Mastodontti

Minun oli heti helpompi improilla, kun saimme puhua. Viimekertainen gibberish-puuha pyrki aktivoimaan toimintaan, enkä minä ole sittenkään sillä tapaa fyysinen tyyppi. Enemmän olen kotonani saadessani suoltaa jotain mieleenjuolahtavaa tai yrittäessäni sisällyttää yllättäen annettuja sanojani kertomukseen ja perustella kaiken päällepäin järkeväksi. Niin kun teen elämässänikin.

Yhdessä harjoituksessa kerrottiin parille tarinaa. Parin tehtävä oli halunsa mukaan kehottaa joko laajentamaan – kuvailemaan tilannetta tarkemmin – tai etenemään itse asiassa. Ohjaajamme ei oikein ostanut väitettäni, jonka mukaan voisi olettaa laajentamisen olevan ominaisempaa naisille ja etenemisen miehille. Miesten kertomat tarinat alkavat jostain ja päättyvät jonnekin. Naisilla matka on tarkoitus, eikä sivupoluille eksymistä paheksuta, vaikka mies voisi jo vieressä kehottaa palaamaan asiaan.

Luultavasti luin tuon suuntaista jokin viikko sitten jostain blogista.

Kävinpä myös ekskursiolla suomalaisista tv- ja radio-lähetyksistä vastaavaalla Digitalla, jonka jossain elämäni vaiheessa sekoitin jatkuvasti puhelintalo Digiaan. [tiedä sitten, miksi kummassa]

Hassua, kuinka yli kolmeensataan metriin kohoavan päämaston vieressä vanha reiluksi satametriseksi lyhennetty näyttää pahaiselta pikkutikulta. Efekti oli voimakkaampi maasta käsin. Emme päässeet lentämään ihmettelemään mastoja helikopterilla, emme edes kiipeämään ylös, vaikka joskus vierasryhmiä on torniinkin kuskattu.

Selventävää tietää tv-yhtiöiden ja jakelufirman roolijako. Lohdullista sekin, että sanoivat, ettei HDTV-lähetysten levittäminen ole heistä tai käytössä olevasta digitelkkarin DVB-standardista kiinni. He kyllä pystyvät lähettämään, jahka televisioyhtiöt päättävät sille tielle lähteä.

Yhtenä ongelmana on tällä hetkellä taajuuksien vähyys. Analogisessa toteutuksessa kukin lähetetty kanava tarvitsee oman 8 MHz:n taajuuskaistanta [ja kukin taajuuskaista omat lähettimensä yms.]. Digitekniikalla samaan kaistaan multipleksataan neljä kanavaa. Tällä hetkellä käytössä on kolme tuollaista nippua, joista kaikkia kolmea pystytään seuraamaan n. 70 prosentissa maan pinta-alasta, kahta tärkeintä vastaavasti yli 90 %:ssa.

Jahka analoginen toiminta ajetaan alas parin vuoden kuluttua [tämänhetkisten suunnitelmien mukaan], taajuuksia vapautuu aimomäärät, jolloin kanavia ei ehkä tarvitse pakata niin tiiviisti ja kuvanlaatua voidaan parantaa. Toinen kehittyvä osa-alue on mpeg-pakkaus. Jatkossa signaali saadaan puristettua laadun kärsimättä entistä pienemmäksi.

Tietenkin kertoivat valoisista näkymistä. Digibokseja arvellaan myytävän tämän vuoden aikana 400 000 kappaletta, jolloin vuoden lopussa kokonaismyynti alkaa yhä nelosella. Kuvaavaa. Kehuivat, että laitteet yleistyvät hurjasti nopsemmin kuin kännykät aikoinaan, mutta ei kai tässä aivan vapaasta markkinatilanteesta voida puhua, jos valtio lupaa lakkauttaa verkon joka tapauksessa.

Kiinnostavana anekdoottina kakkoskanavan lähetin on muita kanavia tehottomampi, sillä asiasta sovittiin aikoinaan Neuvostoliiton kanssa [apua, miten NL kirjoitetaan... noinko?]. Joku heikäläinen kanava kun lähetettiin likimain samalla taajuudella, ja heikompi sai väistyä...

0 on viitsinyt kommentoida:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogger Template by Blogcrowds