Yksi erityinen piirre armeijatouhussa on, että henkilökunta tuntuu aivan vilpittömästi uskovan, että varusmiehet oppivat valtavasti palveluksensa aikana. Peruslähtökohta tuntuu olevan, että alokas on likimain aivoton idiootti, joka ei kykene tekemään mitään itse ja jolle kaikki täytyy selittää juurta jaksain – mieluusti ilman sivulauseita.

Reserviupseerikurssin suorittanut taas on ensiluokkaisen koulutuksen seurauksena kehittynyt hämmentäväksi huippuyksilöksi, joka kykenee mihin tahansa. Aivan kuin nämä fiksut tyypit eivät olisi olleet fiksuja jo kesällä, jolloin leikkiin lähdettiin.

***

Esimerkkitarina valaisee tätä ajatusmaailmaa. Marssimme parijonossa laivaston loma-asun puolikengissä sateisessa säässä. Maahan oli kertynyt lätäköitä sinne tänne. Perusajatus on, että muoto marssii suoraan eikä piittaa lätäköistä. Nyt muodon ensimmäisenä kulkeva suuntamies kuitenkin selvästi kiersi vastaan tulleen syvän lätäkön ja muoto seurasi perässä.

Mitäs tämä on, suuntamieskö tuolla väistelee lätäköitä? meitä johtanut luutnantti kivahti muodon kulkemisesta vastanneelle upseerioppilaalle, joka oli määrätty tuolla viikolla esimieheksemme.
Minä annoin hänelle luvan väistää tuollaisia syviä lätäköitä, kun meillä on jalassa vain nämä pikkukengät, upseerioppilas keksi hädissään vastata.

Luutnantti mietti hetken ja sanoi sitten.

Hyvä on. Ovathan tässä sentään kyseessä upseerioppilaat. Upseerioppilas osaa kyllä harkita, onko lätäkkö niin syvä, että se on syytä kiertää. Mutta muistakaa, ettei tule kuulonkaan, että moista tehtävää voisi antaa suuntamiehelle, jos kyseessä olisi miehistö- tai alokasjoukko.

Nyökkäsimme vakavina. Ja mietimme hiljaa mielissämme, että aivan tosissaanko täällä kuvitellaan, ettei normaali ihminen tajua, milloin lätäkköön voi astua ja milloin ei. Aivan kuin juuri puolustusvoiman johtajakoulutus antaisi kyvyn vastata tähän haastavaan ongelmaan. Kuinka maailman naiset pärjäävätkään elämässään, kun eivät edes tiedä, kuinka menetellä vesilätäköiden kanssa.

1 on viitsinyt kommentoida:

"Kuinka maailman naiset pärjäävätkään elämässään, kun eivät edes tiedä, kuinka menetellä vesilätäköiden kanssa."

Maailman sivu on opetettu, että mies laittaa kolttunsa lammikkoon, ettei neidin tarvitse käpäliään kastaa.

Onko tämä opetus jo unohtunut?

2/22/2009 02:00:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds