Nyt ja inom kort

Olen tuhlannut aikaani selaten, millaisia julisteita voisin ostaa huoneeni kovin kolkoille seinille. Ensin pitäisi tietenkin päättää, mitä haluaa julistaa.

Päätöksen kypsymistä odotellessa voin kerrata tämänpäiväisen vierailuni sisältöä. Poikkesimme Soneran Futuriumissa, joka on tulevaisuuden ideoita ja visioita esittelevä demotila. Juontajat olivat samoja kuin viime kerralla, eikä minulla ole heistä varsinaisesti pahaa sanottavaa, päinvastoin, aivan tosisaan jaksoivat ryhmäämme suhtautua, vaikkei meitä ollut kuin kahdeksan. Tokihan ihmisen pitää olla hieman tekopirteä tuollaiseen tehtävään päätyäkseen, eikä tässä oltu lähelläkään Nokian maineikasta oppilaitosvastaavaa, joka on niin mukava kaveri, että olen kuullut monenkin sitä kommentoivan.

Olen saanut palautetta siitä, että linkkaan jatkuvasti itseeni. Tämä on tietenkin täysin tahallista ja pyrkii yhtäältä osoittamaan, kuinka elämä jollain tapaa rakentuu aiemman varaan. Toisaalta piruilemaan minulle, joka kuvittelen kovastikin toistavani itseäni. Ynnä jotain muuta soveliaasti selittelevää. Ja kai se on ihan ok harjoitella ensin itsekseen.

Taas oli paikalle siunaantunut muutama vieraskielinen, ja jälleen epäilin myyttiä suomalaisten mainiosta englannintaidosta. Viimeöisessä unessani kyselin jatkuvasti tyhmiä siinä määrin, että muu yleisö alkoi turhautua. Tuo takaraivossani yritin pitää itseni aisoissa.

Täysin en sentään malttanut. Kyselin mm. hiljan kuulemani soluhengityksen merkityksestä verkkosuunnittelulle. Perinteisessä GSM:ssähän yhden solun [eli yhden tukiaseman palveleman alueen] kapasiteetti on tietty määrä puheluita. Jos verkko on tukossa, kuten vaikka aina Shakiran poiketessa Kaivarissa, puhelut yksinkertaisesti eivät yhdisty. UMTS-verkko sen sijaan hengittää, eli supistuu ja kasvaa liikennemäärien mukaan. Mitä enemmän liikennettä, sitä pienemmäksi verkko käy [sillä muu liikenne on puhelimien näkökulmasta kohinaa, ja signaali-kohinasuhteen alittaessa tietyn tason, homma ei enää toimi.]

Kysäisin edelleen piruuttani, onko mahdollista, että jos tänään hankkisin 3G-puhelimen, se kuuluisi kotonani ongelmitta ja voisin latailla tavaraa huimilla nopeuksilla, mutta vuoden kuluttua, kun muutkin ihmiset keksivät moisia tarvita, verkko kuormittuu, eikä enää yllä kunnollisena minulle asti... Vielä edge-tekniikan roolia 3G:n rinnalla ihmettelin. Luultavasti 3G ulotetaan vain suurimpiin kaupunkeihin, muualla saadaan sitten kepittää edgellä. Tulevat puhelimet osaavat tietenkin vaihtaa verkosta toiseen saumattomasti taustalla.

Simplicity Makes Everything Possible hehkuttivat mahtipontisesti. Voisi väittää ironiseksi, että hienon seinään upotetun videotykkisysteemin hallinta osoittautui ylivoimaiseksi molemmille esitystä pitäneille dipl.ins.:lle, niin kuin nykyään tulee sanoa. Tokihan DI onkin kovin hankala lyhenne.

[Ilmeisesti se onkin vain Hesari, joka ei DI:tä kelpuuta; kotus näemmä hyväksyy molemmat. Monikohan olisi tiennyt, että DKK on diplimikielenkääntäjä...]

Toinen esitys oli teknisempi. Keskittyi kertomaan ATM-tekniikan perusteista sekä erityisesti sen sovelluksista 3G-järjestelmissä. Mikäs pahan tappaisi. Ei sillä, että minulla olisi järin voimakasta suhdetta ATM:n puolesta tai vastaan.[Tällä kertaa ATM:n vastustajina eivät siis olleet YTM tai A/YTN, vaan TCP/IP...] Onhan se sentään lohdullista, että ATM:lle on käyttöä muuallakin kuin runkoverkoissa. [tässä ATM voi tietenkin viitata molempiin... voitaisiin peräti sanoa, että mokomat trunkkarit.]

Virallisen osuuden päätteeksi pääsimme ihmettelemään kenties kiinnostavimpana kyhäämäänsä tulevaisuuden olohuonetta. Kaikki oli siististi integroitu, ja televisiosta pystyi valitsemaan haluamansa kanavat peukalonkynsivalikosta sekä katsomaan kännykuvia valtavalta plasmaruudulta. Eivät ne silti yhtään paremmilta näyttäneet. Käyttöliittymä hankalasti pitkiä matkoja liikuteltavine kursoreineen ei sekään ollut järin toimiva, mutta mitäpä keskeneräisiä teilaamaan.

Minusta olisi kovin toivottavaa, että ymmärrettäisiin ajoissa tehdä tietokoneesta kodin keskus television sijaan. TV on näyttö siinä missä mikä tahansa muu. On paljon helpompaa tehdä tietokoneesta TV kuin päinvastoin.

Älykäs jääkaappi oli hauska tuttavuus. Kaapin edustalle lattian alle piilotettu vaaka voitaisiin opettaa lukitsemaan ovi, jos massaa on päässyt kertymään liiaksi, ja oveen integroitu kamera kertoo jatkossa armotta, kuka vei viimeisen oluen.

Joku sanoi, että tulevaisuus on täällä jo. Se on vain pieninä palasina siellä täällä odottamassa kokoajaansa. Eniten minua huolestuttaa, kuinka ihmiset saadaan koulutettua yllin itsekurisiksi kestämään uuden tekniikan tuomat houkutukset. Jo wlan + internet on tuhoisa yhdistelmä, jos kuvittelee saavansa hyppytunnilla jotain hyödyllistä aikaan...

5 on viitsinyt kommentoida:

DI on myös Digital Intermediate joka tarkoittaa prosessia jossa elokuvanteossa filmi skannataan kokonaan tietokoneen sisään, värikorjataan ja parannellaan siellä ja tulostetaan sitten uudestaan filmille :)

Tämän trivian teille tarjosi American Cinematographer -lehti.

- Oskari

11/16/2004 08:09:00 ap.  

Hyvä tietää. Helsing. Sanom. on ilmeisesti varannut DI-lyhenteen tuohon käyttöön.

11/16/2004 09:19:00 ap.  

<div class="rant">
Ja mitä pahaa, ja kenen mielestä on muka siinä, että linkkaa itseensä? Käsiteltävänä olevaa asiaa selostavien lisätietojen antaminen se on niidenkin linkkien tarkoitus, ja yleensä ne toimivat jopa muualle meneviä linkkejä paremmin, koska oman tekstinsä tuntee läpikotaisin eikä vain päällisin puolin, jolloin ei ole varaa siitä, että viittaisi tekstiin, jonka onkin tulkinnut väärin.

Ja siitäkin huolimatta, että se ainakin minulle on aivan itsestään selvää, niin eihän ole tarkoituskaan, että jok'ikinen linkki käydään orjallisesti läpi. Linkkien, myös itseviittausten, tarkoitushan on yleensä antaa lisätietoja tai selostaa linkkinä toimivaa tekstinkohtaa hieman tarkemmin, ja jos on jo lukenut sen tekstin, johon linkki viittaa, tai uskoo muutoin tietävänsä, mistä on kysymys, eihän linkkiä silloin tarvi seurata.

Mutta koska kaikki eivät ole lukeneet kaikkea mitä kaikki ovat kirjoittaneet, on syytä linkittää, jotta siinä tapauksessa, että joku ei olekaan varma, mistä nyt on kysymys, hän voi seurata sitä linkkiä ja tarkistaa.
</div>

11/16/2004 02:17:00 ip.  

Niijust.

Luultavasti kyseessä oli niin omistautunut fani, että hän ei mitään selvityksiä kaipaa. Jahka saan aikaiseksi tehdä oman leiskan, harkitsen kyllä alleviivaanko lainkaan linkkejä. Onhan niitä alleviivauksia kovin ikävä lukea.

Whee, kommenttejakin pystyy siis muotoilemaan!

11/16/2004 02:37:00 ip.  

Äänestän Janin puolella tässä tapauksessa: Totta kai itseviittaukset ovat sallittuja ja hyödyllisiä. Ne antavat jatkuvuutta merkintöihin, jolloin blogi tuntuu ehjemmältä kokonaisuudelta.

12/01/2004 01:28:00 ip.  

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds