Minä olen työskennellyt jälleen erinäisiä viikkoja Windows-tietokoneiden parissa. Kirjailin huvikseni muistiin huomioitani sen käyttöliittymän ärsyttävyyksistä varalle niihin tilanteisiin, joissa ihmiset ihmettelevät, mikä siinä Macissa muka on niin hyvää. Ei välttämättä hyvää, muttei sentään näin huonoakaan. Lopetin kirjanpidon muutaman päivän jälkeen, kun aloin saada tarpeekseni.

Tämä teksti ei ole järin humoristinen. Sellisti kun ehti jo kirjoittaa hauskan version samasta aiheesta. Kuuluttajan uusin ei liity aiheeseen mitenkään, mutta on kovin oivaltava. Alan uskoa kategorisointiteoriani mukaan, ettei ole hyviä ideoita ja huonoja ideoita. Joko on idea tai sitten ei. Minusta Kuuluttajalla on.

Ja katsokaa vielä tämä Tommin linkkaama UI-demo. [tähän on varmaan uskottavaa linkata]

Aloitetaan sittenkin positiivisesti. Hyviä asioita Windowsin [XP Pro] käyttöliittymässä verrattuna Mac OS X:iin:

Ohjattavuus näppäimistöltä. On erityisen mainiota, että kaikissa dialogeissa voi valita haluamansa napin nuolinappuloilla ja vahvistaa enterillä sen sijaan, että olisi pakko hamuta hiirtä tai arvata oikein, mikä kirjain tarkoittaa mitäkin nappia – jos mikään.

Valikoiden muokattavuus. Monia valikoita [kuten Käynnistä-valikkoa] voi muokata suoraan hiiren oikean napin avulla klikkaamalla. Macillä tämä ei tyypillisesti ole mahdollista.


Jatketaan kiinnostavilla asioilla Windowsin käyttöliittymässä.

Jos IE:ssä klikkaa sivun päivitys -nappulaa, kuuluu pieni rasahtava ääniefekti. Myös näppäin F5 päivittää ikkunan, mutta sen painaminen ei aiheuta samaa efektiä. Jos sen sijaan ensin klikkaa päivitysnappia hiirellä ja sen jälkeen alkaa hakata F5:ttä, rasahdusääniä kuuluu jonkin aikaa myös F5-painallusten aiheuttamina. Muutaman sekunnin hakkaamisen jälkeen ääni kuitenkin lakkaa syntymästä. [eikö netti toimi vieläkään?]


Aika siirtyä ärsyttävyyksiin. Nämä ovat tökkimisiä, jotka ovat oikeasti häirinneet työntekoani [??], joten olen tietenkin kiinnostunut kuulemaan ratkaisut ongelmiin. Tarkoitukseni ei siis ole puhdas kuittailu tällä kertaa.

Macilla ikkuna suljetaan painamalla komentonäppäintä [omppunäppäin] ja W-kirjainta. Windowsilla vastaava yhdistelmä on alt + F4 [niillä, joiden sormet ylettävät...]. Jos Macilla haluaa sulkea kaikki yhden ohjelman ikkunat, tämä onnistuu painamalla optionäppäintä [alt] komentoa annettaessa [tai vastaavasti klikatessaan ikkunan suljentarastia]. Kuinka tämä tehdään Windowsilla? En tarkoita siis Windows-nappi + M -yhdistelmää, joka vaikuttaa kaikkiin ohjelmiin.

Macilla toisen ikkunan takana olevaa ikkunaa siirretään itse ikkunaa aktivoimatta painamalla raahaamisen aikana pohjaan komentonäppäin. Kuinka tämä tehdään Windowsilla?

Macilla näyttöön ilmestyy varoitus, kun kannettavan akun virta alkaa olla lopuillaan. Niin myös Windowsilla. Macilla varoitus lähtee pois, kun koneeseen kytkee virtajohdon. Windowsilla ei. [en kehtaa lähteä sanomaankaan mitään Windows-koneiden unenpöpperöisyydestä verrattuna äkkivirkkuihin Macceihin...]

Macilla on universaali näppäinkomento Save as -komennolle: komento + vaihto + S. Windowsilla ilmeisesti ei [ainakaan Wordissa?].

Mac aakkostaa v:n ennen w:tä niin kuin suomessa on tapana. Windows ei tee eroa kirjainten välille. [muokkaus: eiku, hups, eihän näiden välille pidäkään tehdä eroa...]

Windowsilla tulee jatkuvasti vastaan ikkunoita, joita ei löydä tehtäväpalkista. Ainoa keino [?] löytää ne on tarttua näppäimistöön ja käyttää alt + sarkain -yhdistelmää [vaihtoehtoisesti voi tietenkin heitellä hiirellä kaikki muut ikkunat yksi kerrallaan pois tieltä].

Macilla ikkunoiden selailuun käytetty komento + < [ja >] -yhdistelmä vaihtaa ikkunaa heti näppäinyhdistelmää painettaessa. Windowsin alt + sarkain vasta, kun näppäimet hellitetään. Näin se ei sovellu ikkunoiden selailuun kuin niiden nimen avulla, ei lainkaan ulkonäön.

Windowsilla tulee usein tilanteita, joissa jotain ikkunaa ei voi siirtää pois tieltä. Jos esimerkiksi verkkoasetuksiin on juuri näpyttänyt kiinteän IP-osoitteen, mutta ei halua vielä ottaa sitä käyttöön ja paina ok:ta, myöskään sen jonkinsorttisena isäntäikkunana toimivaa Verkkosovitin[tms.]-ikkunaa ei voi siirtää peittämästä työpöydän kuvakkeita.

Hieman edelliseen liittyen, Windows ei ilmeisesti osaa säilyttää kiinteän IP:n tietoja, vaan ne joutuu naputtamaan uudestaan, jos joutuu välissä käyttämään DHCP:tä [kyllä, jotkut meistä joutuvat tekemään kummallisia asioita joskus].

Ei sillä, että kukaan käyttäisi IE:tä, mutta turhauttaa, jos tekee vaikka yhden kirjaimen typon urlia kirjoittaessaan [voi hyvä äiti, kirjoitinko minä tosiaan tehdä typo?]. Tämän jälkeen IE kertoo, ettei moista sivua löydy ja tarjoaa typerää hakusivuaan ja tuhoaa samalla osoitteen niin, ettei virhettä voi korjata, vaan koko roskan saa kirjoittaa uudestaan. [tuon saisi varmasti helposti pois päältä jostain]

Macilla rullauspyörän focus siirtyy automaattisesti hiiren osoittimen mukana. Windows vaatii erillisen klikkauksen. [en löytänyt asetusta, vaikka yritin etsiä]

Windowsilla on hankalaa luoda uutta ikkunaa työpöydällä ollessaan. Mac OS:n Finder ja Windowsin Resurssienhallinta toimivat nykyään molemmat samaan tapaan nettiselaimen tyylisinä epäspatiaalisina selaimina [ennen Kymppiähän, Mac OS oli spatiaalinen], jossa samasta kohteesta voi olla yhtä aikaa auki useita näkymiä. Mac OS:llä myös uuden selausikkunan voi luoda samaan tapaan kuin muissa ohjelmissa: antamalla komennon Tiedosto: Uusi ikkuna. Windowsilla sitä vastoin täytyy uuden ikkunan luomista varten klikata auki jokin kohde kuin spatiaalisessa käyttöliittymässä.

Jos haluaisi kaksi ikkunaa Omasta tietokoneesta [vaikka kopioidakseen jotain], se ei kuitenkaan onnistu tuplaklikkaamalla kahteen otteeseen Oma tietokone -kuvaketta, sillä Windows ajattelee tässä kohtaa spatiaalisesti ja avaa vain yhden näkymän Omasta tietokoneesta. Vasta kun auenneessa ikkunassa on siirtynyt jonnnekin toisaalle, vaikka c:\-asemalle, tuplaklikkaus avaa uuden Oma tietokone -ikkunan.

Hieman tuohon liittyen minulla palaa hihat [niinq haitsu] Windows-ohjelmien tapaan tehdä Tiedosto: Uusi -komennolle alakohtia, joihin joutuu liikkumaan hankalien alavalikoiden kautta. Macilla moisia ei käytetä tuollaisissa tilanteissa. Esimerkiksi Safarissa Uusi ikkuna ja Uusi välilehti -komennot ovat molemmat itsenäisinä Tiedosto-valikossa.

Aina ajoittain Windows saattaa kysyä, haluanko poistaa turhat kohteet työpöydältäni. Kerrankin se teki näin, kun pöydällä oli yksi ainoa [kylläkin turha] kohde. Klikkasin läpi avautuneen velhon viisi eri ruutua. Lopputuloksena pöydälläni majaili kansio nimeltä Poistetut työpöydän kohteet tms. Hyöty ei ollut kummoinen...

Kaikkia kohteita ei voi poistaa työpöydältä. Joidenkin koneiden mukana saattaa asentua bluetooth-kuvake, jota ei saa raahatuksi roskakoriin ja jonka kontekstivalikko tarjoaa vaihtoehdoksi ainostaan ironisen Luo pikakuvake -vaihtoehdon. Jos tällainen tulee vastaan, kannattaa toimia seuraavasti: klikkaa työpöytää oikealla painikkeella ja valitse sopivalta välilehdeltä [kuka haluaa kuulla pari sanaa monirivisistä välilehdistä] työpöydän mukautus. Valitse täältä edellä mainittu turhien kuvakkeiden poisto ja huomaa velhon kumma sanamuoto. Se käskee poistaa valinnan niiden kuvakkeiden vierestä, joita ei haluta säilyttää tai jotain muuta kahdesti kieltävää. Näin pirullinen bt-kuvake saadaan viimein juonittua Poistetut työpöydän kohteet -kansioon, jonka voi heittää roskakoriin.

Oma lukunsa ovat myös huomioalueen kuvakkeet. Se näytön oikean alalaidan kaistale, jonne aukeaa kaksi puhekuplaa jo siitä riemusta, että koneeseen liittää usb-hiiren. Ensin Windows kertoo, että koneeseen on liitetty jotain. Parin sekunnin kuluttua, että kyseessä on hiiri. Kuvakkeita pääsee säämään Tehtäväpalkin asetuksista. Kohteet voi säätää yksitellen näkymään aina, vain kun niillä on jotain sanottavaa tai ei koskaan.

Kiinnostavaa vain on, että valinnan eivät säily. Jos Messenger-kuvakkeen käskee olla näkymättä ikinä ja tämän jälkeen käy sanomassa samat sanat Quicktime-kuvakkeelle, Messenger on jo sillä aikaa ehtinyt vaihtaa itsensä aina näkyväksi.

Ei mikään ihme, että tähän blogin tullaan toistuvasti hakusanoilla Messengerin poistaminen.

Turhauttava on myös huomioalueen vieressä nököttävä kielipalkki. Vaikka sen valitsisi erikseen pois päältä, FI-teksti on aina ennallaan käynnistämisen jäljiltä.

Vielä yksi hölmöys, jos kestätte. Minä en usein tiedä, mitä kirjoittaisin seuraavaksi, millä kirjaimella aloittaisin seuraavaan lauseeni. Niinpä pidän vaihto-näppäintä pohjassa useita sekunteja odotellessani inspiraatiota. Vaan auta armias, jos erehdyn tekemään tätä yli kahdeksan sekuntia Windows-koneella. Tässä vaiheessa kimppuun iskee apuri, joka arvelee minun haluavan apua kahden napin yhtäaikaisessa painamisessa. Minulle kun selvästikin näkyy tuottavan suunnattomia vaikeuksia aikaansaada suuraakkosia.

Ärsyttävän vihellyksen kera aukeaa dialogi, joka kysyy, haluanko aktivoida helpottimen. Vaihtoehdot ovat luokkaa OK ja Peruuta. Kiinnostavaa on, että valitsi kumman tahansa, helpotin käynnistyy, ja vaihtonäppäin on tuomittu olemaan pohjassa tästä eteenpäin. Jokainen tuotettu kirjain on iso. Jokainen painettu sarkain siirtää focusta väärään suuntaan. Tuossa vaiheessa yritän yleensä tallentaa työni ja käynnistää koneen uudelleen, sillä en ole keksinyt muuta keinoa apurin poistamiseen. Jos vaihtoa pitää pohjassa uudet kahdeksan sekuntia, kone kysyy saman kysymyksen, mutta vastasi mitä vain, ominaisuus ei jätä rauhaan.

Tässäpä näitä ensi hätään. Ei mennä Mac OS:n erityisominaisuuksiin, kuten exposéen tai ponnahtaen aukeaviin kansioihin tällä kertaa. Kiitos, kun kestitte.

11 on viitsinyt kommentoida:

Tuon kielivalinnan (se FI) saapi pois, mutta nyt kun mulla ei sitä tuossa ole, niin enpä osaa sanoa ulkomuistista, että miten se meni. Käsittämättömän monen mutkan kautta kumminkin, siitä FI-tekstistä se lähtee.

6/22/2005 12:34:00 ap.  

Nimenomaan suomessa w on sama aakkonen kuin v. Vai puhutko siitä, miten kone järjestää sellaiset sanat, joiden ainoa ero on, että toisessa on v ja toisessa w?

6/22/2005 02:58:00 ap.  

Näinpä taas oma näppäryys vei voiton. Joo, v ja w aakkostetaan tasa-arvoisina. Mistäköhän mieleeni oli jäänyt, ettei näin olisi.

Miten vain, olisi selkeämpää, jos olisi... Asia vain sattuu korostumaan Windowsissa, kun Windows-alkuisia kohteita sattuu olemaan joskus kovin suuret määrät [samoin kuin Oma-alkuisia...].

6/22/2005 06:47:00 ap.  

CTRL+W sulkee ikkunan Windowsissa, ei tarvitse siis omata pitkiä nakkeja.

Helppokäyttötoiminntoista eli tuosta shiftin "pohjaan jäämisestä" pääsee ohjauspaneelin helppokäyttötoiminnot (Accessibility options) -kikkareella. Sitä voi tietysti miettiä miksi nuo on laitettu oletuksena käynnistymään kun todennäköisesti 99,9% ihmisistä ei noita käytä.

6/22/2005 08:49:00 ap.  

Niin ja Shift+Ctrl+S pitäisi olla univeraali tapa sanoa Save As, Microsoftin ohjelmissa näin ei kuitenkaan jostain syystä ole.

6/22/2005 08:52:00 ap.  

Mahtaako ctrl + W olla uudenpaa perua kuin alt + F4, vai miksi samalle toiminnolle on kaksi päällekkäistä komentoa? Tuo jäljempi kun näkyy yleensä valikoissa sulje-komennon vieressä, niin en ole huomannut toista kokeillakaan. Kiitos tiedosta. Alkuperäinen ongelma oli tosin, kuinka sulkea kaikki yhden ohjelman ikkunat nopeasti.

Kyllä minä olen toki käynyt myös tuolla Accessibility-kikkareessa kääntymässä, mutta toiminto ei lähtenyt pois. Saattaa olla, ettei shifti pohjassa painettuja klikkauksia vain viitsitty ottaa todesta...

6/22/2005 09:24:00 ap.  

Minulta menee hermo eniten Exploderin tapaan sotkea osoitepalkki.. Jos olen kirjoittamassa osoitetta, vaikka www.perseensuti.com, ja kun olen kirjoittanut alun, joku aiempi sivu (vaikkapa aloitussivu) päättää latautua valmiiksi, niin kursori hyppää ALKUUN! Eli kirjoittamani osoite tulee: "seensuti.comwww.per"

Ja meneekö hermo?!

6/22/2005 11:38:00 ip.  

Eikä tuosta osoitteesta edes löytynyt mitään...

Myös Safarissa saattaa käydä niin, että kun ihan rauhassa kirjoittaa hakusanaa Google-luukkuun, sivu latautuukin valmiiksi, focus hyppää sinne ja viimeiset kirjaimet kaikuvat kuuroille korville.

IE:tä unohtui mainita, että näppinyhdistelmä ctrl + L avaa jonkin ihmeellisen popup-luukun siinä, missä se muissa selaimissa yksinkertaisesti valitsee osoitekentän tekstin.

6/22/2005 11:53:00 ip.  

*nauraa*
Näinhän se menee...

6/24/2005 09:51:00 ip.  

Tietty - käyttöjärjestelmissä, sovelluksissa ja niiden käyttöfilosofioissa on eroja kuten viineissä tai naisissa. Miksi blogin tyyli (lue kysymyksen asettelu) 'Mac sitä Mac tätä' ja Windows ei 'toimi'.

Mikäli käytettävyys ei teitä miellytä, tai ette viitsi/halua/omaa kiinnostusta selvittää käyttöön liittyviä asioita niin kannattaisi ennemmin pitäytyä - jo kenties tuttuuden vuoksikin - Macissä.

ps. Suosittelen Windows for dummies 'perusteosta' iltalukemiseksi.

Vakavasti ottaen kannattaa käväistä Microsoftin tippi sivustolla tai vaikkapa poiketa Microsoftin usability saitilla.

Nimim. Särkyvät ikkunat ja putoilevat omenat.

6/28/2005 04:17:00 ap.  

Minä nähdäkseni mainitsin tekstini alussa varsin tarkkaan lähtökohdat. Pyrin varsin asiallisesti ja ymmärtäisesti kysymään, kuinka haluamani toiminnot suoritettaisiin Windowsissa ja kirjasin vastaan tulleita ongelmatilanteita, joissa homma ei toiminut niin kuin olisin kaivannut. Kuten sanoin, en silkkaa piruuttani, vaan kysyäkseni, olisiko jollakulla antaa vinkkejä. Aika harvalla oli.

Minähän sitä paitsi aloitin positiivisesti Windowsin hyvistä puolista.

Joskus totuus sattuu ja joskus ei. Pyrin jutussani perustelemaan kantani sikäli kuin se tällaisessa kevyessä blogitekstissä on tarpeen. Kovin monia puhtaita mielipideseikkoja listalla ei nähdäkseni ole, kummia hölmöyksiä sitäkin enemmän.

Jos sinulla on sydäntä väittää ominaisuudeksi vaikka sitä, että huomioalueen kuvakkeet vaihtavat itsestään asetuksiaan heti,kun käyttäjän silmä välttää, olet ilmeisesti onnistunut sisäistämään Windowsin toimintafilosofian selvästi itseäni paremmin.

Olen tutustunut jonkinmoiseen määrään Windows-kirjojakin. Hienoa, jos Windows for Dummies -teos olisi vastaus ongelmiini, mutta epäilen kovasti.

6/28/2005 07:11:00 ap.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds