Radan kaaresta

Tässä asunnossa on yksi hyvä puoli: kylmä vesi on todella kylmää. Onhan kovin raivostuttavaa joutua odottamaan pitkiä toveja kylmää vettä saadakseen. Näin sen kuuluu olla.

Kaksi päivää tuolla erinomaisen kylmällä vedellä suihkuteltuani, lämmityslaitteen lauettua, kykyni riemuita viileydestä alkaa osoittaa ehtymisen merkkejä.

***

Apple julkaisi uuden kannettavan tietokoneen, MacBook nimeltään. Yhtiön mukaan sillä voi kirjoittaa blogia ja luoda podcasteja. Upeaa, tähän pystyvää tietokonetta on jo odotettukin.

200 euron lisähintaan koneen voi saada myös mustana. 100 euroa maksavan nahkaisen iPod-kotelon hinnasta aikoinaan valittaneiden on syytä ymmärtää, että se on sentään musta ja näin suorastaan polkuhinnoiteltu.

Kuinka vain, näen jo sieluni silmin, kuinka koko it-ala jälleen seuraa Applea ja alkaa valmistaa mustia kannettavia tietokoneita.

***

Vuh, kuinka ärsyttivätkään ne kieltenopettajat, jotka sanoivat, että mustalla painetut sanat tulee opetella erityisen hyvin. He tarkoittivat lihavoituja. Tokihan ne kaikki oli mustalla painettu. Olen sanonut ennenkin jotain kieltenopettajista ja loogisesta ajattelusta.

***

Mieleeni muistui hiljattain, kuinka herttaisen loogisesti itse ajattelin nelivuotiaana. Minä tykkäsin siitä jostain lastenkirjasta, jossa oli Jere-Jarruvaunu. Ja innostuin piirtämään junaratoja. Tiedättehän, kaksi pitkittäistä viivaa kiskoiksi ja monta lyhyttä poikkipuiksi. Minä hienomotorisesti huono jopa ylitin itseni ja tuotin kaarevan radan. Piirsin ensin kaksi käyrää kiskoa ja lisäsin poikkipuut paikoilleen.

Ja sitten mietin, että eihän noin saisi tehdä. Tietenkin poikkipuut tulisi piirtää ensin, sillä nehän ovat pohjalla. Ja koetin piirtää poikkipuut typötyhjälle paperille. Ja vituiksihan se meni, niin kuin nykyään sanotaan kuin ei mitään. Tuolloin ymmärsin, ettei minusta koskaan tulisi rautatieläistä.

Kymmenen vuotta myöhemmin yläasteen äidinkielenopettaja sanoi, ettei tieläinen kelpaa vastaukseksi. Koetehtävänä oli luoda johdoksia tie-sanasta. Olen joskus kirjoittanut jotain kieltenopettajista j

***

Ylipäänsä ajoin tyrmistyttää pysähtyä pohtimaan, kuinka kaikki on muuttunut. Kata kirjoitti viime kommenteissa [hänellä kun ei ole blogia...] testanneensa muuten-sanan korvaamista ohjeideni mukaan beeteeveellä, eikä kukaan ollut kuulemma reagoinut mitenkään.

Mieleeni muistuu, kuinka eräs luokkalaiseni otti tehtäväkseen selvittää luokkaristeilyn mahdollisuutta lukion ensi luokalla. Minä olen niin nuori, ettei siitä oikeasti ole kauaakaan. {Oikeasti sinä säälittävä takertuja et vain tahdo myöntää.}

Laivayhtiöistä preferoisin Siljaa, hän kirjoitti muistioonsa. Ja minä mietin, että hitsin pelle. Että eihän kukaan järkevä ihminen sano preferoida kuin korkeintaan vitsillä omassa yksityisessä päiväkirjassaan. [en tuolloin tiennyt mitään blogeista]

Eikä siitäkään ole niin kauaa, kun mietin, että olisi aika lystikästä sanoa jonkun tehneen come-backin sen sijaan, että sanoisi tämän palanneen. Siinä kun substantiivitauti yhdistyisi mitä rienastuttavimmin anglismiin. Nykyään tuokin on ihan beisiksettiä.

Kun tämä nyt tähän meni, niin lukekaapa Menopaussin kielimerkintä kommentteineen. Meakin meni sanomaan, että Pää Auki on jälleen kerran oikeassa ja hän on seltään blogaamisen hallitseva Suomen mestari – näillä näkymin ikuisesti.

3 on viitsinyt kommentoida:

Minä sanoisin preferoida.

5/17/2006 12:39:00 ap.  

Minä sanoin kerran [föréedra], sillä mistä minä olisin voinut tietää, kuinka se kuuluu painottaa.

5/17/2006 12:56:00 ap.  

Korjasin just aineita(a-a).
Yhdes kahden sivun plörinäs oli 11x sitten! Ennen kirjoitusta muistutin,ettet tarvi ko.sanaa ollenkaan. HEKOHEKO.
Emmä välillä ymmärrä sanaakaan. Esim. jos kuuntelen parin nuoren hesalaisen insinöörin keskinäistä keskustelua.
Taidan jäädä junasta...ehkä tiettömille teille...

5/17/2006 03:05:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds