Intertekstarinen luento

Viivästyipä tämäkin, kun piti rientää ihmettelemään lopulta Suomeen saatua iTunes Music Storea. [Tuota käytetään ilmaisen Mac/PC-yhteensopivan iTunes-ohjelman kautta] Hyvä sentään, että hankin luottokortin ajoissa. Ei, en aio kertoa, minkä kappaleen ostin, jotteivät viimeisimmät uskottavuuden rippeeni ropisisi.

Mahtaa ruotsalaisten euroskeptikoiden kanssa kotimaansa jakavia nyt harmittaa, kauppa kun jäi heillä aukeamatta. Jossain vaiheessa kohistiin myös Tanskan kaupasta, vaan eipä kuulunut sekään tänään avattujen listaan.

Poikkesin tänään TeliaSoneralla tulevaisuusseminaarissa. Voi, kuinka kuulostaakin hienolta. Minä olen sitä paitsi aina viihtynyt puvussa [tänään kyllä päädyin casuaaliin irtotakkiin]. Kertoivat, kuinka rakensivat yhteistyössä puolustusvoimain kanssa telepalveluita Kosovon rauhanturvaajille. Heikon infrastruktuurin vuoksi runkoyhteydet hoidettiin perille satelliiteitse Suomen kautta.

Mahtuihan tuohon mukaan monta sinänsä kiinnostavaa yksityiskohtaa. Hauskin oli kuitenkin tuikitarpeellinen kommunikointikanava: kysymyksiä sai esittää lähettämällä [ilmaisia...] tekstiviestejä, jotka sitten näkyivät esitelmöitsijän kuvaputkella. Normaalilla luennolla suomalaisopiskelijat eivät ainakaan meidän koulussamme saa aikaiseksi sataa kysymystä parissa tunnissa, mutta nyt tuo ei ollut temppu eikä mikään. Vielä kun laittaisivat yleisön puhelimet värisemään aina kun kuuluu taputtaa...

Satelliittien tiedonsiirtonopeus ei sittenkään ole hirmuinen, ja kustannukset ovat melkoisia. Hieman minua jäi mietityttämään, missä määrin tuo ylipäätään on tulevaisuuden tekniikkaa. Kiinnostavana yksityiskohtana Albaniassa kuulemma käytetään satelliitteja selkeästi enemmän kuin Suomessa. Suomessa on panostettu enemmän langallisiin ja mobiiliverkkoihin. Sama kävi ilmi Digita-vierailulla: meikäläisessä kulttuurissa satelliitti-tv on lisäpalvelu, ja käyttäjillä on yleensä tv myös muuta kautta.

Hieman pikaisesti ohitettiin esittämäni kysymys Soneran asemasta Suomen satelliittitoiminnassa. Todettiin, että se on Telen peruina varsin hyvä. Aikoinaan oikeuksia myönnettiin valtioille, ja Tele toimi tuolloin Suomen edustajana.

Myös viimeisenä täkynä ollut harjoitteluinfo oli ennalta-arvattavuudessaan huvittava. Meill aukee toi meiän palvelu helmikuussa ja voitte sitte sieltä ite kattella, vision heidän sanovan, ja siinäpä se suunnilleen olikin. Eipä siinä, kivaa oli – voitin arpajaisistakin popkornilipukkeita.


0 on viitsinyt kommentoida:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds