Mitä on solitude suomeksi

Mietin, pitäisikö minun palata aikanaan kotiin Ruotsin kautta. Minä siis työskentelin siellä yhden kesän jokunen vuosi sitten. Ja ihmiset pitävät moista täysin älyttömänä. Enhän minä tunnekaan sieltä ketään.

Ja pohdin, olenko täysi ihmishirviö, jos kiinnyn paikkoihin ihmisten sijaan. Paikkaan kiintyminen tarkoittaa varsinaisesti muistoon kiintymistä, niihin ajatuksiin, joita siellä joskus ajatteli. Siihen minään, joka siellä kerran oli ja eli. Itserakkautta, niin, mikäpä olisi soveliaampaa kaltaiselleni narsistiselle blogaajalle.

Onko ongelmana se, että ihmisen nähdessään näkee ihmisen nykyisyydessä. On vaikeaa päästä kiinni menneisyyteen. Paikat taas säilyvät, ja siksi niistä löytää menneen välähdyksiä.

Kun lukee vanhoja muistiinpanojaan ja tekstiin kirjattu typerä yksityiskohta valaisee yhtäkkiä koko maiseman ja herättää henkiin jotain, jota ei muistanut muistavansa. Tai sitten se on vain typerä yksityiskohta, jonka lukeminen suorastaan turhauttaa.

Enkä minä tarkoita takertumista tai surkeaa nyyhkykaihoa. Enemmänkin gut, weiter -tyyppistä taakse vilkuilua. Kuin kirjoitin joskus yllättyväni aina vanhoja tekstejäni lukiessani. Että ne ovat parempia kuin olisin muistanut. Kuinka haluaisinkaan palata jokaiseen olohuoneeseen näkemään, että minä tosiaan asensin ne valokatkaisijat suoraan.

Listatessani elämäni huippuhetkiä huomaan kokeneeni määritelmästä riippuen valtaosan niistä yksinäni. Suurimmat oivalluksen, onnistumisen ja riemun hetket, surkuhupaisuudessa rypemiset – omiani ne ovat. Vaikka minun kuuluisi periaatteessa olla kovin sosiaalinen ihminen. Osaan kertoa vitsejä, reagoida ensimmäisenä, lukea tilanteita ja huijata persoonallisuusluokituksekseni niukan ENFP:n.

Mutta jollain lailla lasken tuon kaiken vain lisäarvopalveluksi. Minua kylmää, kuinka lauluissa pudotellaan [tässä toki parodiana] aksiomaattisesti want ja need ja vasta loven kohdalla pysähdytään harkitsemaan. Toki, kyllä minäkin haluan kaikenlaista kuten kuka tahansa eläin [tahto on sitten jo toinen juttu]. Mutta mitä minä tarvitsen. Minusta on melkoinen kannanotto sanoa tarvitsevansa jotakuta. Ja mietin, onko rakkaus muuta kuin väistämätön seuraus kahdesta ensimmäisestä. Jos siis halu on nuoli a->b, tarve a<-b, eikö rakkaus ole vain a<->b.

[Tässä piti olla muutakin, mutta hukkasin ajatuksen.]

5 on viitsinyt kommentoida:

Tunnistan tuon paikkoihin kiintymisen..

Mutta toimii se toisinkin päin - liitän erään Etelä-Suomen pikkukaupungin ja toisen Etelä-Pohjanmaalta niin voimakkaasti niissä kokemiini ikäviin juttuihin ja ihmisiin, että kierrän ne nykyään kaukaa, vaikka asioihin liittyvät ihmisetkään tuskin ovat ko. paikkakunnilla vaikuttaneet enää vuosiin.

4/29/2006 02:09:00 ip.  

Minä itkin liikutuksesta kun palasin Toscanaan yli vuorten.

4/29/2006 02:35:00 ip.  

Solitude autiona paikkana ei tulllut määritellyksi, vaikka paikoista puhuitkin. Yksinäisyyden ja yksinäisyyden tunne (= solitude) olivat nekin jotenkin taka-alalla. Joten ehkä se otsikko olikin kysymys?

4/29/2006 03:23:00 ip.  

Joo, ei tämä ollut tarkoitettu vastaukseksi.

Kirsti tai Torsti kerran kirjoitti Hesarissa, että solitude-sanaa voidaan käyttää tarkoittamaan positiivista yksinäisyyttä. Eri asia kuin loneliness. Suomessa ei ole oikein ole muuta sanaan kuin negatiivissävytteinen yksinäisyys.

You, who stole my solitude, lauletaan laulussakin.

Mac OS X:n sanakirjassa sanotaan näin:

Loneliness, which refers to a lack of companionship and is often associated with unhappiness, should not be confused with solitude, which is the state of being alone or cut off from all human contact (: the solitude of the lighthouse keeper).

You can be in the midst of a crowd of people and still experience loneliness, but not solitude, since you are not physically alone. Similarly, if you enjoy being alone, you can have solitude without loneliness.


Pitäisi kai sitten sanoa vain yksinolo, mutta kun sekin kuulostaa negatiiviselta.

4/29/2006 03:31:00 ip.  

Jahas. Kuukkeli sitten valitsee mainoksiksi tähän postaukseen “Löydä aasialainen nainen” ja “Erotiikkaliikeitä”.

4/30/2006 12:39:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds