Näetkö pun2ista?

Minulla on tapana sekoittaa kakkonen ja a-kirjain. Muistan elävästi, kuinka yläasteella yhtäkkiä muuttuja saattoi olla nimeltään jotain muutakin kuin x. Jos se oli a, olin hyvin luultavasti muuttanut sen epähuomiossa kakkoseksi tehtävän loppuun mennessä. En suoranaisesti tiedä, mistä sekaannukseni johtuu, kenties molemmat merkit piirretään hieman samaan tapaan.

Sitten eräänä päivänä jokunen vuosi sitten Liisankadun Siwan edessä kysäisin veljeltäni: "Tiäksä, miks kakkonen ja aa menee sekaisin?" "Öö, miten niin menee?" hän tietenkin vastasi. "Koska ne on molemmat punaisia", riemuitsin. Kirkkaan punaisia molemmat, punaisia kuin korkea ääni. Veljeni pudisti päätään ja antoi minun ymmärtää, ettei kannattaisi välttämättä pitää suurempaa meteliä asiasta...

Tänään sain viimein luennolla oppia, että olen ihan normaali. Ilmiötä, jossa aistimus ei vastaa ärsytettyä aistia, kutsutaan synestesiaksi, ja sitä ilmenee noin promillella väestöstä. Luennoitsijan mukaan ilmiön yleisin ilmenemistapa on kirjainten assosioiminen johonkin väriin. Tyypillisintä on kuulemma värjätä juuri a punaiseksi. Tässä promillen vähemmistössä olen siis aika harmiton normitapaus.

2 on viitsinyt kommentoida:

Minusta A on lähinnä siniharmaa, jos jokin väri täytyy valita. 2 sen sijaan on keltainen. Numeroista punaisin on 6.

Olen verraten "asynesteettinen", mutta numeroihin kyllä assosioituu helposti jokin väri, mikä tietenkin voi johtua pikkulapsena jossain kirjassa näkemistäni värillisistä numeroista.

Outoa muuten, miten korkea ääni voi olla jostakusta punainen. Eikös korkea ääni ole _viileä_.

10/13/2004 06:48:00 ip.  

Jee, ensimmäinen kommenttini! :)

Tuo lapsuudessa mieleen jäänyt jollain tapaa väritetty kirjain saattaa olla tosiaan aika merkittävä tekijä. Ja aina on tietenkin hienoa nähdä värejä, jos joku sanoo joidenkuiden niitä näkevän...

Jännä tuo havainto taajuuksien lämpimyyden suhteesta väriin. En välttämättä pitäisi korkeita ääniä erityisen kylminä, mutta matala on kyllä ehdottomasti ennemmin lämmin kuin kylmä.

10/13/2004 08:43:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds