Energian sälytystä

Tämä on oikeasti hyvin kausittaista. Voisi luulla, että hetken hiljaa olemalla saisi kummasti uutta asiaa, mutta minulla tapaa mennä toisin. Ajatuksia syömällä kasvavasta nälästä; nyt vietetään paastoa yhtä kaikki.

[Minä sanon puhuessani yhtenään yhtä kaikki, kun kaikki muut sanovat jatkuvasti kuitenkin. Minulle kun on opetettu, että kuitenkin on käytännössä aina turha sana.]

Nämä hetket on hyvä käyttää muiden blogien suositteluun. Jo pitkään on tarkoitukseni ollut mainita Pyhä yksinkertaisuus. Se päivittyy hieman harvakseltaan ja sisältää ajoittain hivenen hankalaselkoista tajunnanvirtaa, mutta ansaitsee sittenkin enemmän kuin kaksi tilaajaa.

Toinen suosteltava on eilen löytämäni Alamäkeen-blogi. Sitä pitää parikymppinen nuorukainen [mistä näitä riittää], joka on menneisyydessään harrastanut muun muassa Kysyn vaanin diggailua, joten kyse on oltava kaikin puolin fiksusta tyypistä. Teksti on kevyen nokkelaa ja muistuttaa minua siitä, millaiseksi temppuiluksi tämänkin blogin kirjoittaminen on mennyt.

Tuolta löysin tieni vielä mainontaa käsittelevään Toista maata -julkaisuun. Eiköhän näillä taas hetki pärjäillä.


***

Siivosin hyllyäni ja törmäsin Ylioppilaslehteen vuodelta 2004. Olin säästänyt sen, sillä siinä oli se blogijuttu. Numero ilmestyi syyskuussa, joten tämäkään julkaisu ei ollut silloin vielä seuranamme. Jännää lukea asiasta näin jälkeenpäin hieman eri näkökulmasta. Ja olihan siinä Jere Majavan kuvakin.

Huvitti, kuinka blogien nimet oli paperiversiossa taitettu näyttämään linkeiltä, mutta nettiversiossa ei linkkejä käytetä.

Hupsuin oli silti lause: Sunnuntailistoja tekevät nykyisin kaikki. Sunnuntailista, kamoon, toihan on niin kaks vuotta sitten.

***

Taannoin jäi puimatta Iltalehden rakkausrunotempaus. Sinne sai lähettää kolme omaa runoaan, jotka sitten julkaistiin internetissä. Paitsi, että minun runojani ei julkaistu. En minä tiedä, ei missään sanottu, että pitäisi ilmoittaa oikea nimi. Tuhansia niitä tuli, enimmäkseen kamalaa kuraa kuten aina, ja Arno Kotro valitsi kymmenen finalistia ihmisille äänestää.

Kisan aluksi julkkikset saivat luoda omat tekstinsä, ja moinen tapaa olla erityisen riemastuttavaa, kuten silloisen Karpelan taannoin Matti Vanhaselle kirjoittama onnittelurunokin osoittaa. [se oli huvittavampi kuin muistinkaan]

Euroedustajani Eija-Riitan runo oli nähdäkseni aikas hyvä. En kai minä nyt voisi äänestää henkilöä, joka ei osaa edes runoa kirjoittaa.

Kuka antoi sinulle tuon vallan minuun?
Ihoni palaa sisältä käsin,
sydän lyö rytminsä laimin,
kurkussa pulloharja,
kynsissä sähköä
muistan sukupuoleni.
Näen ne tähdet,
joista puhutaan,
keskinkertaisuus ja kohtuus pakenevat kauhuissaan.
Unohdan piin likiarvon
ja äkkiä muistan mitä Aristoteles tarkoitti akrasialla.
Kerro heti kuka sen antoi.
Etsin hänet käsiini,
vaadin selityksen,
kiitän.

Joo, no olisi sen ehkä voinut jakaa säkeistöihin. Lähinnä minua huvitti tuo muistan sukupuoleni -säe. Minullekin käy ajoittain niin.

Ja niin kuin minun tekisi mieleni dissata Heinäluoman tekelettä, niin tuo katua-sanan kenties tahaton kaksoismerkitys oikeastaan pelastaa tämän:

Rakkaus on Satua
– yhteistä latua
ei tarvitse katua.


***

Olen ollut poissa niin, ettei ole tullut mainittua mitään Kari Rajamäen englannintaidottomuudestakaan. Ennen vanhaan, kun koulussa ei vielä opetettu puhumaan englantia, aika käytettiin kaiketi Lauri Viidan lukemiseen. Siksi moni tuntuu osavaan älykkäästi kertoa eräästäkin miehestä, joka osasi viittä kieltä, mutta jolla ei ollut mitään sanottavaa.

Jonkinlainen energian säilymisperiaate -oletus tuntuu olevan sisäänrakennettuna ihmisiin. Että jos osaa kieliä, on luultavasti muilta osin idiootti. Että jos pärjää koulussa ei osaa urheilla tai on vähintään sosiaalisesti kyvytön. Että jos on hyvännäköinen, on tyhmä. Palataan ajatukseen syömällä kasvavasta nälästä ja todetaan taas, että epäreilun usein ne, jotka ovat hyviä jossain, ovat hyviä vähän kaikessa muussakin.

Kun minä kuulen, että Rajamäki ei osaa edes englantia, minä en ajattele, että hyvä, luultavasti hän on sitäkin etevämpi huoletimaan EU:n turvallisuuspolitiikasta. Mutta ehkä jotkut tosiaan miettivät noin.

0 on viitsinyt kommentoida:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds