Ettei synny vääriä käsityksiä, olen ihan hyvällä mielellä. Olin eilen varsin etevä pystyttelemään mastoja ja heittelemään antenneja puuhun. Tänään tajusin keskusjuttuja siinä määrin hyvin, etten joutunut punnertamaan oppitunnilla. Kouluttajan tapana on laittaa punnertamaan, jos vastaa kysyttäessä jotain typerää tai ettei tiedä. Toistojen määrä riippuu vastauksen typeryydestä.

Enkä suostu myöntämään, että olisin itsekäs hyväkäs, joka on tyytyväinen heti, kun itse sattuu säästymään. Kyse on lähinnä reiluudesta. Olen ymmärtänyt, että minusta on suunnattoman ärsyttävää, jos minua rangaistaan toisten virheistä. Reilussa maailmassa valta ja vastuu ovat tasapainossa. Kun itsellä on kontrolli siitä, mitä tekee, vastaa myös mieluusti seurauksista. Jos sattuu olemaan johtajana, valta on laajempi ja tällöin saa vastata myös muiden suorituksesta.

Epäreilu turhauttavuus ilmenee tilanteessa, jossa ei pääse itse vaikuttamaan mihinkään, mutta jonkun mokatessa saa osansa kärsimyksestä. Pikkuhiljaa tuo saa kaikki parantamaan suoritustaan, mutta onko järkevää tehdä se niiden kustannuksella, jotka osaavat jo.

[Eikä sillä, että olisin itsekään joka kerta ollut kärsivällä puolella. Muut odottivat punnerrusasennossa, kun varusteensa puutteellisesti pakanneet hakivat tavaraa tuvasta. Minäkin noudin neulekintaat, vaikka niitä ei lopulta meidän tupamme versioon pakkauslistasta ollutkaan merkitty ja edellisessä komppaniassa niitä käytettiin vain talvella.]


***

Aina hetkittäin tekee mieli kommentoida armeijan hupsua uuskieltä, jossa annetaan uusia nimiä tutuille asioille. Radioiden ja kenttäpuhelinten luuri on jostain syystä nimeltään kuulopuhelin. Samaan tapaan kokeita tai tenttejä kutsutaan koulutöiksi.

Palaanpa vielä aiemmin käsittelemääni saada-sanan pannaan. Luin läpi Yleisen palvelusohjesäännön [pdf, 8 Mt] viikonloppuista koulutyötä varten enkä tietenkään löytänyt saada-sanan käyttökieltoa. Päinvastoin, ohjesäännön Liite 1:ssä sivulla 133 sanotaan näin:

Esimerkki 4 Herra yliluutnantti, saanko mennä tauon aikana vaihtamaan varusvarastolta saappaat?


Ei siis voinko, vaan saanko. Mitä tähän voi sanoa kuin hahaa.

Sanovat, että meininki muuttuu mielenkiintoisemmaksi, kun AUKki alkaa. Tähän mennessä olen huomannut, että teemme enimmäkseen samoja juttuja, mutta toimintaa syynätään tarkemmin. Peitot täytyy viikata tarkemmin paikoilleen, ja vapaa-ajalle pääsee vasta pestyään ensin tunnin seiniä.

Hetkittäin tuntui kuin johtamisen kulmakivet eivät olisikaan älyllinen stimulointi ja yksilöllinen kohtaaminen, vaan ennemmin älytön stimulointi ja yhteisöllinen rankaiseminen. Kun pannaan punnertamaan täyspakkaus selässään, sopii hihkua hiljaa mielessään, ettei omassa repussa sattunut olemaan kiinni kamiinaa.

[Kirjoitin kamiina silläkin uhalla, että kamina tuntuisi paremmalta.]

Ehkä tuo oli kaikkiaan vain alun luulojen pois ottamista. Sittemmin on ollut rauhallisempaa.

***

Tänään mietin, että jos minun pitäisi yhtäkkiä tehdä kansanterveydellinen juliste, jolla suitsia odottavien äitien alkoholinkäyttöä, siinä voisi lukea: Älä tee lapsestasi kohtukäyttäjää.

Kuvitus sitten soveliaan inhorealistinen.

[Kirjoitin vahingossa inforealistinen.]

[Ylempänä kirjoitin vahingossa kulmakivat.]

***

Joskus armeijaa haukutaan siitä, että kaikenmaailman koulukiusatut toimivat johtajina. Minusta on jotenkin ironista haukkua jotakuta koulukiusatuksi.

Eikä sillä, koulukiusattu johtaja minustakin vielä joskus tehdään.

Ja kyseenalaisinta toimintaa harrastaa joka tapauksessa kantahenkilökunta.

***

Ai niin, mikä ihme on tuo Elisan mainos, jonka alussa animoitu tähti laulaa tähtiin, tähtiin, tähtiin?

***

Pitäisi kirjoittaa johtamisessee perjantaiksi. Ajatus oli tehdä se nyt, mutta tyydyin selaamaan nettiä ja ahmimaan pussin Pollyjä. Mielialasyön kuin pahainen naisparka. Olen laihtunut kilotolkulla, ei sillä.

Jahka saan luvan tälle koneelleni taas, niin ehkä kirjoitan joskus. Ensi viikolla en, sillä olen yhdeksän päivää metsässä. Toivotaan poutaa.

iPhonen päivitys ei sitten asentunut, mutta nyt täytyy juosta jo takaisin kasarmille.

Uudemmat tekstit Vanhemmat tekstit Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds