Jos olisin meemi

Jos olisin meemi, olisin tämä:

Kuvittele vuosi pystysuuntaiselle ympyrän kaarelle levitetyksi.

1. Kumpaan suuntaan se pyörii?

2. Mikä osa vuodesta osoittaa ylöspäin?





***

Minusta vuosi pyörii ilmiselvästi vastapäivään. Ja joulun tienoo osoittaa ylöspäin – uusivuosi on jo matkalla alamäkeen.

Olen kysellyt asiaa eri ikäisiltä ja kätisiltä ihmisiltä [minähän olen vasuri]. Omassa perheessäni minua ei suostuttu ymmärtämään [totta helvetissä se pyörii myötäpäivään], mutta viime viikonloppuna otin asian puheeksi ikäisessäni seurassa ja löysin monta kohtalotoveria.

Jäljitimme kaiken tarhaan. Jokainen meistä muisti nähneensä kuvan, jossa vuosi pyöri vastapäivään ja joulu oli ylhäällä.

Ei minulla muuta tällä kertaa. Paitsi karmea kiire.

13 on viitsinyt kommentoida:

Vuosi on muodoltaan littainen soikio, ja siinä edetään tietysti vastapäivään. Korkein kohta taitaa olla vuodenvaihde, mutta se ei ole kuitenkaan klo 12 kohdalla, vaan ehkä yhden paikkeilla. Näin ollen talvi ja kesä ovat tosi pitkiä, ja kevät ja syksy ikäänkuin lyhyempiä. Paitsi tietysti aina se kuukausi jota kulloinkin eletään, se zuumautuu suuremmaksi mutta pysyy kuitenkin siinä soikiolla omalla paikallaan.

9/05/2005 10:46:00 ip.  

Tarhaa ei edes ollut keksitty, kun minä olin lapsi!

Tietysti joulu on ylhäällä,kun se on niin lähellä uuttavuotta, että pisteet menevät vuoden mittakaavalla liki päällekkäin. Mutta tammikuu kyllä on siinä kahdentoista ja yhden välissä ja muutenkin vuosi pyörii myötäpäivään.

Sanoo (tarhoja käymätön)vanhakansa.

9/05/2005 10:48:00 ip.  

Helen, kuinka uusivuosi voi olla klo yhden paikkeilla, jos kuitenkin liikut vastapäivään?

Sinä et, Äiti, vissiin ihan ymmärrä välipäivien pituutta. Onhan se nyt aivan eri juttu, onko joulu vai uusivuosi ylhäällä.

9/05/2005 10:50:00 ip.  

Tästä oli joskus puhetta kun mietittiin että miksi jotkut eivät osaa käyttää tietokoneita (tämä oli iloisella 90-luvulla). Kävi ilmi että ne joiden ajantaju oli selvästi jonkinmuotoinen tila tai muoto olivat niitä joiden maailmaan ei sopinut tietokoneiden muodoton tapa käsitellä ykkösiä ja nollia.

Oikeasti olin ihan pirun kateellinen. Minun ainoa kuva vuodesta on kuusi kuukautta ylhäällä ja kuusi alhaalla. Joulu on alaoikealla, tammikuun eka ylävasemmalla. Vasemmalta oikealle, ylähäältä alas. Rivi kerrallaan. Orjallisesti. Se on pateettista. Se on

Äh.

En muista historiallisia ajankohtia millään. Minun aikajanani ei ole ylä ja alamäkeä jossa 1500-luvun kohdalla käännytään rajusti vasemmalle.

Minä en myöskään osaa nähdä lukuja väreinä. Olen semmoisiakin tavannut. Intissä. Kyselin usein että minkä värinen on se ja se luku. Piru että vastaukset olivat aina konsekventtejä. Oli se vaan uskottava.

Mulle 2005 on 2005: kaksi nolla nolla viisi. Ei mitään mutkia eikä nousuja. Ei värejä tai hajuja. Tammikuu on vuoden eka kuukausi ilman mitään suuntaa tai paikkaa.

Maut voivat olla jonkin värisiä. Värit voivat olla tunteita. Asettelu on rytmiä ja elämä on. Niin.

9/05/2005 11:33:00 ip.  

9/06/2005 09:19:00 ap.  

PA se nyt vaan on niin. Että kellosta katsottuna uusi vuosi on yhden kohdalla (eli tarkoittaa ettei se ole niinkuin talven keskellä), mutta vuosi pyörii vastapäivään! Pitäisikö tämä nyt piirtää?

9/06/2005 09:19:00 ap.  

Vuosi on ehdottomasti pannukakku, ja sen reunalta ei kannata tipahtaa. Ainakaan tämän vuoden.

9/06/2005 10:31:00 ap.  

PA, me ollaan NIIN samiksii! Joulu on todellakin keskellä ylhäällä - ja ollut siellä aina - ja vuosi kiertää vastapäivään. *pus*

9/06/2005 11:33:00 ip.  

Mies katseli nauhalta jotain Hannibalia, kun kuljin ohi. Siellä oli mies, jonka pää oli sahattu auki ja jolle syötettiin sen omia aivoja. Jak!

Mutta arvaa vaan, tuliko yksi blogi mieleen!

9/06/2005 11:47:00 ip.  

En ymmärrä ollenkaan tuommoista vuoden muotoa ja pyörimistä. :P

Jos olisi pakko yrittää nähdä asia niin, niin ajattelisin sen kellotauluna. 12:00 eli 00:00 olisi tietty uusi vuosi ja jokainen kuukausi olisi täynnä, kun viisari siirtyy sen numeron kohdalle. Joulu olisi tällöin aika lähellä 12:sta, hiukan sitä ennen.

Sinänsä sama, kumpaan suuntaan se sitten pyörisi, se olisi sopimuskysymys. Länsimaalainen varmaan pyörittäisi mieluusi kuten kellonkin viisareita, eli myötäpäivään.

Tai ehkä en sitten ymmärtänyt koko juttua. :)

9/07/2005 10:06:00 ap.  

Täysin samanlainen ympyrä, mutta minkä värinen?

9/09/2005 08:57:00 ap.  

TV1 juuri nyt, Ihmisiä jotka näkevät numerot maisemina ja esineet numeroina. Mielenkiintoista.

9/12/2005 07:42:00 ip.  

Vuosi näyttää nimenomaan tuolta, ja numeroilla, kirjaimilla ja sanoilla on värit, on aina ollut. Samoilla väreillä harjoittelin piirtämään numeroita ja kirjaimia lapsena ja lukujärjestyksestä väritin englannin keltaisella ja maantiedon tummanvihreällä ala-asteelta lukioon.

Olen aloitteleva postimies ja minulla on värein merkityt avaimet taloihin. Muistan osan, koska ne ovat oikein (Luostarinkatuun valkoinen avain), ja osan, koska ne ovat niin räikeästi väärin (Sirkkalankatuun punainen avain, pitäisi olla sininen), ja osa vain menee jatkuvasti sekaisin, koska ne ovat vähän sinne päin.

6/14/2006 06:56:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds