Turvaspeksiä

Speksissä ovat kauneimmat naiset ja komeimmat miehet.
Speksi on älyn voitto materiasta ja luovuuden voitto rutiineista.
Speksi on ja voi.

Veijo Speksi sanoo sen niin hienosti. Tähänastisen kokemukseni mukaan speksi on ratkiriemukas ja halkihauska sekä ennen kaikkea vuorovaikutteinen teatterispektaakkeli.

Näköjään se voi olla jotain muutakin.

Viime viikon tiistaina kävin tutustumassa lääkisläisten käsitykseen aiheesta ja sain kohdata jotain huolella varmisteltua. Hyväelämä-speksissä irvailtiin uusmediayhtiöille, mikä on toki ideana yhtä tuore kuin näytelmässä esiintynyt vitsi paperin faksaamisesta. Omstart, wanhempia vitsejä, joku huusi yleisöstä, mutta näyttelijät eivät reagoineet.

Lääkisspeksiin ei kuulu määreiden vastaanottaminen omstart-huutojen jälkeen. Ilkeiden puheiden mukaan moinen vaikeuttaisi varautumista ennakolta.

Kaikkia meitä peppublogaajia [kaiken maailman kategorioihin sitä voi ihminen joutua] tietenkin viehätti suuresti näytelmän uusmediayhtiö Tuseran liikemerkki, joka näytti kovin pepusta revityltä. Firmalla ei tietenkään ollut tuotetta, vaan tavoitteena silkka kateorgia [mistä mä keksin näitä? -Sellisti].

Taitavastihan he näyttelivät. Ja laulajat olivat lahjakkaita. Teekkareilla esimerkiksi on tapana roolittaa näyttelijät ensin ja laittaa sen jälkeen jokainen laulamaan taidoista piittaamatta. Lääkisläisillä laulajat olivat erikseen. Diskanttia olisi kenties voinut miksaaja ruuvata aavistuksen alaspäin, mutta muuten toimi hyvin. Ja sanoista sai selvää.

Vaikkei olisi kenties ollut niin väliksi. Minä tällaisena sanaliekittelijänä haluaisin flamettaa paikoin kovin tylsistä lyriikoista. Pienellä potkimisella olisi taatusti saattu viilattua täytesäkeet pois.

Must be talking to an angel on sittenkin oivaa muokata suomeksi mustkin tuli pyhä eilen.

Kaikkein anteeksiantamattomin puute koko näytelmässä oli omstart-sanoitusten puute. Vaikka laulajat olivat osaavia, tuntui yleisön aliarvioimiselta esittää omstarttina jokin etäisesti kontekstiin liittyvä kappale – alkuperäislyriikoin.

Hieman myös häiritsi, että taitavasti soittanut bändi joutui esiintymään sermin takana. Tämä saattoi toki johtua esityspaikan tuomista rajoitteista, mutta minusta visuaalinen kokemus tuo livemusiikkiin oman särmänsä. Kummempaa sooloilua ei kuultu, mutta yleisön pyynnöstä soitetussa Paranoidissa oli havaittavissa sentään pilkahdus inhimillistä hapuilua. Hyvä niin.

Toinen puoliaika oli parempi ja sai kädet tiukasti puuskassa istuneet zoukkipoliisimme hymähtämään muutaman kerran. Puolikkaan avannut tulostusjonoon sijoittunut ummetuslääkemainos sisälsi sekin onnistuneita sanavalintoja [MOT, sinua naurattaa vain kakkahuumori].

Tarina eteni paikoin hieman kummallisesti. Veroviraston erikoisagentit jäivät kovin etäisiksi ja päälleliimatun oloisiksi. Firman toimitusjohtajasta ei kuultu mitään pitkiin aikoihin. Räppäävässä ulosOttomiehessä oli yritystä absurdiikkaan, mutta mahdollisuudet jätettiin hillitysti hyödyntämättä. Pieni improräpäytys olisi piristänyt kummasti.

Tuntui vaikealta uskoa, ettei konsulteista ja myyjistä kertovassa hupailussa onnistuttu kertaakaan laskemaan leikkiä Juhana Helmenkalastajasta.

Sarasvuo sentään pääsi mukaan. Kohta saan kaiken, mitä haluan, mukailtiin onnistuneesti UB:tä kenties show'n parhaassa lauluesityksessä. Jarasvuota ei voi voittaa, se jatkui. Minä kuulin päässäni tuon sijaan Tämä blondikauris sut nylkee.

Käsiohjelma täytti tehtävänsä ja oli ainakin ilmainen. Eniten koeryhmäämme huvitti seuraava mainos:

Tule töihin Vaasan terveyskeskukseen
Saat käytännön ruotsinkielen
bonuksena.

Jotenkin niin laittamattomasti sanottu.

Likimain loppuunmyyty salillinen yleisöä näytti pitäneen kovasti, ja tokihan tuota ilokseen katseli. Minusta hivenen rohkeammalla asenteella olisi päästy parempaan lopputulokseen, mutta kenties en kuulu kohderyhmään. Suomenruotsalaisstereotyyppi Henrik von Engel muodostui lopulta koko näytelmää kuvaavaksi ikoniksi.

Täytyy mennä katsomaan, kuinka teekkarit onnistuvat tällä kertaa, viimevuotisesta pidin, eikä viimesyksyinen Nääspeksikään niin huono ollut kuin olin saanut etukäteen kuulla. Teekkarispeksin 1985-kiertue [Oulu, Tampere, lappeen Ranta] alkaa näinä päivinä, Helsinkiin saavutaan kuukauden kuluttua. Lääkisläiset ovat jättäneet pääkaupunkiseudun, mutta tavoitettavissa yhä Kuopiosta, Oulusta, Turusta ja Tampereelta.

3 on viitsinyt kommentoida:

Meneehän ne päivät sekaisin, kun ei heti ehdi kirjata. Ohjelman mukaan lääkiksen speksi esitettiin viime keskiviikkona, ei tiistaina.

3/16/2005 09:12:00 ip.  

Joo, huomasin itse saman [lisää epäiltävää Sedikselle...]. Tulin juuri katsomasta Wagnerin Parsifalia Kansallisoopperasta, kestikin vain viisi ja puoli tuntia. Siitä sitten ensi tiistaina.

3/16/2005 10:42:00 ip.  

Improräpäytys? Et oo sitte friistailista kuullu puhuttavan? Meitsi meneeki huomenna luuppaan Rollon teatterin version Aristofaneen Lemmenlakosta. Jos se on parempi kuin Königin homosarjakuvaversio, niin bloggaan, muuten en. Olen lakossa.

3/17/2005 09:37:00 ap.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds