Jäännöslopukkeita


Voisi leikkiä, että kaikki on ennallaan. Harmaa hattu on palannut, ja Zefrank tekee taas videoita. Oikeasti mikään ei tietenkään ole kauempana totuudesta. 

[Kyllä, ei edes Sirpa Asko-Seljavaara.]

***

Carrolskin lopetti viimeisetkin ravintolansa, vaikka minulla oli vielä alelipukkeita jäljellä. Kuponkieni piti olla voimassa vuoden loppuun. Olisin kaivannut pikkupränttiin täydennystä: voimassa 1.12.2012 asti tai niin kauan kuin ravintoloita riittää

Päädyin lopulta käymään Stockmannin Hesburgerissa, vaikka se tuntui jo ajatuksena epähienolta. Kävin samana päivänä teatterissa ja mietin, että teatterissa ja Hesburgerissa on se ero, että Hesburger-käynnin jälkeen ei ihmettele, miksi en käy täällä useammin. 

***

Kulttuuririennoista olisin suositellut Kaapelitehtaan HI Design -näyttelyä, mutta se – arvasitte varmaan – lopetti jo. Näyttelyssä oli esillä teollisuuden muotoilua. Viesti oli tuttuun tapaan, että muotoilu on muutakin kuin ulkonäköä. Sääli vain, että tuotteista ja niiden syntyprosessista kerrottiin niin vähän, että lopulta jäljelle jäi vain ulkonäkö.

Nokian osastolla huokaisin syvään. Siksi in memoriam -henkisesti vanhat laitteet oli vitriineihin aseteltu. 

Kannattattaa käydä katsomassa sentään Kaupunginmuseon Enemmän funkista, Reino -näyttely. Siellä on kiehtovia tarinoita ja kuvia Suomi-filmien aikakauden vanhasta Helsingistä. Ei maksakaan mitään.

To Rome with Love taas saattaa olla huonoin näkemäni Woody Allen -elokuva. Mutta viihdyttävä yhtä kaikki. 

***

City-lehti lopetti ja mietin, oliko sekin vähän saman aikakauden juttu kuin Carrols. Molemmat innostivat minua, kun muutimme Helsinkiin 1999. 

Minusta City-lehti meni lopullisesti pilalle vasta hiljattain, kun siirsivät pääjutun keskiaukeaman kieppeiltä loppuun. Muutoksen jälkeen lehti tuntui mitäänsanomattomalta, kun lopun vakiosivuille selattuaan ei ollut tullut lukeneeksi vielä mitään kunnollista. Sitten lopusta paljastui yllätten pääjuttu, muttei sitä enää jaksanut lukea. 

Tuntuu, että reilussa maailmassa NYT-liite olisi kuollut ensin. Sen käsittämättömän löysät kolumnit ja omituinen uho saavat minut muistamaan, että olen jo peruuttamattomasti yli 25-vuotias. Enkä siis tarkoita Anu Silfverbergiä vaan niitä alkupään kolumneja. 

Paras tämän tapainen lehti on Ylioppilaslehti, joka onnistuu kirjoittamaan yhtä aikaa kiinnostavasti ja älykkäästi. En vain oikein tiedä, missä sitä jaellaan.

***

Kiinnostavuus ja älykkyys, niiden yhdistelmä puree minuun joka kerta. Törmäsin sattumalta YLE:n Hitin kaava -ääniohjelmaan, jossa asiantuntijat purkavat kappaleet osiin ja pohtivat, mikä niistä tekee hitin. Ensimmäinen kuulemani jakso ruotii Jukka Pojan Silkkii-kappaletta, mutta jakso on näemmä jo poistunut valikoimista. Myös tuore Aikuinen nainen -jakso on hyvinkin kuuntelemisen arvoinen. 

Chisun Sabotage-kappaleen arviossa (vielä päivän tarjolla) puututtiin aivan oikein riimiin sabotage-ansaas. Muistan, kuinka kappaleen ensi kertaa kuullessani mietin heti, että huh, on menty parittamaan kolmitavuinen sana kaksitavuisen kanssa – eihän sellainen toimi.

En malta olla mainitsematta Jukka Pojan keväistä Älä tyri nyt -kappaletta, josta tulee hämmentävän paljon mieleen Zen Café. Käy koulut ja hanki pätevyys on kuin Pidä jemmarahaa pankkitilillä, eikä kummastakaan voi olla täysin varma, onko sanomassa ironiaa mukana. 

Maisema herättää jumalanpelkoo on kyllä mainiosti sanottu. 

***

En ole tullut kuunneelleksi vielä Tuomas Enbuskea radiosta, sillä en äkkiseltään löytänyt uuden aamushow'n podcastia. Mieleeni läikähti muisto Kiss FM:n Aamutiimin ajoilta. 

Kuuntelin Kissin aamuohjelmaa tuoreena lukiolaisena 1999. Kiss oli Cityn ja Carrolsin tapaan osa kaupunkia. Olin kuunnellut sitä tovin Tampereella 1996, mutta Uudessakaupungissa se ei ollut kuulunut. Juontajat Henkka Hyppönen ja Tuomas Enbuske tuntuivat keskimääräisiä radiohölöttäjiä älykkäämmiltä, ja sekös sopi kaltaiselleni kirkasotsaiselle lukiosuorittajalle. 

Mahtoiko matematiikan kolmoskurssi käsitellä geometriaa, ja minulle oli juuri opetettu kosinilause. Sillä saattaa laskea sivujen pituisuuksia kulmien suhteen kolmiosta, vaikka kolmio ei olisi suorakulmainen. Vastauksia tulee jossain tilanteissa kaksi, joista voi soveltavissa tehtävissä erikseen päätellä, kumpi tuloksista on mielekäs. Yleensä tehtävissä etsitään majakoita mereltä. 

Kas kummaa, eräänä aamuna radiojuontajat keskustelivat matematiikan tehtävästä, jossa piti etsiä majakkaa mereltä. Ja jompi kumpi, Hyppönen tai Enbuske, huomautti, että eikös siitä tule kaksi vastausta ja pitää päätellä, kumpi niistä on oikein. 

Ja mietin siinä kuunnellessani, että hyvä, että radiojuontajilla on yleissivistys kohdallaan.  Hämmentävää ajatella, että Enbuske oli tuolloin 22-vuotias ja Hyppönenkin vain 27. Kyllä niin nuorten miesten vielä kuuluukin muistaa, kuinka kosinilause menee. 

Minä olen jo sen ikäinen, että saatoin muistaa väärin ja kyse oli oikeasti sinilauseesta. 

***

Minua huvitti, kuinka Enbuske sanoi Twitterissä nimitysuutisensa aikaan, ettei itse tapaa kuunnella Novaa, että lähti mukaan, kun luvattiin, että saa puhua mitä huvittaa. Voi olla, että olen kyyninen individualisti, mutta minusta kuulostaa usein hassulta, kun ihmiset puhuvat työnantajastaan me-muodossa. 

– Meillä on 548 ABC-liikennemyymälää, sopii korkeintaan johtoryhmäporukan suuhun. 

[Paitsi tietty, jos on kyse asiakasomistajasta.] 


***

Itsensä ulkoistamisesta tulevat mieleen vielä kuntavaalit. Äänestin viimeksi Soininvaaraa, mutta mietin, pitäisikö tällä kertaa yrittää tukea jotakuta samaan tapaan faktapohjaisesti ja analyyttisesti argumentoivaa nuoremman polven edustajaa. 

Tähän mennessä olen poiminut shortlistalleni Otso Kivekkään, jolla on viisaita näkemyksiä kaupunkisuunnittelusta ja HUS:n IT-järjestelmän hölmöilystä. En kuitenkaan tiedä hänen muista näkemyksistään vielä ihan riittävästi. 

Kivekkään mediastrategia on kyllä onnistunut mainiosti. Hän on ollut esillä pitkin vuotta Hesaria myöten asiantuntijana milloin pyöräilykysymyksissä, milloin HUS:n sotkujen vuoksi. Eri juttu sitten, kuinka moni on tiennyt, että hän on ehdokkaana vaaleissa. 

10 on viitsinyt kommentoida:

Aih, karmeita kuolevaisuuden väreitä hiipii pitkin selkärankaa.

9/03/2012 10:28:00 ap.  

Ulkosuomalaista kismittää kun ei Yle anna muilla mailla kuunnella Aikuista naista. Lohduttaa, että pää on taas auki. Kauhistuttaa, miten täydellisesti lukion pitkän matematiikan voi unohtaa. Kuolevaisuus tosiaan.

9/03/2012 12:44:00 ip.  

Työntekijät käyttävät me-muotoa koska edustavat (työtehtävässään) työnantajaansa ja koska "kuuluvat" työpaikkaansa samalla tavalla kuin oppilaat "kuuluvat" johonkin tiettyyn kouluun.

Carrols kuollut: todella ikävää, vaikka toki ainekset olivat jo pitkään olleet Hesen aineksia, jotka olivat erilaisia kuin alkuperäiset. Clubihan ei aikanaan ollut niin kuiva kuin miksi se sittemmin muuttui. Kyllä tämä vuosien kitkuttelu muuten vaikuttaa ihan harkitulta alasajolta paitsi että Carrols avasi lähiaikoina viimeinkin uusia ravintoloita. Entistä vähemmän tekee mieli käydä Hesessä tämän jälkeen.

9/04/2012 09:39:00 ap.  

JCP, kas, sinäkin olet vielä hengissä.

T, kuvittelen yhä, että MAOLin taulukoiden avulla kaikki selviää. Sitten huomaan, että mokomat ovat menneet päivittämään taulukkokirjankin enkä enää löydä mitään.

Anonyymi, toki jos esiintyy firman edustajana, mutta vapaalla työpaikastaan kertoessaan kuulostaa minun korvaani joskus vähän hassulta. Nykyään pitää kaikkiaan olla tarkkana, mitä sanoo omissa ja mitä firman nimissä, ettei saa murhasyytettä.

9/04/2012 12:12:00 ip.  

Vapaallakin työntekijä voi "edustaa" firmaa jossain sosiaalisessa tilanteessa. Tuskin kukaan randomina lähtee puhumaan ABC:n myymälöistä. Luulen, että puhe on silloin jo kääntynyt ABC:n myymälöihin, jolloin tuollaisen tiedonjyvän voi laittaa esille.

Mikä twiitti oli kyseessä? Voihan TE myös puhua ohjelman tekijöistä, jne. me-muodossa.

9/05/2012 08:14:00 ap.  

Kiva päivitys! Tuli hyviä mielikuvia (jotka saattaa liittyä vähän nuoruuteen ja Carrols'iin).

9/06/2012 01:08:00 ap.  

Helen, mukava kuulla.

Anonyymi, tietty vapaalla voi edustaa firmaa. Keskityin vain tuohon me-muotoon. Jos olisin töissä ABC:llä ja joku alkaisi päivitellä, että niitä on joka notkossa, paljonko mahtaa yhteensä ollakaan?, en vastaisi, että _meillä_ on niitä niin ja niin paljon vaan että S-ryhmällä on.

Enbuske twiittaa niin paljon, etten alun perin jaksanut etsiä noita twiittejä, mutta tässä ovat.

"Saimme siis Aki @Linnanahde:en kanssa vapaat kädet tehdä #Nova:n aamuissa mitä huvittaa. En olisi muuten ottanut duunia vastaan."

https://twitter.com/TuomasEnbuske/status/230992067281698816

"En minä tykkää Radio #Nova:n musiikista. Mutta en tykkää kyllä #Voice:n, #Rock:in tai #NRJ:nkään. Radio Helsinki taas on liian sekava."

https://twitter.com/TuomasEnbuske/status/230993861734961152

"Autossa kuuntelen @ylepuhe:tta tai #bassoradio:ta. Kotona kuuntelen paljon BBC:n eri radiokanavia."

https://twitter.com/TuomasEnbuske/status/231108126491955200#

9/06/2012 09:15:00 ap.  

Tilanne olisi eri, jos tuossa esimerkissäsi ei "päiviteltäisi" vaan olisi vähemmän kriittinen asenne tai yleisemmin tiedossa, että olet siellä töissä, jolloin tokaisu saattaisi tuntua hyökkäykseltä sinua kohtaan. Silloin "me" voisi paremmin perusteltua. Hyvä työ on hyvä työ, ja solidaarisuus ei sanan valinnalla edes välttämättä kohdistu niinkään firmaan vaan omaan työporukkaan ja sitä kautta muihinkin työntekijöihin.
Kuten esimerkiksi tietyt oikeistohenkiset tykkäävät tarkotushakuisesti viestittää firma koostuu työntekijöistään. Ja tottahan se onkin - sosiaalisesti.

9/07/2012 10:31:00 ap.  

Jaa, noissahan vain ensimmäisessä oli me-muoto, joka siinäkin aika selvästi viittasi vain Enbuskeen ja Linnanahteeseen. Ehkäpä laittamalla selvennys "siis Aki @Linnanahde:en kanssa" erotepilkkujen tai sulkeiden sisään näyttäisi paremmalta, mutta kyllä tuo minusta aika selvä noinkin on.

9/07/2012 10:40:00 ap.  

Anonyymi, pahoittelut epäselvyydestä, en tarkoittanut ABC-esimerkissä päivittelyä relevantiksi asiaksi.

Otetaan omakohtainen esimerkki: ollessani töissä Elisalla en sanonut kavereilleni, että "me" tarjoamme Elisa Viihde -palvelua vaan että Elisalla on tarjolla Elisa Viihde -palvelu.

Enbusken tapauksessa en puhunut spesifisti me-muodosta vaan siitä, että hän sanoi suoraan, ettei tapaa itse kuunnella Novaa. Toki me-muotoa analysoimallakin huomaa, ettei hän sano "me Novalla" vaan "me minun ja Linnanahteen ohjelmassa".

9/07/2012 10:57:00 ap.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds