Heikoilla kangilla

Olen näköjään jälleen tyystin pihalla kaikesta, mutta nykyään kuuluu ilmeisesti sanoa näin.

***

Satanen kertoo nuorten ehkäisytuntemuksen olevan hukassa, ja jutun luettuani olen itsekin jonkin verran hämmentynyt.

40 prosenttia luulee, että ehkäisyn käytön jälkeen on vaikeampi tulla raskaaksi.

Minäkin olin elänyt luulossa, että ehkäisyä käytettäisiin juuri siksi.

Vahinkoraskaus saattaa saada alkunsa, jos ehkäisyä ei ole ollut lainkaan, jos ehkäisy on jätetty pois seurustelusuhteessa tai seksiä on harrastettu humalassa tai aineissa.


Ei ole ollut lainkaan tai on jätetty pois. Tässä on toki fundamentaali ero. Ja aivan kuin raskauden todennäköisyyttä mystisesti lisäisi, että sattuu olemaan juovuksissa, aineissa tai peräti suhteessa.

***

Viime viikonloppuna kävin useammassa ravintolassa, ja kun en ruoasta mitään ymmärrä, niin kitisen sitten palvelukonseptista.

Tietenkään me netti-ihmiset emme halua puhua puhelimessa vaan mieluummin varaisimme pöydän verkkopalvelun avulla, mutta tämä nyt on ikuisuusjuttu, ja joissain paikoissa varauksia voikin tehdä netissä.

Miksi sen sijaan on tehty niin kovin vaikeaksi saada mukaansa tietoa, mitä viiniä on juonut, jotta osaisi ostaa samaa Alkosta tai tilata seuraavallakin kerralla. Kun tarjoilija ainakin teeskentelee uskottavasti kuin todella pähkäilisi keksiäkseen pöytäseurueen ruokavalintoihin sointuvan viini, miksi minulta viedään viinin nimi pois ennen kuin olen juonut sitä ja tiedän, pidänkö siitä.

Miksi joudun kirjoittamaan sen kuitin taakse, ja miksi minulla ei ole koskaan kynää mukanani tai kykyä säilyttää kuitteja. Tai saada selvää tekstistä, johon olen pikaisesti sutannut jotain sen perusteella, mitä olen tarjoilijan antamasta nimirimpsusta saanut talteen.

Mieleeni palaa, kuinka pelasin lapsena Helter Skelter -nimistä tietokonepeliä JCP:n kanssa. Kymmenen tason välein se antoi salasanan, jonka avulla nuo tasot saattoi hypätä yli. Password: SPIN, näytöllä vilahti.

Me kirjoitimme kiireen vilkkaa muistiin password-sanan huomioiden, että ässiä on kaksi ja v kaksoismuotoinen. Enempää emme ehtineet kirjoittaa muistiin. Isä sitten naurahti meille ja totesi, että olimme ottaneet talteen vain rypälelajikkeen.

Minua ei haittaisi lainkaan saada pöytävarauksen tekemisen yhteydessä ilmoittamaani sähköpostiini muistilistaa, mitä olen syönyt ja mitä juonut.

Anteeksi nyt kovin web 1.0 -ehdotukseni, mutta tämäkin olisi jotain.

[Toki tiedon syöttämisen myötä syntyisi vahingossa kanta suosituimmista annoksista ja tämän myötä mahdollisuus antaa personoituja suosituksia, joihin voisi perehtyä jo etukäteen ja selvittää saatavuuden jo varaamisen yhteydessä. Jos tilaaminen tehtäisiin metkan sähköisen ruokalistan avulla, tiedon syöttäminenkin tapahtuisi automaattisesti.]

1 on viitsinyt kommentoida:

Minä kyllä elän vahvassa uskossa, että ehkäisyn käytön jälkeen on vaikeampi tulla raskaaksi. Kaikkina niinä vuosina, kun harrastin seksiä seurustelusuhteessa, humalassa ja aineissa yhtäaikaa, en todellakaan tullut kertaakaan raskaaksi, vaikka käytin ehkäisyä aina.

Nytkään, kun aineissa seksinharrastaminen on jäänyt pois, en ole vieläkään tullut raskaaksi. Joten kyllä sen täytyy siitä ehkäisystä varmaan johtua. Elleivät sitten nämä kolme riskitekijää ole heikentäneet hedelmöitymiskykyäni oleellisesti. Siitäkin on kai joku teoria olemassa.
-minh-

9/26/2007 11:12:00 ap.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds