Katsomma

Kävin katsomassa Linnunradan käsikirjan liftareille [ihkaomalla Plussa-setelilläni] mutten saata sanoa siitä kauheasti, sillä en ole koskaan kuunnellut alkuperäistä tai lukenut edes kirjoja, vaikka olisi kuulunut. Ei minusta ole uskottavaksi nörtiksi. Sittenkin Don't Panic elämänohjeena muistuttaa kovasti 007-filosofiaa.

Näin väsyneen sunnuntain kunniaksi voitaisiin miettiä sanoja näemmä ja kuulemma. Voisi olla järkevää olettaa, että ne tarkoittaisivat suunnilleen samaa, mutta näin ei suinkaan ole asia. Sanottaessa kuulemma sanoja antaa ymmärtää, ettei kyse ole hänen omasta havainnostaan, vaan hänelle on vain kerrottu jotakin. Näemmä taas viittaa siihen, että tieto on puhujan itsensä muodostama tulkinta tekemistään havainnoista.

Näemmä on subjektiivinen sana, kuulemma objektiivinen. Pakko myöntää, että vasta tätä asiaa ajatellessani ymmärsin, mistä nuo termit tulevat. Subjektiivisessa ollaan itse tekijää, objektiivisessa kohdetta, kuten olettaa sopii. Aiemmin olin käyttänyt muistisääntönä, että oma näkemykseni on objektiivinen.

Kaiken taustalla lienee tapa, jolla aistit toimivat – tai ennemmin tapa, jolla aistien mielletään toimivan. Kun ihminen piirtää näkösädettä, jolla perustelee, miksi kala näkyy väärässä paikassa valon taittumisen vuoksi, hän aloittaa säteen piirtämisen silmästä ja jatkaa kohti kalaa. Näin siitä huolimatta, että oikeasti valo tietenkin tulee kalasta päin ja kerääntyy silmään ja tilanne on näin täysin analoginen ääniaaltoja haalivan korvan kanssa. Kukaan ei silti piirtäisi äänisädettä korvasta kaiuttimeen päin.

Tästä ajatusvirheestä johtunee, että näkeminen nähdään aktiivisena toimintana siinä missä kuuleminen on vain puolueetonta havaitsemista ja tämä on lopulta johtanut siihen, että alkuperäisestä konkreettisesta merkityksestään irronneet sanat tarkoittavat eri asiaa.

Totuuden nimessä täytyy kyllä mainita, että ajatus silmästä lähtevästä näkösäteestä on sikäli perusteltu, että silmiä tavataan liikutella – toisin kuin korvia [älä valehtele] – ja näin näkeminen on kuin onkin aktiivisempaa toimintaa kuin kuuleminen. Toisaalta voitaisiin sanoa, että silmien liikuttelu ei liity näkemiseen, vaan katsomiseen eikä näin tulisi sanoa näemmä, vaan katsomma.

9 on viitsinyt kommentoida:

Protestoin tuota vastaan, että kuuleminen olisi jotenkin passiivisempaa kuin näkeminen: Voihan sitä pistä sormet korviin ollakseen kuulematta (vastaavasti sulkea silmät ollakeen näkemättä) tai kääntää korvansa kohti ääntä (vast. kääntää katseensa jotakin kohti), jotta kuulisi paremmin: Kuunnella voi hyvinkin aktiivisesti. Kuulemma auditiiviset ihmiset (NLP:n mukaan) keskustelussa eivät samalla tavalla katso puhujaa kuin visuaaliset ihmiset (joita enemmistö on), vaan juuri kääntävät päätään hiukan kuullaakseen vielä paremmin..

Ja mainitaan nyt vielä valikoiva kuulo, eli kyky olla kuuntelematta asioita jotka eivät kiinnosta, ja silti tietyt avainsanat saattavat havahduttaa; usein esim. oma nimi voi toimia tällaisena triggerinä.

8/08/2005 02:19:00 ip.  

Niin, minähän olin alunperin samaa mieltä kuin sinä, mutta koetin sitten viimeisessä kappaleessa antaa hieman periksi. Väittäisin, että kuuleminen (kuunteleminen) on inauksen passiivisempaa kuin näkeminen (katsominen), muttei niin paljoa, että sen kuuluisi riittää näemmä- ja kuulemma-sanojen merkityserojen perusteeksi.

8/08/2005 02:25:00 ip.  

Rakas PA, sinulla on persoonallinen tapa kieputella ja selitellä sanoja ja sitten mukajohtaa perusteluja joidenkin toisten sanojen merkitykselle. Siksens hauskoja luettavia, mutteivat mitään aukottomia totuuksia. (ajatus silmästä pois piirrettävästä valonsäteestä ja korvaan päin suuntautuvasta ääniaallosta on kieltämättä aika kiehtova).

Siinä olen liftarin linjoilla, että meille auditiivisille tyypeille kuulo on merkittävä aktiivisen omaksumisen kanava. Sen ikäväämpää, että ikääntyessäni olen alkanut kuuroutua!

Eilisessä Hesarissa Kirsi tiesi kertoa, että ihmisen hengissä säilymisen kannalta tuntoaisti sittenkin on vielä näköä ja kuuloakin tärkeämpi. Missä viipyy tunnemma?

8/08/2005 03:59:00 ip.  

Pöh, tottakai nämä ovat aukottomia totuuksia. Kuka sitä nyt pelkkää puutaheinää blogaisi. Minä en nyt ymmärrä, kirjoitat hieman kuin olisit eri mieltä, vaikka näkemykseni johtaa samaan lopputulokseen kuin omani: maailmassa on jälleen virhe.

Minun pitikin kummastella tuota Kirstin eilistä vastausta. Hänhän kirjoitti aivan kuin tiedot tuntoaistittomista ihmisistä olisivat vain arvailujen varassa, vaikka muistaakseni saman talon Nyt-liitteessä kerrottiin jokunen vuosi sitten tyypistä, joka ei tosiaan tuntenut mitään.

Hänen elämänsä oli vaikeaa, kuten kuvitella saattaa. Nilkat menivät sijoiltaan alinomaan, sormen paloivat ja kieli oli verillä. Muistaakseni henkilö kuoli lopulta kohtuullisen nuorena, alle kolmikymppisenä.

8/08/2005 04:17:00 ip.  

Tuo on muuten aika hyvä muistisääntö, että oma mielipide on objektiivinen. Kai sen vastinpari on, että sinun mielipiteesi on s subjektiivinen.

Nyt kun vielä oppisin jonkun muistisäännön, jolla erottaa heterot ja homot toisistaan.

8/08/2005 06:45:00 ip.  

Siis piti boldata tuo s-kirj... Äh. Tietokoneet!

8/08/2005 06:46:00 ip.  

Nyt kun vielä oppisin jonkun muistisäännön, jolla erottaa heterot ja homot toisistaan.

Eikös se mennyt niin, että ojennetaan kädet suoraksi ja osoitetaan vasemman käden sormella oikealle ja jos se sormi on pikkurilli, niin sitten kyseessä on homo.

8/08/2005 10:55:00 ip.  

Mun "muistisääntö" homojen ja heterojen erottamiseksi (miesten suhteen) on se, että heterot on niitä jotka flirttaa ja homot on niitä muuten vaan mukavia. :)

8/09/2005 12:50:00 ap.  

Nähdäkseni "näemmä" olettaa, että henkilö olisi itse nähnyt tilanteen tai sen vähintään omin aistein havainnut. "Kuulemma" taas on sellaista, josta on kuullut/lukenut mutta ei juuri omakohtaisia havaintoja tehnyt. Näin kai siksi että ennen muinoin tietoja tapahtumista, joita ei itse oltu todistamassa, saatiin kuulemalla joltain toiselta henkilöltä, kun taas näkeminen edellyttää ehdottomasti paikallaoloa. En nyt tiedä selostinko jo sen, mikä on sanottu mutta jotain silti väsynyt mielentilani käski tekemään :D

12/15/2005 06:26:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds