeet
korviini
eikä kukaan tullut enää häiritsemään.

Kiinnitin mikrofonin
napinläpeen
ja sain rauhassa ajatella ääneen.

Soittimen ja puhelimen jätin kotiin.

7 on viitsinyt kommentoida:

Kyllä minun puhelimessani on neliöjuuri. Kyseessä on kyllä aika vanha kapistus. Luuletko, että sen voi vielä korjata?

6/29/2005 09:21:00 ip.  

Aamulehti oli kokoomuksen kannattaja vuoteen 1992 saakka. http://www.viestintaliitto.fi/kirjatyo/2005/1/muut/lehtitutkimus.html

6/30/2005 04:40:00 ip.  

Jänes pussis on loistava!

7/02/2005 02:34:00 ap.  

Onkohan PA löytänyt naisen, kun ei päivityksiä tipu? Jos olet, muista, että pidättyväisyys on paras ehkäisykeino ja pessaari toiseksi paras.

Tuu takas!

7/04/2005 04:11:00 ip.  

Olen kiertänyt kaikki Pan suosikkipaikat, mutta häntä ei vain löydy. Turun terveyskeskus, Turun keskustassa sijaitseva ravintola Amarillo, Turun keskustassa sijaitseva kebab-pizzeria New Time...

Hei, nuohan ovat minun suosikkipaikkojani! Paitsi terveyskeskus. Siellä on sairaita, likaisia ihmisiä. PA, meillä on samat suosikkipaikat!

7/06/2005 10:25:00 ip.  

Minäkin olin kerran Turussa. Siellä oli joku linna, ja se nauratti minua suuresti. Linna! Keskellä kaupunkia! Ei kai kukaan voi asua sellaisessa kaupungissa? Ja se on vielä meren äärellä? Miten kukaan voi asua merenrantakaupungissa? Vai onko se merenrantakaupunki?

Kaikki Turusta kantautuvat uutiset ovat jotenkin outoja, muutenkin. Eikös hiljattain sieltä tullut joku uutinen, että joku kirjasto on kallistumassa siellä? Tämä on ainoa asia, mikä jäi minulle mieleen jostain uutisesta - joku kirjasto kallistuu Turussa? Tai joku muu rakennus? Te sekoboltsit!

Ai niin, PA, tuu takas!

7/06/2005 11:22:00 ip.  

Minä luin eilen jostakin verkkolehdestä, että Turun poliisi toivoo puukotuksen silminnäkijöitä ottamaan yhteyttä osoitteeseen palaute@turku.fi.

Ei tässä nyt mitään niin erikoista ollut, minä vain ajattelin sanoa sen tänne, kun se tuntui minusta niin oudolta. Ajatelkaa nyt, sehän olisi vähän sama, kuin käskettäisiin silminnäkijöitä kirjoittamaan... PA:n palautelokeroon? Kommenttilokeroon? Äh.

7/07/2005 12:33:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds