Selkoteksti

PA seuraa viimeisimpiä trendejä. Tämä teksti on kirjoitettu selkokielellä. Siitä puhutaan nykyään paljon. Helsingin Sanomatkin kirjoitti aiheesta tänään. Artikkeli on maksullinen. Se tarkoittaa, että siitä pitää maksaa rahaa. Tätä kutsutaan markkinataloudeksi. Joidenkuiden mielestä se on hyvä asia. Jotkut taas ovat sitä vastaan. Heistä kaikki pitäisi saada ilmaiseksi.

Selkokielessä käytetään lyhyitä lauseita. Niissä ei ole paljoa sanoja. Myös rakenteet ovat yksinkertaisia. Sivulauseet ovat harvassa. Lauseenvastikkeita ei käytetä juuri lainkaan. Moni ihminen ei tiedä, mikä lauseenvastike on. Siksi niitä ei kannata suotta käyttää.

Myös vertauskuvallisuutta vältetään. Joku saattaisi muuten ymmärtää asian väärin. Väärässä ei ole hyvä olla. Erityisen tuomittavia ovat sanaleikit. Niissä saatetaan esimerkiksi tarkoittaa samalla sanalla kahta eri asiaa. Esimerkiksi sana kuusi voi tarkoittaa kahta asiaa. Siihen perustuukin moni sanaleikki!

Sanaleikkien avulla voidaan luoda vitsejä. Vitsiksi kutsutaan sellaista juttua, joka hämmentää mielen ja saa aivot hetkeksi sekaisin. Tästä hämmennyksestä toivutaan naurulla. Hämmennys ei ole hyvä asia. Siksi sitä pitää välttää.

On tärkeää, että kaikista blogeista on saatavilla selkokieliset versiot. Kaikkien pitää pystyä ymmärtämään, mitä blogeissa kirjoitetaan. Kyse on tasa-arvosta. Tasa-arvo on hyvä asia. Blogit ovat nettipäiväkirjoja. Niitä kirjoittavat itserakkaat ihmiset. He pitävät itseään yleensä nokkelina ja muita maailmaa parempina.

Selkokielessä edetään heikoimman ehdoilla. Se on hieman kuin peruskoulu. Peruskoulu on hyvä asia. Se on kansallinen ylpeyden aihe, hieman niin kuin urheilijasankarit! Monissa muissa maissa ollaan kateellisia peruskoulusta.

Selkokielisyys liittyy saavutettavuuteen. Se on laaja käsite. PA ei osaa selittää sitä. Assistentti vihjasi näin. Vihjaaminen ei ole hyvä asia. On parempi sanoa suoraan.

Sanotaan, että saavutettava www-sivu on kaikkien etu. Siitä on hyötyä myös muille kuin erityisryhmille. Sokeat on yksi erityisryhmä. Toinen erityisryhmä on Macintosh-käyttäjät. Maailmassa on paljon enemmän värisokeita kuin Macintosh-käyttäjiä. Silti Macintosh-käyttäjät valittavat aina, jos sivut eivät toimi heidän koneellaan. Macintosh-käyttäjät ovat hankalia ihmisiä.

Jotkut väittävät, että selkokieli kuulostaa lässytykseltä. Heidän mielestään edes pikkulapsille ei olisi syytä lässyttää. Hekin ovat hankalia ihmisiä. Selkokieli on saavutettavuutta. Ja saavutettavuus on hyvä asia. On kaikkien hyväksi sanoa asiat yksinkertaisesti. Jos et vielä ymmärrä tätä, toivottavasti sopeudut ajan myötä.

13 on viitsinyt kommentoida:

Autossa kuuntelin kerran selkokielistä ohjelmaa. Siitä ei saanut mitään tolkkua! Jokaisen sanan välissä oli tauko. Jokaisella sanalla oli sama paino. Kaikki virkkeet olivat sävyttömiä.

Jollain tasolla vielä ymmärän kirjoitetun selkokielen, mutta puhutun mieltä en tajua millään.

(Kun selkokieli kerran "kieltää sanaleikit", niin tuskin se sallisi tämän tekstin kaltaista "koko kirjoitelman sisään rakennettua ironiaakaan"! Eli ehkä PAn kirjoitusta ei ulkoisesta puhdasoppisuudesta huolimatta sittenkään hyväksyttäsisi selkokieliseski verkkopäiväkirjamerkinnäksi.)

6/19/2005 09:24:00 ip.  

Kiitos kommentista. Ilman sitä olisin kenties poistanut tämän tekstin. Se karkasi käsistä. Kadotin ajatukseni. En enää tiedä, mitä yritin sanoa.

Minä ajattelin mainita tuosta sisältöasiasta, mutta jätin sen pois. Yritin liittää sen viimeiseen kappaleeseen. En osannut.

Salaiva on paha asia. Se on vihjailua. Pitäisi sanoa suoraan.

6/19/2005 09:48:00 ip.  

Esteettömyys ja saavutettavuus ovat asioita, joihin uskon. Silti nauroin ihan katketakseni kohdassa:

Sokeat ovat erityisryhmä. Toinen erityisryhmä on Macintosh-käyttäjät. Maailmassa on paljon enemmän värisokeita kuin Macintosh-käyttäjiä. Silti Macintosh-käyttäjät valittavat aina, jos sivut eivät toimi heidän koneellaan. Macintosh-käyttäjät ovat hankalia ihmisiä.

Ja sitten tuli hiukan morkkis: saako tässä nyt nauraa, kun oikeesti on kysymys vakavasta asiasta (saman tyyppinen tuntemus lienee ollut itselläsi, kun pohdit koko merkinnän poistamista).

Moraalipohdinnoissani päädyin lopulta siihen, että saa nauraa!

Salaivan yleisestä haitallisuudesta olen kanssasi prikulleen samaa mieltä. Mutta silti olisin taipuvainen sallimaan sen "huumoriblogin" tyylikeinoksi, kunhan se on niin yliampuvasti toteutettu, että lukija oivaltaa ivan ivaksi.

6/19/2005 10:12:00 ip.  

En kirjoittanut suomen kielen ylioppilaskokeessa selkokieltä. Jos olisin kirjoittanut suomen kielen ylioppilaskokeessa selkokieltä en olisi saanut arvosanaksi L. En edes oikein hallitse selkokieltä. Tämä on liian vaikeata. On kuin puhuisi ulkomaalaiselle. Tai älyllisesti rajoittuneelle. Nou wihannes. Turun sinappi.

Luulen että äidinkielenopettajani, rauha hänen sielulleen, olisi ripustanut minut lipputankoon testikkeleistäni, jos olisin harrastnut selkokieltä aineissa (siis en niissä joita tykitin suoneen, vaan niissä joita kirjoitin konseptipaperille, kuulakärikynällä joka toiselle riville). Olin muutenkin hänen henkilökohtaisen pyhän vihansa kohteena tarpeeksi usein. Hieno ihiminen, opetti paljon, muttei aina niin hyvin.

Opetetaanko kouluissa selkokieltä nykyään?

6/19/2005 11:02:00 ip.  

Opetetaanko kouluissa selkokieltä nykyään?

Ei vielä[?]. Mutta kukapa tietää, kenties Suvivirrestä luopuminen oli vasta alkusoittoa.

6/19/2005 11:11:00 ip.  

Onko kouluissa luovuttu Suvivirrestä? Minä heräsin alkukesästä erään ala-asteen välittömästä läheisyydestä railakkaaseen virrenveisuuseen. Epäilevä luonne kun olen, kävin jopa vilkaisemassa siinä pihalla, mutta tuhatpäinen, siististi pukeutunut ihmismassa katsoi minua paheksuvasti joten lähdin pois.

Oli se Suvivirsi kuitenkin. Rikkoivatko ne jotakin lakia?

6/19/2005 11:19:00 ip.  

Virren loukkaavista sanoista on kohkattu kaikkialla. Kuten itsekin täällä hiljattain pohdiskelin, esimerkiksi sanoitus:

Mun sieluni sä liitä
sun äänes kuorohon.
Ja armon herraan kiitä,
kun laupias hän on


loukkaa sanomallaan kaikkia kristiliseen yhteisöön kuulumattomia. Tämän vuoksi monaalla kerrotaan veisattavan vain ensimmäinen säkeistö.

Hain tällä siis analogiaa vähemmistön ehdoilla tapahtuvaan maailmanrakennukseen. Ja petasin itseironista takaporttia parjaamalla meitä macistejä. Selittelen tässä, jotta kommenttini läpäisisi selkovalidaattorin, vaikka taitaa jäädä haaveeksi.

6/19/2005 11:28:00 ip.  

Tämä on varmaan sanomattakin selko, mutta selkokielellä on aikansa ja paikkansa. Olen tutustunut joihinkin loistaviin selkokielisovelluksiin ja monet selkokielen perusperiaatteet soveltuvat erittäin hyvin leipälajiini käyttöohjeiden kirjoittamiseen. Rautalangasta vääntääkseni: esimerkiksi vero-ohjeistuksessa arvostan maksimaalista selkeyttä enemmän kuin elegantteja virkerakenteita, kutkuttavaa ironiaa, sanaleikkejä, huikaisevia vertauskuvia tms.

Asialla saa tietenkin hassutella, mutta pidän oikein outona niitä, joiden mielestä selkokieli itsellään ilmiönä olisi jotenkin tuomittava tai ainakin epäilyttävä. (Kyllä, olen kohdannut semmoisia tyyppejä.) Yhtä hyvin voisi pitää pistekirjoitusta tuomittavana, koska siinä ei näy kirjainten kauneus, kirjasimia vuosisatoja muovannut taito sekä taide.

Lisätiedot Selkokeskuksesta.

6/20/2005 12:02:00 ap.  

Jeps, Kaura, juuri tuon vuoksi minä ajattelin olla julkaisematta tätä tekstiä. Koska se olisi liian helppoa ymmärtää väärin. Semminkin, kun en itsekään tiedä, mitä tarkoitin oikealla.

Selkoajatukset olisivat joskus paikallaan.

[Eipä sillä, minunkin kirjoittamiani käyttöohjeita kehuttiin viimeksi perjantaina.]

Käyttöohjeidenkin on tosin mahdollista olla luotaantyöntävän lässyttävät. Varsinainen pointtini oli kenties sittenkin varoittaa siitä, ettei selkokieli ole automaattisesti hyväkään juttu.

Voidaan varmaan olettaa, että nettisivun tekeminen saavutettavaksi muilta kuin kielellisin osin on kaikkien – erikoisryhmien, macistien, myyttisten peruskäyttäjien ja googlen robottien – kannalta hyvä asia, mutta selkokieli ei ole paras vaihtoehto kaikkien kannalta. Sen enempää kuin peruskoulukaan. Tai pistekirjoitus.

6/20/2005 12:17:00 ap.  

PA, tarkoittaako tämä nyt sitä, että sinä et aio ruveta julkaisemaan ohjeita verotukseen? Tätä pelkäsinkin. Ja deadline on tänään.

Lässyttävistä käyttöohjeista tulee mieleen eräs muinoinen kollega, jonka projekti tipahti pöydälleni. Ensi töikseni poistin noin puolet tekstimassasta. Jessus.

Blogientry oli ihan OK, mut pakkohan on ottaa osaa keskusteluun, kun selkoteksti mainitaan!

6/20/2005 09:26:00 ap.  

Minä en ymmärrä verotuksesta yhtään mitään, kuten olen aiemminkin surkutellut. Peruskoulussa kun keskityttiin vain liiketoimintasuunntelmien laadintaan.

Mutta siksihän äidit on keksitty.

[Esimerkiksi verokorttia en käsitä lainkaan. Miksi kummassa moista paperinpalaa täytyy kantaa joka paikkaan ja lähetellä edestakaisin. Eikö noita tietoja voisi laittaa nettiin tai jonnekin.]

6/20/2005 10:28:00 ap.  

Hei, tämähän oli loistava! Enemmän vaan tällaisia, ei pidä peljätä niitä väärinkäsittelijöitä.

6/21/2005 12:50:00 ap.  

"He pitävät itseään yleensä nokkelina ja muita maailmaa parempina." Tämä on liian haastava lause.

Pni, tykitettiinkö teillä koulussa tosiaan kuulakärkikynällä?

7/21/2005 01:27:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds