Liian hyvä ollakseen

Muistetaan jälleen olla yrittämättä keksiä englanninkielisiä sanaleikkejä. Google on armoton eikä tällaisessa laatujulkaisussa sorruta vanhojen juttujen käyttämiseen.

Niinpä menetitte raukat myös muutaman pari päivää sitten ajankohtaisen jutun, jotka on näin jälkikäteen pakko hylätä. Pahoitteluni.

Tuntui epäreilulta, kuinka joku puuttui Hesarissa viime sunnuntaina Niinistön sinänsä raivostuttavaan unilukkari-termiin. Aivan kuin moinen olisi luvallista enää, kun se olisi kuulunut tehdä jo syksyllä, jos kerran meinasi [viittaan jälleen työnimeen Kokonaisuuksien kaipuu].

Unilukkari-termi herättää minussa samantapaista alkukantaista raivoa kuin opinahjo. Kenties myös hieman vastaavaan kuin sen jonkun urpon kansanedustajan käsittämätön lausahdus "Saatiin kirkko keskelle kylää" kiistellyn tekijänoikeuslain mentyä läpi käytännössä mediayhtiöiden saneleman kaltaisena. Enemmän kuin itse päätös minua raivostutti tuo kaikkialla lainattu kommentti typerine kielikuvineen.

***

Selasin äskettäin Hesarin ulkomailla opiskeluun keskittyneen koulutusliitteen näköisversiota ja joko se johtuu tuon tietokoneluokan nopeasta nettiyhteydestä tai allani olleesta Windows-koneesta, mutta homma toimi hyvinkin siedettävällä nopeudella. Myöskään kokemus näköis-Hesarista 24-tuumaisella Cinema Displayllä ei ollut täysin kelvoton. Että terveisiä Pekalle.

Eivät nuo tietenkään linkittämistä mahdollista, joten saatte luvan itse etsiä sivun 21 kainalojutun, jossa varoitettiin liian pätevistä työnhakijoista. Tekstiä ei tietenkään voi kopioida, joten jääköön lainaus lyhyeksi.

Sääliksi kävi. Oli aivan mahtavia tyyppejä, mutta... liikaa nimenomaan ulkomailla, liikaa kielitaitoa, liikaa kokemusta – –

joku rekrytoija tilittää jutussa, joka on otsikoitu Vaihto ei välttämättä eduksi työnhaussa. [Kyllä, minä osaan löytää liitteen ainoan negatiivisesti vaihto-opiskeluun suhtautuvan jutun]. Ah, tuossapa tavoite loppuelämälle. Siinä vaiheessa, kun koko maailma sanoo, että lähe ny oikeesti menemään, sä oot liian hyvä tänne, voi kai päätellä itsensä valmiiksi. Tunkea porukoille tunkin kurkkuun ja ryhtyä kokopäiväiseksi blogaajaksi.

***

Liite on tietenkin turvoksissaan koulujen mainoksia. Ammattikorkekoulut ovat unohtaneet ammatti-sanan nimensä edestä, vaikka ei kai ammattikorkeakouluja pitäisi väheksyä sen enempää kuin ammattiblogaajiakaan. Kaikilla on palkkansa tässä maailmassa. Paitsi blogaa..äh.

Kansainvälisyys tuo sittenkin oman vivahteensa ilmoituksiin. Esimerkiksi TKK on tyystin unohtanut perinteisten kotimaisten kielten hallitsijat ja kosiskelee häpeilemättä muinaisheprean taitajia.


tkk-mainos


Että terveisiä Pekalle.


***

Me palautimme tänään pattern languagemme. Minun tekisi hirveästi mieli kirjoittaa parodia design patterneista, jotka ovat suomeksi kai suunnittelumalleja, mutta ongelmana on, että vain yleisesti tunnettuja asioita, kuten Tähtien sotaa, voidaan parodioida.

Ei ketään huvita suuremmin, jos kiteytän patternin ongelmanmäärittelyosion: Yleisesti ottaen on hyvä olla. Toisaalta liika on liikaa.

Patterneilla on hieman sama ongelma kuin yllä kuvatulla rekrytoijalla: liian hyvät eivät kelpaa. Koska patternin ongelma koostuu määritelmällisesti vastakkaisista voimista ja ratkaisu on jonkinlainen kompromissi, ei ole tarkoituksenmukaista kirjoittaa patternia sellaisesta aiheesta, jolla ei ole riittävästi vastustavia voimia [vrt. liian pätevä].

Kannettavan tietokoneen näyttö parantaa koneen käytettävyyttä merkittävästi. Toisaalta se myös lisää hintaa ja kuluttaa kallisarvoista akkukapasiteettia.


Siitä huolimatta ratkaisu ei ole, että harkitse, tarvitseeko tietokoneesi ihan välttämättä näyttöä. Ratkaisu on jättää patterni kirjoittamatta, sillä kyse on selviöstä. Tai kirjoittaa korkeintaan patterni näytön optimaalisesta koosta tai muista ominaisuuksista.

Lopputuloksena helposti kieli, jossa käsitellään hyvin ne asiat, joihin kieli soveltuu. Muut asiat jäävät käsittelemättä. Eipä sillä, ihan tyytyväisin mielin.

3 on viitsinyt kommentoida:

Design patterneista puheen ollen: http://www.datingdesignpatterns.com/

1/26/2006 05:18:00 ip.  

On se hyvä, että mainitsit. Olin jo aikeissa kirjoittaa ihmissuhdeaiheisen patterniparodian, mutta hyvä tietää, että se on jo tehty – ja laajennettu kieleksi asti.

1/26/2006 07:06:00 ip.  

Vai on vaihdossa olosta haittaa. Sen kuuleminen on balsamia korvilleni, jotka vieläkin punoittavat erään yrityksen haastattelussa kv-kokemuksen puutteesta kiinni jääneen päässä.

1/27/2006 02:04:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds